Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 26 Αυγούστου 2025

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 26 Αυγούστου 2025

0

Κομματικές εκλογές στη Ν.Δ.
Η εκλογή τον προσεχή Νοέμβριο των νέων οργάνων των ΔΕΕΠ (Διοικούσες Επιτροπές Εκλογικής Περιφέρειας, οι πρώην ΝΟΔΕ) και των ΔΗΜΤΟ (Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις) στην πορεία προς το κομματικό συνέδριο (στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του  επόμενου αν δεν πάρει και νέα  αναβολή), αποκτά μια ειδική βαρύτητα, καθώς, όπως αναφέρουν  βουλευτές με μεγάλη κομματική εμπειρία και γνώση, υπάρχει το  φαινόμενο των επαγγελματιών πολιτευτών οι οποίοι διεκδικούν  θέσεις στον κομματικό μηχανισμό και στην πορεία φαίνονται να «ανταλλάσσουν» τα αξιώματά τους με «διευθετήσεις» και «εξυπηρετήσεις» κάθε λογής, όπως και στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ευνοηθούν κάποιοι αρεστοί.
Γι’ αυτό  και θεωρούν πως η νέα κομματική ηγεσία υπό τον Κώστα Σκρέκα  θα πρέπει να διασφαλίσει διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου όσων θα είναι υποψήφιοι για τα κομματικά όργανα. «Δεν μπορεί   φέρ’ ειπείν ένας εργολάβος να γίνει πρόεδρος Νομαρχιακής…» λένε χαρακτηριστικά.
Γ.Δ.


Ανοιχτό ψηφοδέλτιο στη Ν.Δ.
Και μια και βρισκόμαστε στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας να πούμε κάποια πράγματα ως προς τους υποψήφιους που επιθυμούν να λάβουν το χρίσμα.
Δύο είναι οι συμπολίτες μας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ν’ ασχοληθούν με την πολιτική και να προσφέρουν στον τόπο μας.
Αλφαβητικά, ο Γιώργος Κέλλης έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του εδώ και καιρό όπως και ο Κώστας Κουρτίδης. Ο Κέλλης απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, με πείρα στη διοίκηση και την οργάνωση, ο δε Κουρτίδης δικηγόρος μάχιμος αρκετά χρόνια.
Από αυτούς τους δύο θα γίνει η επιλογή για τη θέση του δεύτερου άνδρα υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο, διότι θυμίζω πως υπάρχει και νυν βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης.
Στο ψηφοδέλτιο θα πρέπει να υπάρχει και η εκπροσώπηση γυναίκας και μειονοτικού.
Ως προς τη θέση της γυναίκας η θέση εκ μέρους της παράταξης είναι θετική για την Μαίρη Τσιακίρογλου, αρκεί ν’ αποφασίσει η ίδια το τι θα πράξει.
Εκεί που θα δυσκολευτεί αρκετά να έχει υποψήφιο η ΝΔ στο νομό μας θα είναι στους μειονοτικούς, άνδρα και γυναίκα.
Γ.Δ.


Στάση αναμονής στο ΠΑΣΟΚ
Σχετικά με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μαθαίνω ότι υπάρχει από τη μια πλευρά προβληματισμός και από την άλλη μειωμένο ενδιαφέρον ως προς τις υποψηφιότητες.
Μέχρι στιγμής σίγουρες υποψήφιες είναι οι δύο κυρίες. Η Έρση Παρχαρίδου και η Ντελή Ιμπραήμ. Ως προς τους άνδρες υποψήφιους, το θέμα είναι τελείως ανοιχτό διότι Βουρβουκέλης και Καραλίδης δεν θα δοκιμάσουν εκ  νέου τις δυνάμεις τους.
Έτσι, μένουν κενές δύο θέσεις για τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί.
Βέβαια υπάρχει μια εκκρεμότητα με τον Μπαράν Μπουρχάν, ο οποίος είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, ωστόσο ο ίδιος συνεχίζει να λειτουργεί ως μέλος του ΠΑΣΟΚ και μετέχει στις εκδηλώσεις και τις ψηφοφορίες. Όπως έχει δηλωθεί, για την περίπτωσή του θ’ αποφασίσει όταν έρθει η ώρα ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.
Από την άλλη, η μόνη υποψηφιότητα που εκδηλώθηκε επίσημα είναι του αντιπεριφερειάρχη Ιρφάν Χατζηγκενέ.
Γενικώς, υπάρχει μια ρευστότητα στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και μια στάση αναμονής. Από την πλευρά του ο Πάνος Δαβιτίδης έχει κάνει γνωστό προς όλες τις πλευρές πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής.
Γ.Δ.


