Αρχική Ρεπορτάζ Ένας αιώνας «Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company»: Η οικογενειακή επιχείρηση που επενδύει στη βιώσιμη κτηνοτροφία

Ένας αιώνας «Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company»: Η οικογενειακή επιχείρηση που επενδύει στη βιώσιμη κτηνοτροφία

0

Με αφετηρία την Ξάνθη η εταιρεία διαγράφει έναν αιώνα λειτουργίας με πρότυπες εγκαταστάσεις και όραμα για τον σύγχρονο αγροδιατροφικό τομέα-Γιόρτασε τα 100 χρόνια λειτουργίας της με ειδική παρουσίαση, προσφέροντας ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και γευστικές εμπειρίες με προϊόντα της φάρμας

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας της, η γνωστή ξανθιώτικη εταιρεία «Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company» άνοιξε τις πύλες του Πάρκου Παραγωγής της στο Λαμπρινό Ξάνθης, θέλοντας να παρουσιάσει στα μέσα ενημέρωσης, τοπικής και εθνικής εμβέλειας, τις δραστηριότητες της, αλλά και το αποτύπωμα της διαδρομής της οικογενειακής επιχείρησης, που κατάφερε να χαράξει λαμπρή διαδρομή μέσα στον… πρώτο αιώνα λειτουργίας της.

Η εταιρεία «Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company» είναι μια αμιγώς ελληνική, οικογενειακή και κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση, η οποία λειτουργεί στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στη Ξάνθη έξι, συνολικά, επιχειρησιακές μονάδες, και προσφέρει 3 κατηγορίες προϊόντων, αλλά και 2 κατηγορίες υπηρεσιών. Το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης οικογενειακής επιχείρησης, μεταξύ άλλων, είναι πως είναι η μόνη, στην περιοχή, που διαθέτει μονάδα θερμικής επεξεργασίας υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης (rendering), στην οποία οδηγούνται τα μη βρώσιμα μέρη των σφαγίων και άλλα υλικά για καύση ή αδρανοποίηση, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Όλα αυτά υπό την στέγη μιας υπερσύγχρονης φάρμας, η οποία ακολουθεί όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


Καλωσόρισμα από τον Απόστολο Παπαδόπουλο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας

Απ. Παπαδόπουλος: Ενδυνάμωση του παραγωγού στη διάθεση επώνυμου, ποιοτικού, απαλλαγμένου, από διατροφικά σκάνδαλα, ελληνικού κρέατος

Στον χώρο της φάρμας μας υποδέχτηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 16/09 οι κυρίες Νανά Ζυγούρα και Ζαφειρούλα Βρεττού, υπεύθυνες για την επικοινωνία και το marketing της εταιρείας, όπου μαζί με τον κ. Απόστολο Παπαδόπουλο μας έκαναν μια μικρή ιστορική αναδρομή της πορείας της εταιρείας και απάντησαν σε ερωτήσεις για το όραμα και τους μελλοντικούς στόχους της επιχείρησης.

«Στη φάρμα της εταιρείας γίνεται συστηματική εκτροφή βοοειδών και προβάτων. Η φάρμα δεν είναι αναπαραγωγική και τα ζώα προέρχονται από το δίκτυο των συνεργαζόμενων τοπικών κτηνοτρόφων. Στην περίπτωση των βοοειδών, για παράδειγμα, αξιοποιούνται τα αρσενικά ζώα, τα οποία αποτελούν ένα τοπικό ζωικό κεφάλαιο που διαφορετικά θα έμενε ανεκμετάλλευτο» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, αναλύοντας ένα από τα «γρανάζια» της λειτουργίας της φάρμας. Όπως υποστήριξε και ο ίδιος, στόχος της εταιρείας είναι η ενδυνάμωση του ρόλου του παραγωγού στην διάθεση επώνυμου, ποιοτικού, απαλλαγμένου, από διατροφικά σκάνδαλα, ελληνικού κρέατος και λοιπών προϊόντων κρέατος στην αγορά.


Χειροποίητα αλλαντικά βασιζόμενα σε απλές πρώτες ύλες φυσικής προέλευσης

Έπειτα, η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της φάρμας ξεκίνησε με μια επίσκεψη στο τμήμα παρασκευής, επεξεργασίας και τυποποίησης των αλλαντικών. Η εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή μια μεγάλης ποικιλίας αλλαντικών, τυπικών και παραδοσιακών, καπνιστών και αλλαντικών ωρίμασης από βοδινό, χοιρινό, πρόβειο ή κρέας πουλερικών και επιλεγμένες συμπληρωματικές ύλες. Τα αλλαντικά αυτά παρασκευάζονται από αυτοτελή κομμάτια ή σύγκοπτο κρέας με ποικίλες μεθόδους επεξεργασίας, όπως η φυσική ξήρανση, η κάπνιση και η φυσική ωρίμαση, με βάση παραδοσιακές πατροπαράδοτες ή σύγχρονες, τοπικές ή κοσμοπολίτικες συνταγές. Τα αλλαντικά της εταιρείας αποτελούν χειροποίητες παρασκευές περιορισμένου όγκου και σύντομης διάρκειας ζωής -90 με 120 ημέρες- λόγω της περιορισμένης χρήσης συντηρητικών.

