Αρχική Ρεπορτάζ Γκρίνιες από την αντιπολίτευση για την πλατεία Σταυρούπολης

Γκρίνιες από την αντιπολίτευση για την πλατεία Σταυρούπολης

0

Ενστάσεις Μελισσόπουλου για την αναγκαιότητα του έργου – Ερωτήσεις Φανουράκη για την μελέτη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Ξάνθης

 

Εντάσεις για την σχολική στέγη –  Μνημόνιο συνεργασίας με το ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» για project με ΑΙ

 

Σε κλίμα «πολιτικού πολιτισμού», όπως παρατήρησε ο δήμαρχος Στράτος Κοντός, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου της Πέμπτης στις 5.30 το απόγευμα. Παρότι υπήρξαν διαφωνίες που προκάλεσαν μικροεντάσεις αλλά και έδωσαν αφορμή για «καρφιά» εναντίον της προηγούμενης δημοτική αρχής, εντούτοις τα περισσότερα θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα. Ιδιαίτερα «καλή στιγμή» ήταν στα θέματα εξεύρεσης χώρου για παραχώρηση στους συλλόγους τριτέκνων –  πολυτέκνων αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας με το ερευνητικό κέντρο Αθηνά» που όπως από κάλυψε ο δήμαρχος θα τρέξει ένα project εφαρμογής ΑΙ για το δήμο, χωρίς να ανακοινώσει περισσότερα.

Η σχολική στέγη και η οργή δήμαρχου για το «επικοινωνιακή φιέστα» του Σ. Μελισσόπουλου

Ειδικότερα ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά» Σάββας Μελισσόπουλος με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι ο δήμος δεν έχει αισθητή παρουσία αλλά και σχέδιο στην σχολική στέγη και ότι οι παρεμβάσεις αναβάθμισης και συντήρησης που γίνονται είναι αποσπασματικές και γίνονται μέσα από προγράμματα. Ανέφερε μια σειρά σχολικές μονάδες που όπως είπε έχουν προβλήματα αλλά και την απαράδεκτη κατάσταση – όπως είπε – των αιθουσών προκάτ που στεγάζεται η προσχολική αγωγή. Παράλληλα ζήτησε ενημέρωση και σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση σχολικών μονάδων.

Κοντός: «Έχουμε σχέδιο για την σχολική στέγη. Για μας η παιδεία είναι προτεραιότητα»

Ο δήμαρχος κ. Κοντός φανερά ενοχλημένος του απάντησε αφήνοντας αιχμές και για την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ειδικότερα είπε πως το 8ο και 5ο νηπιαγωγεία έχουν ενταχθεί στο κτιριολογικό πρόγραμμα, έχουν γίνει προσεισμικοί έλεγχοι και έλεγχοι στις οροφές από μηχανικούς. Πρόσθεσε δε ότι ο δήμος δεν έχει λεφτόδεντρο αλλά για να ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμιση όπως το Μαριέττα Γιαννάκου έχει κάνει την προεργασία  που απαιτείται: «Η αναβάθμιση μέσω ιδρυμάτων και προγραμμάτων γίνεται γιατί υπάρχει προεργασία, δεν γίνονται στην τύχη, υπάρχει σχεδιασμός.

Ξέρουμε που πονάνε τα σχολεία. έχουμε προτεραιοποιήσει τις ανάγκες. Δεν κάνουμε   επικοινωνιακές φιέστες…όπως τότε που μπαίναν air condition στα γραφεία καθηγητών και βάζανε λέβητες μέσα στους διαδρόμους χωρίς να βάζουν πόρτες πυρασφάλειας. Έχουμε πλάνο δουλεύουμε συστηματικά κάνουμε προετοιμασία για τα προγράμματα

Η παιδεία για μας είναι προτεραιότητα».

Ο κ. Μελισσόπουλος έδωσε μια ερειστική απάντηση, προκαλώντας την αντίδραση της παράταξης Δύναμη για το Αύριο: «Δεν ξέρω αν προβληθήκαμε από το μικρόβιο της προηγούμενης δημοτικής αρχής…Όταν ασκούμε κριτική αυτή μπορεί να είναι καλοπροαίρετη, δεν έχουμε καμία πρόθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα».

Κοντός: «Η κριτική είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Το πρόβλημά μου είναι η αναφορά της επικοινωνιακής φιέστας, ενώ όλοι μας κατηγορούν ότι είμαστε αντιεπικοινωνιακοί».