Αριστερές εξελίξεις
Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, τα πολιτικά πράγματα έχουν αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίσαμε εδώ και λίγα χρόνια, δεν υπάρχει. Από την άλλη, η διάσπαση που προκάλεσε η άφιξη του Κασσελάκη συνεχίζεται, ενώ στον ορίζοντα φαίνεται η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα. Μια πολιτική ενέργεια που εύλογα θα δημιουργήσει νέες αναταράξεις τόσο στον υφιστάμενο υπό τον Φάμελλο ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Αριστερά, ακόμη και στο Κίνημα Δημοκρατίας του Κασσελάκη και εν μέρει στο προσωποπαγές κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το ΜεΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη.
Είναι σίγουρο ότι με την δημιουργία νέου κόμματος από τον Τσίπρα θα υπάρξουν ανακατατάξεις στα υπόλοιπα αριστερά κόμματα. Το πως θα εξελιχθούν οι μετακινήσεις, συμπλεύσεις και συνεργασίες είναι άγνωστο φυσικά, όπως άγνωστη ποια θα είναι η αποδοχή του νέου κόμματος στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους.
-Εν αναμονή των εξελίξεων.
Γ.Δ.


Μεταναστευτικό: «Κόκκινη κάρτα» σε ΜΚΟ
Τη διαγραφή από τα επίσημα μητρώα των ΜΚΟ που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιστρατεύονται την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό προωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί μια ΜΚΟ να διαγράφεται από εδώ και στο εξής από τα επίσημα μητρώα είναι οι εξής:
1.Εάν διακινεί στους μετανάστες θέσεις κατά της επίσημης μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που προβλέπει οικειοθελή αποχώρηση και επαναπατρισμό.
2.Εάν κινηθεί νομικά κατά αποφάσεων που προβλέπουν διοικητικές κρατήσεις και αναστολή ασύλου. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο το υπουργείο να λέει πως ένας μετανάστης δεν δικαιούται άσυλο και η ΜΚΟ να προσπαθεί να προσβάλει την απόφαση στο δικαστήριο.
3.Εάν αποδειχθεί πως τα χρήματα τα οποία λαμβάνει δεν αξιοποιούνται για τους σκοπούς που τα λαμβάνει.

Διαγραφή από τα επίσημα μητρώα του υπουργείου Μετανάστευσης δεν σημαίνει διάλυση μιας ΜΚΟ, αλλά τερματισμό της πρόσβασης στις δομές όπου βρίσκονται οι μετανάστες. Με τον νόμο του 2020, όταν ξεκίνησε το μητρώο ΜΚΟ, πρόσβαση στις δομές έχουν μόνο όσες είχαν περαστεί στα επίσημα μητρώα, που σήμερα είναι σχεδόν 100. Συνεπώς, η αποβολή μιας οργάνωσης σημαίνει πως πλέον «απομονώνεται» και έτσι θα περιορίζεται δραστικά η επιρροή της.
Κ.Λ.


Για τα λουτρά των Θερμών
Όπως γράψαμε στο Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας ο δήμος Μύκης με χρηματοδότηση που εξασφάλισε θα αναβαθμίσει τα Λουτρά των Θερμών. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται που θα γίνουν οι παρεμβάσεις αλλά και συμπληρωματικές πληροφορίες που αφορούν τιμές για τους στεγασμένους λουτήρες και την τιμή του ξενώνα.
Κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε μια διευκρίνιση προκειμένου να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις. Αυτές οι τιμές περιλαμβάνονται στην οικονομοτεχνική μελέτη που υπέβαλε ο δήμος στο υπουργείο Τουρισμού το οποίο και ενέκρινε την πρότασή του. Είναι κατά συνέπεια ενδεικτικές τιμές για να είναι η επένδυση βιώσιμη. Δεν είναι δεσμευτικές, όταν θα τεθεί σε λειτουργία. Όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις και τεθούν σε λειτουργία τα λουτρά θα ανακοινωθούν από τον δήμο Μύκης και οι τιμές.
Μ.Ξ.


Χείλια …σιλικόνης
Κάθε εποχή έχει ορισμένα πρότυπα γυναικείας ομορφιάς. Στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 ήταν μόδα οι γυναίκες με καμπύλες και με κοντά μαλλιά. Ο κόσμος έβγαινε από ένα πόλεμο που έσπειρε την καταστροφή και την πείνα στην Ευρώπη. Έτσι οι γενιές εκείνες, ιδιαίτερα στην χώρα μας διακατέχονταν από το σύνδρομο της κατοχής. Μετέπειτα τα πρότυπα άλλαξαν και μάλιστα τις επόμενες δεκαετίες επικράτησαν τα πρότυπα γυναίκα – σανίδα. Στην εποχή μας το στυλ Καρντάσιαν είναι αυτό που επικρατεί. Οι νέες γενιές αλλά και οι παλαιότερες προσπαθούν να μοιάσουν την τηλεπερσόνα και βάζουν χείλια και οπίσθια σιλικόνης και μετατρέπονται σε καρικατούρες. Είναι πραγματικά κρίμα να βλέπεις όμορφα κορίτσια να προσθέτουν χείλια και να παραμορφώνονται, χάνοντας την φυσική τους ομορφιά αλλά και την μοναδικότητα που έχει το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου. Μετατρέπονται σε κλώνους προκειμένου να είναι στην μόδα, δηλαδή αποδεκτές από ένα κοινωνικό στάτους τόσο εφήμερο και τόσο επιφανειακό που εγκλωβίζεται στην εικόνα χωρίς παράλληλα να ενδιαφέρεται για την πνευματική ανθρώπινη υπόσταση.
Μ.Ξ.