Στην γκάμα των αλλαντικών περιλαμβάνονται και προϊόντα καθαρής ετικέτας, τα οποία δεν περιέχουν συντηρητικά ή τεχνητά συστατικά και έχουν παραχθεί με ήπια ή πολύ μικρή επεξεργασία, βασιζόμενα σε απλές πρώτες ύλες φυσικής προέλευσης.

Σύγχρονο σφαγείο, πιστοποιημένο στη διαχείριση βιολογικού κρέατος

Ακολούθως, το σφαγείο της φάρμας διαθέτει δυο γραμμές παραγωγής, μια που λειτουργεί αποκλειστικά για βοοειδή και μία για χοίρους και αιγοπρόβατα, με τις σφαγές  να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες πρακτικές, όπως αυτές ορίζονται από το ευρωπαϊκό πρότυπο. Το σφαγείο εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός σημαντικού αριθμού συνεργαζόμενων τοπικών κτηνοτρόφων και τις ανάγκες της εταιρείας για νωπό κρέας, βιολογικό κρέας, κρέας για αλλαντικά, κρεατοσκευάσματα και συσκευασμένα κατεψυγμένα προϊόντα. Την ίδια στιγμή, το σφαγείο είναι πιστοποιημένο για την δυνατότητά του να διαχειρίζεται και βιολογικό κρέας. Οι σφαγές πραγματοποιούνται ακολουθώντας προκαθορισμένο προγραμματισμό και όλη η διαδικασία εποπτεύεται από κτηνιάτρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Σημαντική περιβαλλοντική επένδυση και παρουσία με μονάδα rendering

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, η φάρμα διατηρεί μονάδα rendering με δυο γραμμές παραγωγής, μια για καύση και μια για αδρανοποίηση των μη επεξεργάσιμων υποπροϊόντων του σφαγείου, των απορριφθέντων ως ακατάλληλα σφάγια, των νεκρών ζώων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της γύρω περιοχής, αλλά και των τροφίμων ζωικής προέλευσης που για διάφορους λόγους πρέπει να καταστραφούν. Στην συνέχεια, τα υποπροϊόντα της αδρανοποίησης διακινούνται σε μεταποιητές ή μεταφέρονται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Φάρμα με δυνατότητα εκτροφής 400 βοοειδών

Το τελευταίο σημείο της ξενάγησης ήταν το εκτροφείο της φάρμας. Εκεί, όπως μας ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό το διάστημα γίνεται εκτροφή μόνο βοοειδών και όχι προβάτων λόγω της κρίσης της ευλογιάς στην περιοχή. Η φάρμα έχει τη δυνατότητα εκτροφής περίπου 400 βοοειδών, χωρίς, όμως, να είναι αναπαραγωγική. Τα ζώα προέρχονται από το τοπικό δίκτυο κτηνοτρόφων και «μετακομίζουν» στην φάρμα όταν είναι νεογέννητα. Η φροντίδα των ζώων από το έμπειρο προσωπικό της φάρμας είναι καθημερινή και το σιτηρέσιο περιλαμβάνει ελληνικές φυσικές ζωοτροφές. Σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο κτηνίατρο, η παρακολούθηση της υγείας και της ομαλής ανάπτυξής τους είναι συνεχής. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με ομάδες γεωργών, κτηνοτρόφων και ειδικών σε θέματα εκτροφής για την ανάπτυξη και διάδοση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών εκτροφής. Με ανάλογο τρόπο γίνεται και η εκτροφή των προβάτων στην φάρμα, όταν αυτή είναι δυνατή.

Γευστικές προτάσεις με παραδοσιακές συνταγές και εκλεκτά υλικά

Μετά το τέλος της περιήγησης στον χώρο, η εταιρεία μας παρέθεσε γεύμα στον αύλειο χώρο της φάρμας. Το γεύμα βασιζόταν σε παραδοσιακές συνταγές της ευρύτερης περιοχής, με κύριο συστατικό τα αγνά προϊόντα της «Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company». Τα φαγητά επιμελήθηκε ο σεφ Θεόδωρος Σώρος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη της Ξάνθης και ήταν όλα πεντανόστιμα!


Πιστοποιημένο σύγχρονο σφαγείο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας

Φάρμα με ζώα από το τοπικό δίκτυο κτηνοτρόφων

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σάββας Ασικίδης
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αξιοσημείωτη μείωση θανάτων των γυναικών στην ΑΜΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 7μήνου της ΕΛΣΤΑΤ η περιφέρειά μας είναι δεύτερη σε μείωση θανά…