Ερωτήσεις και αμφισβητήσεις για την αναγκαιότητα του έργου στην πλατεία Σταυρούπολης

Το 4ο θέμα  που συζητήθηκε αρκετά ήταν το έργο της ανάπλαση τη πλατείας Σταυρούπολης. Συγκεκριμένα ο κ. Μελισσόπουλος διατύπωσε μια σειρά από ενστάσεις ως προς την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα σ’ αυτό το έργο ενώ υπάρχουν ζητήματα και προβλήματα πολύ πιο σημαντικά για την Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης. Ενστάσεις για την αναγκαιότητα να πληρώνει ο δήμος οικονομολόγο, νομικό και κοινωνικό επιστήμονα για το έργο αυτό όπως προκύπτει από την μελέτη που εκπονήθηκε από τον Αναπτυξιακού Οργανισμό Ξάνθης εξέφρασε ο κ. Φανουράκης.

Ο δήμαρχος κ. Κοντός απάντησε πως η απόφαση για την παρέμβαση αυτή πάρθηκε από την ανάγκη των πολιτών για να απαγορευτεί η κίνηση. Είπε πως τώρα είναι δυσλειτουργική καθώς κυκλοφορούν αυτοκίνητα και αυτό δυσκολεύει την επισκεψιμότητα των κατοίκων αλλά και των επαγγελματιών που δεν μπορούν να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα. Είπε ακόμη πως το τοπικό συμβούλιο έχει γνώση του ρυμοτομικού και ότι δεν έγινε τίποτε αιφνιδιαστικά.

Η απάντηση του κ. Κοντού προς τον κ. Φανουράκη ήταν πως ο δήμος εμπιστεύεται τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ο οποίος έχει προτείνει την συμμέτοχή αυτών των επιστημόνων με συγκεκριμένη αιτιολογία, όπως τις κοινωνικές προεκτάσεις και το οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή:  «Συζητάμε για τις αμοιβές των επιστημόνων που ο αναπτυξιακός οργανισμός κρίνει ότι πρέπει να υπάρχουν. Αυτό είναι το μείζον θέμα;

Για μας είναι ότι εμπιστευόμαστε τον αναπτυξιακό οργανισμό που λέει ότι έχει σχέση  την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες Εμεί προτιμήσαμε να βιώσουμε τα προβλήματα του οικισμού

Το να αναφέρεστε υποτιμητικά για την ανάπλαση της πλατείας, δεν αξίζει στην περιοχή ούτε σαυτό που προσπαθούμε να κάνουμε».

Μνημόνιο συνεργασίας με το ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» για project με ΑΙ

Διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον δημαρχείο για το τι εξυπηρετεί το μνημόνιο συνεργασίας με το Ερευνητικό κέντρο Αθηνά έγιναν προς τον δήμαρχο. Μάλιστα ο κ. Φανουράκης ρώτησε αν έχει σχέση με κάποια νέα προγραμματική σύμβαση καθώς η προηγουμένη είχε λυθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Κοντός απάντησε πως: «Όπως και με ΔΠΘ έτσι και με το κέντρο  «Αθηνά» συνάπτουμε συνεργασία γιατί. σκοπεύουμε να τρέξουμε projects και με τα δύο ιδρύματα που αφορούν

εφαρμογές με ΑΙ που  δεν μπορούν να το υποστηρίξουν υπηρεσίες μας». Σ’ αυτό επιφυλάχθηκε προς το παρόν ο δήμαρχος χωρίς να αποκαλύψει κάτι περισσότερο παρά την πίεση που δέχτηκε. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το μνημόνιο συνεργασίας  δεν έχει καμιά σχέση με την προηγούμενη προγραμματική που αφορούσε κάποιες εργασίες,  Τόσο ο κ. Τσέπελης όσο και ο κ. Μελισσόπουλος υπερθεμάτισαν για την συνεργασία αυτή.

Καθολική υποστήριξη στους συλλόγους τριτέκνων και πολυτέκνων

Καθολική υποστήριξη υπήρξε και στο 6ο θέμα που αφορούσε την παραχώρηση χώρου (αποθήκης) από το δήμο για να στεγαστούν διάφορα αντικείμενα των συλλόγων τριτέκνων και πολυτέκνων που διαθέτουν στα μέλη τους. Η αντιπολίτευση επίδειξε έντονη υποστήριξη στους συλλόγους. Γεγονός που σχολίασε θετικά ο δήμαρχος λέγοντας : «Το θέμα αυτό τη στιγμή που ήρθε δείχνει την κοινωνική ανησυχία αλλά και τον  πολιτικό πολιτισμό που επικρατεί στο Δημοτικό συμβούλιο και αυτό με χαροποιεί». Προτάθηκε χώρος στην περιοχή  Χονδρεμπορίου αλλά όπως επισημάνθηκε το θέμα θα επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση της παραχώρησης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεν έχουμε στην Ξάνθη άδειες με τα μπόνους του ΝΟΚ

  Θετική υποδοχή από τον τεχνικό κλάδο η ενοποίηση των ΥΔΟΜ υπό ένα φορέα- Οι Μηχανικ…