53%το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, μαζί με τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat
Γ. Παυλίδης: «Δεν είναι καιρός για μνημόσυνα ούτε για απονομή ευθυνών. Δρομολογούμε την ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, όλοι μαζί, σε νέες βάσεις»
Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2013 ένδεκα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2013, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 73% του μέσου κοινοτικού από 74% το 2012.
Μόνο η Αττική (98% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού. Tο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (52%). Ακολουθούν η Ήπειρος (55%), η Θεσσαλία (56%), η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο (57%), η Πελοπόννησος (60%), η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα (62%), η Κρήτη (63%) και τα Ιόνια Νησιά (68%).
To 2013 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περιφερειών της Ε.Ε. εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης κυμάνθηκε από το 27% του μέσου όρου της Ε.Ε. στη Μαγιότ (υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, μεταξύ Μαδαγασκάρης και Μοζαμβίκης) έως 325% στη μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου, όπου εδρεύει το City και χτυπά η χρηματοοικονομική «καρδιά» της Ευρώπης.
Οι πλουσιότερες περιφέρειες της Ε.Ε. μετά το μητροπολιτικό Λονδίνο είναι το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου (325% του μέσου ευρωπαϊκού όρου-και εδώ χάρη στις τράπεζες), η περιοχή των Βρυξελλών στο Βέλγιο, έδρα της Ε.Ε. (207%), του Αμβούργου στη Γερμανία (195%), του Γκρόνιγκεν στην Ολλανδία (187%), της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία (184%), της Στοκχόλμης στη Σουηδία (179%), του Ile de France στη Γαλλία (175%-πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού) και της Πράγας στην Τσεχία (173%).
Μετά την Μαγιότ (που αποτελεί… ιδιαίτερη γαλλική περίπτωση), οι φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ στην κατάταξη των 20 ευρωπαϊκών περιφερειών με τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ εμφανίζονται και αρκετές περιοχές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Περιφερειάρχης ΑΜΘ: «Δρομολογήσαμε την επανεκκίνηση με αναδιάταξη των αναπτυξιακών μας στοχεύσεων»
Τα σχετικά στοιχεία δεν διέφυγαν της προσοχής του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος δήλωσε “Είχαμε επισημάνει πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ότι μας ανησυχούσε η πτωτική πορεία της περιφέρειας μας, και τονίσαμε κατ’ επανάληψη ότι ήταν αρκετά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ελλάδας της κρίσης. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία της Eurostat για το έτος 2013 δείχνουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά πολύ περισσότερο από ότι και εμείς εκτιμούσαμε. Για την πτώση αυτή υπάρχουν ευθύνες και συνολικά έχει όνομα, την αδόμητη ανάπτυξη 2011-2014.
Δεν είναι βεβαίως καιρός για μνημόσυνα, ανεξάρτητα από τις ευθύνες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και με δεδομένο ότι ο θεσμός της Περιφέρειας έχει την ευθύνη της ανάπτυξης είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε μπροστά, δουλεύοντας εντατικά. Εντοπίσαμε τα αίτια για την εξαιρετικά αβαθή ανάπτυξη της περιοχής που οδήγησε στην πτώση. Δρομολογήσαμε την επανεκκίνηση με αναδιάταξη των αναπτυξιακών μας στοχεύσεων, πάνω σε ρεαλιστική βάση, προσβλέποντας σε μια δομημένη ανάπτυξη, με περιφερειακή οικονομία δεμένη βαθιά με τα χαρακτηριστικά μας, τον πλούτο της περιοχής και τους ανθρώπους της. Θέλουμε την ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, του καθενός χωριστά για να φύγουμε από τον κατήφορο του χτες, τη σκόρπια και ασύνδετη ανάπτυξη για να πάμε εκεί που μας αξίζει. Στα πλαίσια αυτού του οδικού χάρτη ξεκινήσαμε πολλά, στοχεύουμε σε πολύ περισσότερα. Δε θα λογαριάσουμε κόπους και θυσίες, θέλουμε όμως όλη την κοινωνία να μας υποστηρίζει, να μας διορθώσει γιατί υπηρετούμε όλοι μαζί τον ίδιο στόχο».