Καιρός γι’ αγώνα…

0

Εργατική Πρωτομαγιά 2008: Φέτος συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα! «90 χρόνια που σημάδεψαν τις εξελίξεις και την πορεία του τόπου σ’ όλα τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, που ενσωματώνει όλο το εργατικό δυναμικό του νομού! Εργατική Πρωτομαγιά 2008: Φέτος συμπίπτει με μια σειρά συγκυριών στο νομό μας έτσι που ο εορτασμός της αποκτά ιδιαίτερο νόημα και μηνυματοποιείται στην λέξη «ΑΓΩΝΑΣ»!
Καιρός γι’ αγώνα…
…για ένα νομό που η ανεργία – σύμφωνα με στοιχεία του εργατικού κέντρου έχει ξεπεράσει τα 22% ιδιαίτερα στους νέους – στον οποίο έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας. Σ’ ένα νομό που τα συνεταιριστικά του εργοστάσια τα οποία είναι πυλώνες της οικονομίας του ιδιωτικοποιούνται και οι εργαζόμενοι κατά πάσα πιθανότητα θα μπουν σε προγράμματα τύπου «Φωνή της Αμερικής», σ’ ένα νομό που ακόμη αναμένεται ο στρατηγικός επενδυτής στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης! Σ’ ένα νομό όπου οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κλείνουν ή έχουν πέσει σε μαρασμό και ο αναπτυξιακός νόμος…υπολειτουργεί και τα προγράμματα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας είναι σταγόνα στον ωκεανό γι’ αυτές, ένα νομό όπου καμιά καινούργια επένδυση δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια! Ένα νομό όπου η καπνοκαλλιέργεια έχει μειωθεί κατά 80% και οι καπνοπαραγωγοί ψάχνουν τις επιδοτήσεις που κόβονται μετά το 2009, και οι περισσότεροι απ’ αυτούς μεταναστεύουν για την Ναυπηγοεπικευαστική ζώνη και οι μεταποιητικές εταιρείες συρρικνώνουν τον κύκλο εργασιών τους και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν , σ’ ένα νομό όπου το εργατικό δυναμικό του …κάνει απεργίες πείνας στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της Γαλλίας! Να γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία η φετινή πρωτομαγιά να γιορταστεί εργατικά και όχι εις τους αγρούς!
Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρος Παπαχρήστου καλώντας τους εργαζόμενους στην συγκέντρωση τους ΕΚΞ στις 10 το πρωί: «Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες ότι στον νομό μας δεν πάει άλλο! Πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι να επαγρυπνούμε και αγωνιστούμε διεκδικώντας διατήρηση των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια του νομού και ένα νέο αναπτυξιακό νόμο για τη Θράκη»!
Παράλληλα στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης υπογραμμίζεται:
«Ο εορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς βρίσκει τον κόσμο της εργασίας αντιμέτωπο με πρωτοφανή ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και οδηγεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης σε πλήρη αποδιοργάνωση. Τα προβλήματα σε βάρος των εργαζόμενων συνεχώς πληθαίνουν και θίγονται τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Η ανεργία αυξάνεται και επιβάλλονται αντιασφαλιστικά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων, οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας, οι περικοπές των βαρέων και ανθυγιεινών και των πρόωρων συντάξεων και κυρίως εις βάρος των γυναικών.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Οικονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
Αξιοπρεπείς συντάξεις
Διατήρηση των θέσεων εργασίας στον νομό
Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους.
Σε «Ταξική ενότητα της εργατικής τάξης και λαϊκή συμμαχία κατά της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού» καλεί το ΠΑΜΕ που κάνει τη δική συγκέντρωση στην 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία.
Μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι δύο αλλά ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται από τον καναπέ ούτε από τους …αγρούς με τα στεφάνια του Μάη! Είναι καιρός για αγώνα για ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος γιατί περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν πλέον!!!

Η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
Η πρώτη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα γιορτάστηκε το 1893, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη, που ιδρύθηκε από τον τελευταίο στις 20 Ιούλη του 1890, ενώ από τις 3 Ιούνη του ιδίου έτους ο Καλλέργης εξέδωσε την εφημερίδα «Σοσιαλιστής».
Την Πρωτομαγιά του 1891 ο Καλλέργης και 12 Σοσιαλιστές φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί και μ’ αυτή τη συμβολική χειρονομία θέλησαν να δείξουν τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη τους στην παγκόσμια ημέρα των εργατών. Ένα χρόνο αργότερα, ο Καλλέργης και μια ομάδα συντρόφων του συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Σταδίου και διαμαρτυρήθηκαν κατά του «πλουτοκρατικού Αθλίου συστήματος». Το 1893, όμως, ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς και μαζικός ήταν – αν λάβουμε υπόψη το μέγεθος και το βαθμό ωριμότητας του ελληνικού προλεταριάτου – και αισθητός έγινε. Φυσικά, υπήρξε κατάλληλη προετοιμασία και η σοσιαλιστική κίνηση είχε αναπτυχθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν.
Η απόφαση για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1893 πάρθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου στις 21 Φλεβάρη του ιδίου έτους. «Απεφασίσθη – αναφέρεται στο πρακτικό της συνεδρίασης – όπως εκλεγή επιτροπή και επιδοθή αποκλειστικώς διά της εορτής της 1ης Μαΐου, γενομένης δε μυστικής ψηφοφορίας εξελέγησαν ως εξής: Καλλέργης, Νάγος, Συνοδινός και Χριστόπουλος». Λίγες ημέρες αργότερα, στις 3 Μάρτη 1893, σε συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Καλλέργης πρότεινε να εκδοθεί για την οικονομική ενίσχυση του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς ένα βιβλίο «το οποίον θα περιέχει την Σοσιαλιστικήν πολιτικήν … και θα τιμηθεί 25 λεπτά έκαστον». Πρόκειται για την γνωστότερη ίσως μπροσούρα του Σταύρου Καλλέργη που φέρει τον τίτλο «Εγκόλπιον Εργάτου». Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι επειδή η 1η Μάη του 1893 έπεφτε ημέρα Σάββατο, οι διοργανωτές αποφάσισαν να γιορτάσουν την Παγκόσμια ημέρα της Εργατικής Τάξης την επομένη 2 Μάη που ήταν Κυριακή «όπου οι εργάται θα δυνηθώσι να λάβωσι μέρος σ’ αυτήν». Η προετοιμασία για τον πρωτομαγιάτικο γιορτασμό δεν περιοριζόταν στην κινητοποίηση των σοσιαλιστών της πρωτεύουσας και του Πειραιά, αλλά και άλλων πόλεων, όπου υπήρχαν σχετικές οργανώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, από τον Καλλέργη και τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο στάλθηκαν επιστολές με οδηγίες.
Το «ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΕΡΓΑΤΟΥ», που κυκλοφόρησε για την οικονομική ενίσχυση της Πρωτομαγιάς του 1893. Ακριβώς είχε καθοριστεί, στις 2 Μάη του 1893, ημέρα Κυριακή και ώρα 5μ.μ. οι Σοσιαλιστές της ομάδας Καλλέργη και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο – και όχι στους στύλους του Ολυμπίου Διός που από λάθος, προφανώς, πληροφόρηση γράφει ο Κορδάτος – όπου και γιόρτασαν αγωνιστικά την παγκόσμια ημέρα της Εργατικής Τάξης. Οι πληροφορίες στον Τύπο της εποχής παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση αναφορικά με τον αριθμό των συγκεντρωμένων, &#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …