Αρχική Ρεπορτάζ Γιορτές Παλιάς Πόλης: Με ικανοποίηση και χαμόγελα «έκλεισε» η μεγάλη γιορτή

Γιορτές Παλιάς Πόλης: Με ικανοποίηση και χαμόγελα «έκλεισε» η μεγάλη γιορτή

0

Ξανθιώτες και επισκέπτες απόλαυσαν μουσικές, στέκια, δράσεις και συναυλίες. Αρκετοί επισκέπτες από άλλες πόλεις, Βουλγαρία και Τουρκία – «Ο θεσμός σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει ‘’αγκαλιάστηκε’’ από μικρούς και μεγάλους», τόνισε στο «Ε» ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μιχάλης Τσέπελης

Μια πολύ καλή χρονιά καταγράφεται στην ιστορία των Γιορτών Παλιάς Πόλης λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα και τις εντυπώσεις των ημερών που προηγήθηκαν. Πέραν από τα δημοφιλή σουβλάκια γευστικά κέρδισαν το παραδοσιακό πιροσκί, οι λουκουμάδες, γλυκές λιχουδιές, που ήταν πρώτες στην λίστα ντόπιων και επισκεπτών. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως πολύς κόσμος δεν κουράστηκε να περιμένει υπομονετικά στην ουρά για να τα απολαύσει! Τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης κατακλύστηκαν από μουσικές, επισκέπτες και βέβαια πολλούς πολλούς εθελοντές.

Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα σε κάθε γωνιά της πόλης

Το ξεχωριστό με τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, που φάνηκε έντονα στηn φετινή διοργάνωση είναι πως απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας καλύπτοντας όλα τα ενδιαφέροντα. Έτσι, αξιοσημείωτη είναι και η κίνηση στο Λιμνίο, όπου η τοποθεσία γέμισε με παιδικές παρουσίες, φωνές μικρών και μεγάλων φίλων, δράσεις που ενθαρρύνουν τα παιδιά να πάρουν μέρος ομαδικά, να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν.

Ξεναγήσεις, επίσκεψη σε εμβληματικά κτίρια με εκθέσεις από αξιόλογους ανθρώπους

Ήταν μία καλή ευκαιρία, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους ντόπιους να ξεναγηθούν στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, να επισκεφθούν εμβληματικά κτίρια, εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά, να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους που συντόνιζαν και τελικά να βγουν πιο «πλούσιοι» γνωστικά και πνευματικά. Και πράγματι, πολλοί (ίσως και η πλειονότητα σε κάποιες περιπτώσεις) ήταν οι ξανθιώτες που επέλεξαν μέσα από αυτή την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης.

Για πληρότητα κάνουν λόγο οι πολιτιστικοί σύλλογοι

Ενθαρρυντική παρουσιάζεται η εικόνα και από την πλευρά των πολιτιστικών συλλόγων, αφού όπως δήλωσαν στο «Ε» η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη, καλύτερη από πέρυσι, καθώς ο καιρός ήταν αρωγός κατά τη διάρκεια όλου του οκταημέρου.

Γεμάτα ήταν τα τραπέζια των συλλόγων με πολλούς επισκέπτες ακόμη και από Αθήνα ή και άλλες επαρχιακές πόλεις εκτός ΑΜΘ, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Βίστωνες». Βέβαια, η κορύφωση της κίνησης καταγράφηκε τα δύο Παρασκευοσαββατοκύριακα με μεγάλο κύμα επισκεπτών να καταφθάνει από όμορους νομούς, αλλά και από γειτονικές χώρες, όπως Τουρκία και Βουλγαρία. Οι επισκέπτες απόλαυσαν μουσικές πολλών ειδών και καταβολών στα στέκια των συλλόγων γευόμενοι τα εδέσματα της ψησταριάς, ενώ αρκετοί ήταν και εκείνοι, που διάλεξαν να απολαύσουν ένα δροσερό κοκτέιλ στο στέκι των Βατράχων χορεύοντας στους γνωστούς πάρτι ρυθμούς του συλλόγου.

Ξεχώρισαν τα παραδοσιακά γλυκά και φέτος

Παραδοσιακά γλυκά, τουλουμπάκια, σιροπιαστά, πάστες, αλλά και τυλιχτά ήταν κάποια από τα πιο περιζήτητα γλυκά και φέτος. Κυρίως οι επισκέπτες αγόραζαν και το κάτι παραπάνω για να πάρουν και μαζί τους! Ήταν ευκαιρία να απολαύσουν το γλυκάκι τους και φυσικά την δημοφιλή καριόκα της Ξάνθης.

«Κινήθηκαν» ικανοποιητικά τοπικά καταστήματα, μεγάλη η ζήτηση και στα ξενοδοχεία

Από τις καλύτερες χρονιές ήταν η φετινή και για την τοπική αγορά, καθώς δούλεψαν cafe, εστίαση, αλλά και τοπικά καταστήματα κυρίως το πρωί του Σαββάτου. Άλλωστε, η πληρότητα στα ξενοδοχεία, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κίνηση οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους αποδεικνύουν ένα σημαντικό κομμάτι της μεγάλης επισκεψιμότητας. Την τιμητική τους είχαν και τα μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα.

