
Υλοποιείται το project Kiwidom σε 20 αγροκτήματα – Αφορά την άρδευση της καλλιέργειας-Διευθυντής ΕΑΣ Ξάνθης , Ν. Τσιναρίδης: «Στοχεύουμε στην ποιότητα για να κερδίσουμε σε ανταγωνιστικότητα στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά»
Ένα καινοτόμο και πολύ σημαντικό project για τον πρωτογενή τομέα, «τρέχει» αυτό το χρονικό διάστημα στην Ξάνθη. Πρόκειται για το ερευνητικό έργο kiwidom που στοχεύει στην δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την καλλιέργεια των ακτινιδίων ώστε να την καταστήσουν πιο ανταγωνιστική αυξάνοντας την εμπορική και την εξαγωγική τους υπεραξία. Το έργο που υπάγεται στο Μέτρο 16 υλοποιείται με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης «Η Ένωση», του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ και την εταιρεία γεωργικών υπηρεσιών AGROQ.

Kiwidom: Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας του Ξανθιώτικου ακτινίδιου
Όπως μας αναφέρει ο διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης, Νίκος Τσιναρίδης, μέσα από το πρόγραμμα kiwidom έχει τοποθετηθεί ο ανάλογος εξοπλισμός σε κτήματα ακτινιδίων της Ξάνθης, κατόπιν συμφωνίας με τους παραγωγούς και γίνονται μετρήσεις και αναλύσεις που αφορούν την άρδευση δηλαδή τον ενδεδειγμένο χρόνο άρδευσης αλλά και της ποσότητας νερού που χρειάζονται τα δέντρα ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση αλλά και η καλύτερη ποιότητα. Ειδικότερα για τη συλλογή δεδομένων, εγκαταστάθηκαν τηλεμετρικοί και φορητοί αισθητήρες υγρασίας εδάφους σε 20 αγροκτήματα του συνεταιρισμού της Ξάνθης, καλύπτοντας περισσότερα από 250 στρέμματα ακτινιδιάς. Οι γεωπόνοι πεδίου διεξήγαγαν τακτικές μετρήσεις και παρακολουθούν τη βλαστική ανάπτυξη των δέντρων, ενώ οι παραγωγοί εκπαιδεύτηκαν στη χρήση της μεθόδου της οικοδομικής βέργας. Ουσιαστικά γίνεται δυνατή η παρατήρηση των αναγκών που έχει κάθε χωράφι όσον αφορά την άρδευση.
Τα δεδομένα καταχωρήθηκαν σε ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία υποστηρίζεται από εξειδικευμένους αλγορίθμους και «δένδρα αποφάσεων» για τη δημιουργία συγκεκριμένων οδηγιών άρδευσης και θερινών κλαδεμάτων.
Γεωπόνοι και αγρότες ενημερώνονται για τα δεδομένα που καταγράφονται και τις ανάγκες που προκύπτουν για το κάθε χωράφι ξεχωριστά, μέσω εφαρμογής στο κινητό και οι πληροφορίες που παίρνουν αφορούν τόσο την άρδευση, όσο και το κλάδεμα των δέντρων. Ακόμα εφαρμόστηκε πρωτόκολλο μέτρησης της ξηράς ουσίας των καρπών συνδυάζοντας καταστρεπτικές και μη καταστρεπτικές μεθόδους, όπως η τεχνολογία εγγύς υπέρυθρης φασματοσκοπίας (NIR), για την αξιόπιστη εκτίμηση της ξηράς ουσίας των ακτινιδίων.
Διευθυντής ΕΑΣ Ξάνθης , Ν. Τσιναρίδης: «Στοχεύουμε στην ποιότητα για να κερδίσουμε σε ανταγωνιστικότητα στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά»
Όπως εξηγεί ο κ. Τσιναρίδης: «Στο ακτινίδιο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή άρδευση. Το πολύ νερό δημιουργεί ασθένειες στον καρπό πολλές φορές μη αναστρέψιμες αλλά και η περιορισμένη άρδευση το στρεσάρει. Έχει υπολογιστεί ότι αν μία μέρα δεν γίνει σωστή άρδευση και στρεσαριστεί το δέντρο θα κάνει δύο εβδομάδες να επανέλθει. Δίνει προτεραιότητα να σώσει τον κορμό και όχι τον καρπό και αυτό είναι εις βάρος της ποιότητάς του. Με το πρόγραμμα αυτό ερευνούμε και απαντούμε, πόση ποσότητα νερού χρειάζεται το ακτινίδιο, κάθε πότε και ακόμη και ποιες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Έχουν τοποθετηθεί υγρασιόμετρα και άλλος εξοπλισμό μέσα στα κτήματα και οι γεωπόνοι παρακολουθούν και συλλέγουν τα δεδομένα. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι πληροφορίες για την ποιότητα του καρπού. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα. Σ΄αυτή στοχεύουμε για να κερδίσουμε σε ανταγωνιστικότητα στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά.
7.000 στρέμματα με ακτινίδια στην Ξάνθης – Έως 2.500 ευρώ το στρέμμα το κόστος της εγκατάστασης
Να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια του ακτινιδίου εμφανίστηκε στην Ξάνθη από το 1985 και αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 6.000 – 7.000 στρέμματα. Όπως μας αναφέρει ο γεωπόνος και παραγωγός 10 στρεμμάτων ακτινιδίων στον ΝΞ. Όλβιο, Κωσταντίνος Τσιτσόπουλος πρόκειται για μια καλλιέργεια που έχει δυναμική καθώς έχει καλή εμπορική τιμή αλλά έχει κόστος και κυρίως απαιτεί νερό και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης και απαιτείται γεώτρηση είναι ασύμφορη: «Είναι αρκετά κοστοβόρα καθώς απαιτεί κάποιες υποδομές όπως υποστύλωση που σε σημερινές τιμές ανέρχονται σε 2.000 – 2.500 ευρώ το στρέμμα και οπωσδήποτε νερό γιατί είναι υδροβόρα καλλιέργεια. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει άρδευση από κανάλι και απαιτείται γεώτρηση ο παραγωγός επιβαρύνεται με το κόστος της που ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Επίσης στην παραλιακή περιοχή της Ξάνθης το νερό των γεωτρήσεων έχει μεγάλη αλατότητα κι αυτό δεν ενδείκνυται για την καλλιέργεια». Ακτινίδια καλλιεργούνται επίσης και στην Χρυσούπολη, Βέροια, Λάρισα και Κατερίνη.