
Ξεκίνησε η πρώτη συγκομιδή στα τετρακόσια στρέμματα του Φαναρίου
Με το σκεπτικό ότι «όταν όλα γύρω σου αλλάζουν, δεν μπορείς να μένεις στάσιμος», 20 καλλιεργητές από τη Ροδόπη στράφηκαν σε ένα νέο, δυναμικό και λιγότερο κοστοβόρο είδος καλλιέργειας. Την καλλιέργεια της κινόας.
Η κινόα, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτάσεις των διατροφολόγων και τις δημιουργίες των σεφ που προσανατολίζονται στις vegan επιλογές, αποτελεί μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη, η οποία θεωρείται από πολλούς “ψευδοδημητριακό”, μιας και ο καρπός της μοιάζει και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και άλλα δημητριακά (π.χ. φαγόπυρο, αμάρανθος).
Γενικά, υπάρχουν αρκετά είδη κινόα, όπως λευκή, κόκκινη και μαύρη. Είναι ελεύθερη γλουτένης και μπορεί να συνδυαστεί τόσο με γλυκά, όσο και με αλμυρά τρόφιμα. .
Η υψηλή διατροφική αξία της κινόα γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς πως οι Ίνκας την θεωρούσαν “μητέρα όλων των σιτηρών“!
Στο Φανάρι Κομοτηνή 20 καλλιεργητές που στράφηκαν στην παραγωγή της βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μποτρότσο, πρόεδρο αγροτικού συλλόγου Κομοτηνής, που μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η κινόα καλλιεργείται για πρώτη φορά πιλοτικά σε τετρακόσια στρέμματα, και είναι μία εύκολη σχετικά καλλιέργεια, ανθεκτική στα “γυρίσματα” του καιρού που μπορεί να δώσει ένα καλό εισόδημα.