
Ν. Δένδιας: “Η Ξάνθη έχει μια ξεχωριστή σημασία για τις ένοπλες δυνάμεις” – “Η Ξάνθη μας αποτελεί παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών” ανέφερε ο Δήμαρχος, Στράτος Κοντός
Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος απελευθέρωσης της Ξάνθης, με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση να σκορπίζουν ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στους πολίτες που την παρακολούθησαν. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της 4ης Οκτωβρίου, αμέσως μετά τον εκκλησιασμό, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, με την συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, του στρατού, των αρχών και άλλων φορέων της πολιτείας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν τόσο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Νικόλαος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος “ΝΙΚΗ”, Δημήτριος Νατσιός. Την παρέλαση παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης.
Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων, ο κ. Δένδιας, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους φορείς και τους πολίτες της Ξάνθης. Ο ίδιος ανέφερε πως είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή του να παρίσταται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ξάνθη, στο πλαίσιο των εορτασμών της 106ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης. “Η Ξάνθη, όπως ξέρετε, έχει μια ξεχωριστή σημασία για τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς αποτελεί την έδρα της, πρόσφατα ιδρυθείσας, ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης της Θράκης, στο πλαίσιο της νέας εξελιγμένης δομής δυνάμεων. Η θεσμική ονομασία της αναδεικνύει, κυρίως, τον στρατιωτικό ρόλο της περιοχής, στην αποτρεπτική αρχιτεκτονική των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας” σημείωσε ο Υπουργός και συνέχισε κάνοντας μια μικρή ιστορική αναφορά: “Όπως ξέρετε καλά, στις 4 Οκτωβρίου του 1919, ο Ελληνικός Στρατός σφράγισε, με την παρουσία του, το τέλος μια μακράς περιόδου δουλείας και καταπίεσης. Ήταν μια σημαντική στιγμή, που η προσμονή, από αιώνες, της ελευθερίας μετατράπηκε σε ιστορική πραγματικότητα. Η δικαίωση αυτή δεν γεννήθηκε από τις συγκυρίες, αλλά βασίστηκε στην ιστορική αντοχή του λαού της Θράκης που κράτησε ζωντανή τη γλώσσα, την ταυτότητα και την πίστη του”. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι τα ταυτοτικά στοιχεία της νέας Ελλάδας είναι απόλυτα γνωστά: “πατρίδα, γλώσσα, παράδοση, θρησκεία, οικογένεια”. “Ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα, η Θράκη παραμένει ένα σταυροδρόμι πολιτισμού, μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την ευρύτερη Ανατολή, που αποτελεί πυλώνα για την εθνική μας συνέχεια. Όμως, η Θράκη έχει κάτι επιπλέον, που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί εδώ στην Θράκη, η μουσουλμανική κοινότητα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας αυτής της περιοχής και η ίδια η παρουσία, για να μην πω η ακμή της μουσουλμανικής μειονότητας αναδεικνύει την δύναμη του ελληνισμού που μπορεί να προοδεύει με σεβασμό, ισονομία και κοινωνική συνοχή” ανέφερε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας πως αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία σε καιρούς γεωπολιτικών εντάσεων, που προκαλούν διεθνείς ανακατατάξεις.
“Η πατρίδα μας πορεύεται με μια σαφή στρατηγική. Τιμά το παρελθόν, αλλά η υποχρέωση μας είναι να σχεδιάζουμε και το μέλλον. Μέσω της ατζέντας 2030, ως οδικό χάρτη, της νέας δομής δυνάμεων, των μεταρρυθμίσεων με την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής και της ενίσχυσης της αμυντικής μας ισχύος υποδομούμε το πιο αξιόμαχο σύνολο που είχαμε ποτέ, διαφυλάσσοντας την ασφάλειας της πατρίδας, της καθεμιάς ελληνίδας και του κάθε έλληνα” ανέφερε ο Υπουργός, σημειώνοντας πως, στην σημερινή εποχή, η καινοτομία συνιστά θεμελιώδη συνιστώσα της ελληνικής στρατηγικής πορείας και προσθέτοντας πως σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό η “νέα εποχή των ενόπλων δυνάμεων με την μεγάλη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου”. Στην συνέχεια, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως στο πλαίσιο της εξέλιξης και του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού εντάσσεται και το νέο πολυνομοσχέδιο για τις ένοπλες δυνάμεις, το οποίο και αποτελεί μια “μεγάλη και βαθιά τομή, μια μεταρρύθμιση ιστορικού χαρακτήρα, γιατί αγγίζει όλες τις πτυχές, όπως το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο, τη σταδιοδρομία, τη θητεία, την εφεδρεία, την ανωτατοποίηση των στρατιωτικών σχολών των υπαξιωματικών και την εθελοντική θητεία των γυναικών”. Όπως τόνισε ο υπουργός “οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν το επιστέγασμα της προσπάθειας να καταστεί το στράτευμα αντάξιο της ιστορίας και των θυσιών των προγόνων μας, που μας επέτρεψαν να είμαστε σήμερα ελεύθεροι” και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως “αυτός είναι ο συλλογικός ορίζοντας του ελληνισμού, αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος, το χρέος στη Θράκη, στην Ελλάδα και στους προγόνους μας”. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ακολούθησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Φέτος, την μαθητική παρέλαση συνόδεψαν η Φιλαρμονική Εταιρεία Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας “Λ. Μαβίλης 1965” και η Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης, οι οποίες παίζοντας εμβατήρια και παιάνες έδωσαν το μουσικό παλμό της φετινής επετείου.
Μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης, ακολούθησε η στρατιωτική παρέλαση, κατά την διάρκεια της οποίας, τον αέρα “έσχισαν” δύο μαχητικά αεροσκάφη, χαρίζοντας στιγμές εθνικής υπερηφάνειας και προκαλώντας δέος σε όσους παρακολούθησαν την παρέλαση.
Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων: “Η ελευθερία είναι να δώρο θεού που κατακτάται με αίμα και θυσίες”
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παρελάσεων, ακολούθησαν δηλώσεις από τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου, κ. Παντελεήμων, τον Δήμαρχο Ξάνθης, Στράτο Κοντό, καθώς και τον Πρόεδρο του κόμματος “ΝΙΚΗ”.
Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, “μεγάλη και λαμπρή η σημερινή μέρα για την Ξάνθη, αφού γιορτάζουμε την 106η επέτειο των Ελευθερίων. Το πρωί δοξάσαμε Τον Άγιο Θεό για το δώρο της ελευθερίας που μας χάρισε, ευχαριστήσαμε την Υπεραγία Θεοτόκο την Αρχαγγελιωτισσα, η οποία στα 500 και πλέον χρόνια της σκλαβιάς ήταν η παρηγορία και το καταφύγιο των προγόνων μας. Προσευχηθήκαμε για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων που θυσίασαν την ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι και απολαύσαμε την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, των στρατευμένων μας παιδιών, των πολιτιστικών μας συλλόγων. Η ελευθερία είναι να δώρο θεού που κατακτάται με αίμα και θυσίες” υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως “η εκκλησία μας λέει ότι θα πρέπει να είμαστε άξιοι της ελευθερίας που μας παραδόθηκε, γιατί ελευθερία δεν είναι αυτό που πολλοί ίσως πιστεύουν και να κάνουν ότι θέλουν, αλλά ελευθερία είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνω, δηλαδή αυτό που έκαναν οι πρόγονοι μας. Εκείνο που μας χρειάζεται είναι η ενότητα του λαού, γιατί μόνο τις φορές που ήμασταν ενωμένοι, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε θαύματα” και, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, έδωσε τις ευχές του για χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους.
Ακολούθως, ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στο μήνυμα της ειρήνης, της ενότητας και της αλληλεγγύης που μεταδίδεται από τον εορτασμό των Ελευθερίων. ”Είμαστε εδώ και τιμούμε την μνήμη όλων αυτών που απλόχερα έδωσαν την ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα αγαθά, τα οποία στον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι, πλέον, δεδομένα. Η ειρήνη είναι ένα μέγιστο αγαθό, το οποίο δοκιμάζεται παγκοσμίως. Ο ελληνικός στρατός εγγυάται την ειρήνη και από την Θράκη μας, τον προμαχώνα της Ελλάδας για το σύνολο των Ελλήνων. Η Ξάνθη μας αποτελεί παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, περνώντας το μήνυμα ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να διατηρήσουμε όλα αυτά που, με κόπο, μας προσέφεραν οι πρόγονοι μας και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές” δήλωσε ο κ. Κοντός, δίνοντας τις ευχές του για υγεία.
Στην συνέχεια, ο κ. Νατσιός ξεκίνησε τις σύντομες δηλώσεις του με έναν στίχο του ποιητή Κωστή Παλαμά: “η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα”,συμπληρώνοντας πως “κάθε σπιθαμή γης στην Ελλάδα μας είναι ζυμωμένη με τα κόκκαλα των ελλήνων τα ιερά. Έτσι είναι και η Ξάνθη”. Ο Πρόεδρος του κόμματος “ΝΙΚΗ” ανέφερε πως παρακολούθησε με “χαρά, συγκίνηση και ιδιαίτερη υπερηφάνεια την παρέλαση των παιδιών μας και του ελληνικού στρατού”, σημειώνοντας πως στις παρελάσεις ο λαός μας είναι ενωμένος, καθώς τον ενώνει η ελληνική σημαία και οι αγώνες του για ελευθερία. Αυτή η ένωση πρέπει να παραμείνει. Ζήτω ο αθάνατος ελληνικός στράτος. Εύχομαι η πατρίδα μας να παραμείνει για πάντα ελεύθερη και, γιατί όχι, να μεγαλώνει!” και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας τον Δήμαρχο και την Ξάνθη για την υποδοχή και την φιλοξενία.