 

Μ. Τσέπελης: «Οι Γιορτές ήταν πολύ πετυχημένες, ο κόσμος ήταν πολύς όλες τις ημέρες της εβδομάδας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα»

Σχετικά με τη διοργάνωση ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μιχάλη Τσέπελη δήλωσε στο «Ε»:

«Ο θεσμός σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει -από τις συναυλίες, μέχρι και τις δράσεις για μικρά παιδιά και τις εκθέσεις- ‘’αγκαλιάστηκε’’ από τον κόσμο. Βέβαια, ο καιρός μας βοήθησε πάρα πολύ, γι’ αυτό ο κόσμος κατέβηκε, βγήκε έξω, διασκέδασε. Η επισκεψιμότητα από άλλες περιοχές ήταν μεγάλη, από Ελλάδα και εξωτερικό. Οι Γιορτές ήταν πολύ πετυχημένες, ο κόσμος ήταν πολύς όλες τις ημέρες της εβδομάδας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Θετικές οι εντυπώσεις από συλλόγους και επαγγελματίες της πόλης

Ο κ. Τσέπελης σημείωσε ακόμη, πως οι σύλλογοι είναι ικανοποιημένοι, καθώς αυτό εισέπραξε ο ίδιος αυτοπροσώπως περνώντας με μεγάλη συχνότητα καθημερινά από όλα τα στέκια και ακούγοντας τα θετικά τους σχόλια. Επίσης, στο κομμάτι των επαγγελματιών της πόλης στάθηκε στο ότι ο κύκλος εργασιών στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης από επαγγελματίες της πόλης μας ήταν πολύ μεγάλος, ευχαριστημένοι δήλωσαν κρεοπώλες, μανάβηδες, εκπρόσωποι από κάβες, από επιχειρήσεις με πλαστικά ποτήρια, χαρτικά, σακούλες κλπ

Μ.Τσέπελης: «Η Ξάνθη έχει τον εθελοντισμό στο αίμα της»

Ο κ. Τσέπελης, υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει την ουσιαστική προσφορά των εθελοντικών ομάδων, του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ομάδας Διάσωσης και Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων.

«Υπήρξαν ένα με δύο περιστατικά μικροτραυματισμών. Κάθε φορά που χρειάστηκε να παρέμβει ασθενοφόρο, μπόρεσε να διέλθει χωρίς κανένα πρόβλημα σε συνεργασία με τους εθελοντές και με τους πολιτιστικούς συλλόγους», ανέφερε.

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε θερμά όλους τους πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους για όλη τη συνεργασία και τη συνέπεια στο θέμα του ωραρίου και της καθαριότητας, αφού πολλά από τα μέλη βοήθησαν τους υπαλλήλους να μαζέψουν τον χώρο απομακρύνοντας τα σκουπίδια. Με λίγα λόγια, έκαναν ευκολότερο το έργο τους.

«Η Ξάνθη έχει τον εθελοντισμό στο αίμα της. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που αφιερώνουν σημαντικό τμήμα του προσωπικού τους χρόνου στο να διασκεδάσει ο επισκέπτης και ο πολίτης της πόλης. Εδώ ήταν πολύ μεγάλη και η συμβολή των συνεργατών μου, από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου, εργάστηκαν με πρόγραμμα, μεθοδικότητα και φυσικά καλή διάθεση», παρατήρησε.

Έπεται το τμήμα της αξιολόγησης: Ερωτηματολόγιο και απολογιστική οργανωτική με τους πολιτιστικούς συλλόγους

Ο Αντιδήμαρχος έκανε αναφορά και στο ερωτηματολόγιο της αξιολόγησης που πλέον είναι προσβάσιμο σε μία προσπάθεια αποτίμησης των Γιορτών Παλιάς Πόλης και από τους πολίτες, για δεύτερη χρονιά.

«Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος συνεχώς μεταβάλλεται, γι’ αυτό κι εμείς χρειαζόμαστε την άποψη του κόσμου, ώστε να δούμε ποια σημεία χρειάζονται περισσότερη στήριξη. Στόχος μας είναι να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι».

Ακολουθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα να ξεκουραστούν οι σύλλογοι, να μαζέψουν τα στέκια τους και αμέσως μετά θα γίνει μία οργανωτική με τους πολιτιστικούς συλλόγους, ένας απολογισμός των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Σιγά σιγά θα ξεκινήσουν και οι δουλειές για το καρναβάλι του 2026.

«Εμείς ως Διεύθυνση Πολιτισμού ήδη έχουμε ξεκινήσει προεργασίες και με τους πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς πρέπει να βάλουμε σε ένα χρονοδιάγραμμα τις επόμενες κινήσεις μας», όπως είπε καταληκτικά ο κ. Τσέπελης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλό αλλά μικρό το καλάθι της ΔΕΘ για εργαζόμενους, αγρότες, συνταξιούχους  

Πως αποτιμούν τα μέτρα οι θεσμικοί εκπρόσωποί τους   Ανάλυση των μέτρων από τον πρόεδρο τη…