
Περιφερόταν στην πόλη – Μετά από επιχείρηση του Δασαρχείου και την Αστυνομίας μεταφέρθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αναρρώνει-Θα απελευθερωθεί όταν αποκατασταθεί πλήρως – Πιθανόν να ήταν αιχμάλωτο για καιρό και δραπέτευσε
Αιφνιδιάστηκαν συμπολίτες μας το πρωί της Κυριακής στην περιοχή του Φόρου όταν είδαν να περιφέρεται ένα ελάφι. Το ζώο έμοιαζε αποπροσανατολισμένο και σε κατάσταση πανικού, περιφερόταν ανάμεσα σε οχήματα και πεζούς, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια του αλλά και την ασφάλεια των πεζών. Άμεσα κινητοποιήθηκε η Αστυνομία, το Δασαρχείο αλλά και οι κτηνιατρικές αρχές και ξεκίνησε η επιχείρηση της …σύλληψης του και της ασφαλούς μεταφοράς του σε χώρο όπου θα έχει περίθαλψη έως ότου απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον.
Αναισθητοποιήθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο όπου παρακολουθείται από κτηνίατρο
Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος του Γραφείου Θήρας του Δασαρχείου Ξάνθης Δημήτρης Λαμπάκης, η επιχείρηση διήρκησε 2 ώρες. Πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο ζώο , αρσενικό , βάρους 120 κιλών και 2 – 2,5 ετών: «Με τη συνδρομή της αστυνομίας και κτηνιάτρου μπορέσαμε να το μεταφέρουμε σε ασφαλή χώρο. Το ζώο είναι μεγαλόσωμο γι’ αυτό χρειάστηκε να το αναισθητοποιήσει ο κτηνίατρος και έτσι το μεταφέραμε αρχικά στο χώρο του Μουσείο Φυσικής Ιστορία του Δασαρχείου. Έχει ιατρική περίθαλψη γιατί έφερε τραύματα όχι όμως σημάδια κακοποίησης από άνθρωπο αλλά πιθανώς του προκλήθηκαν ενόσω περιφερόταν».
Πιθανόν να ήταν αιχμάλωτο για καιρό και δραπέτευσε
Αναφορικά με το πως βρέθηκε ένα άγριο ζώο να περιφέρεται σε μια αστική περιοχή, ο κ. Λαμπάκης εικάζει ότι το ζώο δεν κατέβηκε από την ορεινή περιοχή αλλά ότι ήταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας σε αυλή και δραπέτευσε. «Το ζώο σίγουρα δεν κατέβηκε από το βουνό αλλά ήταν αιχμάλωτο και μάλιστα για πολύ καιρό και δραπέτευσε. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία . Τρώει κανονικά. Έχει κάποια τραύματα και όταν αναρρώσει πλήρως θα το μεταφέρουμε στον μόνιμο πυρήνα προσαρμογής θηραμάτων του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης. Έναν χώρο 20 στρεμμάτων όπου θα έχει την αίσθηση ότι είναι στο φυσικό του περιβάλλον και στην συνέχεια θα το απελευθερώσουμε όταν ο κτηνίατρος κρίνει ότι έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα τραύματά του».
Τα βαφτίσια του ελαφιού
Η περιπέτεια του ελαφιού προκαλέσει του ενδιαφέρον των συμπολιτών μας που σχολιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ το ίδιο έχει προκαλέσει την συμπάθεια των υπαλλήλων του Δασαρχείου αλλά και όλων όσων το περιέθαλψαν, και μάλιστα ψάχνουν όνομα για να το βαπτίσουν, ενώ πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι νονοί!.
Δεν βρίσκουν τροφή τα ζαρκάδια στο βουνό
Και μπορεί το ελάφι αυτό μέσα στην ατυχία του να στάθηκε τυχερό γιατί έχει εξασφαλισμένη τροφή και νερό ωστόσο αυτό δεν ισχύει για άλλα άγρια ζώα που πραγματικά υποφέρουν λόγω της λειψυδρίας αλλά και της ξηρασίας γιατί δεν βρίσκουν τροφή. Όπως μας ανέφερε ο κ. Λαμπάκης τα ζαρκάδια δεν βρίσκουν τροφή και γι’ αυτό κατεβαίνουν πιο χαμηλά. Γι’ αυτό και συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αλλά και όσους τύχει και τα συναντήσουν να ειδοποιήσουν τις αρχές.
Δεν απειλούνται από την λειψυδρία τα άγρια άλογα στην παρανέστια περιοχή
Σ’ ότι αφορά τα άγρια άλογα στην παρανέστια περιοχή, ο κ. Λαμπάκης ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με την λειψυδρία όπως τα άγρια άλογα στην περιοχή του Έβρου που έχουν πρόβλημα επειδή λόγω της ξηρασίας στον Έβρο έχει μπει θαλασσινό νερό στην κοίτη και έτσι τα ζώα πίνουν υφάλμυρο νερό: «Τέτοια πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε στον Νέστο» διαβεβαιώνει ο κ. Λαμπάκης.