Αρχική Ρεπορτάζ «Πέταξε» στα 16 ευρώ το κιλό η τιμή του μοσχαριού

«Πέταξε» στα 16 ευρώ το κιλό η τιμή του μοσχαριού

0

Λόγω μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής  – Αγοράζει ο καταναλωτής αλλά μικρότερη ποσότητα-Η χώρα μας εισάγει το 70% των αναγκών της σε βόειο κρέας

 

Την ανηφόρα έχει πάρει η τιμή του βόειου – μοσχαρίσιου κρέατος φτάνοντας στα κρεοπωλεία τα 16 ευρώ το κιλό! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην μείωση της ποσότητας που αγοράζουν οι καταναλωτές ενώ η ζήτηση παραμένει σταθερή. Δεν πρόκειται για τοπικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Ειδικότερα η τιμή του βόειου κρέατος παρουσιάζει αυξητικές τάσεις παγκοσμίως. Οι αιτίες είναι αφ’ ενός η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με την μείωση της παραγωγής αλλά και των γεωπολιτικών συνθηκών, με τους ειδικούς να αποδίδουν την μείωση της παραγωγής και σε παράγοντες, όπως η ξηρασία στις ΗΠΑ που είναι από τις πιο εξαγωγικές χώρες βόειου κρέατος. Οι λιανικές αλυσίδες και οι εστιάτορες ήδη προσαρμόζουν τις τιμές τους, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών.


Ο πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης Γιώργος Μπατζακίδης

Από τα 9,90 έφτασε στα 15 – 16 ευρώ το μοσχαρίσιο κρέας στα κρεοπωλεία

Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης Γιώργος Μπατζακίδης, η αυξητική τάση στις τιμές είναι συνάρτηση της μείωσης της παραγωγής που έχει προκαλέσει προβλήματα στην αγορά. Ειδικότερα όπως σημειώνει : «Στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας έχουν κλείσει πολλές μεγάλες μονάδες βοοειδών και μικρές κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση της παραγωγής. Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη  την Ευρώπη και μάλιστα είχε ανοίξει η συζήτηση να γίνει εισαγωγή βόειου κρέατος από τις αφρικανικές χώρες κάτι που δεν προχώρησε.»

Η χώρα μας εισάγει το 70% των αναγκών της σε βόειο κρέας κυρίως από τη Γαλλία

Ο κ. Μπατζακίδης επίσης σημείωσε πως: «Η χώρα μας καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών της και το 70% το εισάγει. Πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ Είμαστε ο καλύτερος πελάτη της Γαλλίας. Εισάγουμε επίσης από το Βέλγιο και την Ολλανδία και Ιταλία. Η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με την σταθερή ζήτηση προκαλεί αύξηση της τιμής στη  χονδρική και στην λιανική. Έτσι ενώ πωλούσαμε  9,90 έως 12,90 το κιλό το μοσχάρι τώρα πουλάμε 15 – 16 ευρώ το κιλό. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει διακύμανση στην τιμή ανάλογα με τα χρόνια του ζώου. Άλλη είναι η τιμή κάτω των 12 μηνών και άλλη έως 24 μηνών».

Αγοράζει ο καταναλωτής αλλά μικρότερη ποσότητα

Ο κ. Μπατζακίδης επισημαίνει πως δεν έχει μείωση η ζήτηση από τους καταναλωτές αλλά η ποσότητα : «Αγοράζουν πιο μικρές ποσότητες. Ωστόσο η προτίμησή τους είναι σταθερή».

Σ’ ότι αφορά την παραγωγή των υπολοίπων κρεάτων ο κ. Μπατζακίδης σημείωσε πως στα χοιρινά το 50% το παράγουμε στην χώρα και το 50% το εισάγουμε ενώ έχουμε επάρκεια σε πουλερικά και αμνοερίφια παρά το γεγονός ότι έχει  αποδεκατιστεί μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου λόγων ευλογιάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά η διαδικασία διάθεσης καυσόξυλων στα ορεινά

40.000 ευρώ επιπλέον από πέρσι για υλοτόμηση στο Δασαρχείο Ξάνθης – Όσα ζήτησαν τόσα…