Ενοχλήθηκαν
Μια και σήμερα ασχολήθηκε η στήλη με τους υποψήφιους των κομμάτων, να πούμε και κάτι που συζητείται αρκετά στα καφέ και τις οικογενειακές εκδηλώσεις.
Πρόκειται για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ το οποίο ενόχλησε πάρα πολύ την πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων της ΝΔ. Κι αυτή η ενόχληση μάλλον δεν θα φύγει εύκολα διότι οι λίγοι πονηροί κομματικοί φίλοι πήραν τις κοινοτικές ενισχύσεις χωρίς να τις δικαιούνται, και από την άλλη, η πλειοψηφία των κορόιδων που διαπίστωσαν την λεηλασία των ενισχύσεων που έπρεπε να πάνε στους κανονικούς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Από την άλλη, η κοινωνία πιστεύει πως κανείς από τα λαμόγια που πήραν τα εκατομμύρια, ότι θα επιστρέψουν όσα παράνομα πήραν, κι αυτό αποτελεί άλλη μια κοροϊδία και ενοχλεί τους πολλούς που διαπιστώνουν ότι τα κομματικά λαμόγια θα την βγάλουν χωρίς τιμωρία και με τα λεφτά στην τσέπη τους.
Γ.Δ.


Ο νόμος είναι νόμος για όλους
Το καλοκαίρι μπορεί σιγά-σιγά να βρίσκεται στα τελευταία του, όμως κάποια θέματα που το αφορούν ζητούν μια διαφορετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους που ζουν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Αβδήρων.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο δήμος, έκανε γνωστό ότι η παρουσία μόνιμων εγκαταστάσεων με ξαπλώστρες, ομπρέλες κλπ ειδών στην παραλία, δεν επιτρέπεται. Μάλιστα υπήρχε ημερομηνία στην ανακοίνωση «.. όλα τα αδέσποτα είδη ν’ απομακρυνθούν».
Κι ενώ οι «ντόπιοι»  επί πάρα πολλά χρόνια που έχουν τα εξοχικά τους απομάκρυναν τα τραπεζοκαθίσματά τους, δεν ίσχυσε η απόφαση του δήμου για τους εκεί Βούλγαρους και Τούρκους! Άρα η ανακοίνωση του δήμου δεν ισχύει για όλους παρά μόνον για τους Έλληνες κι αυτό είναι άδικο αλλά και προσβλητικό.
Οι επί πολλά χρόνια κάτοικοι ζητούν να βγει μια ανακοίνωση στα Βουλγάρικα και Τούρκικα και οι υπάλληλοι να μην κάνουν τους αυστηρούς τηρητές της απόφασης μονομερώς. Φαντάζεστε πως νοιώθουν οι Έλληνες παραθεριστές που έχουν τα σπίτια τους εκεί στην παραλία; Οι οποίοι πριν 3 χρόνια είχαν απαλλαγεί στο δικαστήριο για το ίδιο θέμα.
-Ο νόμος είναι νόμος και  ισχύει για όλους όχι μόνο για τους ντόπιους, αυτό είναι το νόημα της διαμαρτυρίας των Ελλήνων παραθεριστών, ιδιοκτητών ακινήτων στις παραλίες Αβδήρων κυρίως.
Γ.Δ.


Για το πράσινο πάλι
Η εφημερίδα μας θα συνεχίσει να το γράφει συνέχεια και να το προτείνει σαν λύση στην επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή. Η καλοκαιρινή ζέστη θα γίνεται όχι απλώς αφόρητη, αλλά όλο και πιο θανατηφόρα, θέτοντας σε αυξημένο κίνδυνο ηλικιωμένους και ασθενείς.
Ποια είναι η πρόταση αντίδρασης; Η αύξηση του πράσινου.
Μελέτη διαπίστωσε χαμηλότερη θερμοκρασία κατά τρεις βαθμούς σε δρόμους με δεντροστοιχίες. Άρα η λύση είναι προφανής. Περισσότερα δέντρα, δεντροστοιχίες. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα δέντρα και συνολικά οι χώροι πρασίνου διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Άρα, ο δήμος Ξάνθης οφείλει από τώρα να ετοιμάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για φυτεύσεις δέντρων και θάμνων. Η υπηρεσία πρασίνου με τα στελέχη της ν’ αφιερωθεί το φθινόπωρο στο έργο αυτό, όπως και την φύτευση δέντρων στους χώρους που κάποιοι «επαγγελματίες» ξέραναν τα φυτεμένα δέντρα για να φαίνεται το μαγαζί τους.
Η Ξάνθη θα μιλάει θετικά και θα επαινεί τη σημερινή δημοτική αρχή, όπως κάνει για τον μακαρίτη Μπένη για το έργο πρασίνου απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Αυγούστου 2025

Σκέψεις για τον Πολιτισμό – Κάθε φορά που κάνουμε Γιορτές Πολιτισμού Πολλές φορές έχ…