
Το 14% που χρησιμοποιούνται στις ευρωπαϊκές καλλιέργειες είναι παράνομα δείχνει έρευνα του Reuters – Τα φυτοφάρμακα στην Ε.Ε. είναι 30% ακριβότερα από Τουρκία και Βουλγαρία
Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος αγροτών Ξάνθης: «Τα καρτέλ τα βαπτίζουν παράνομα για να καταναλώνονται ευρωπαϊκά που είναι πιο ακριβά …» – Χαμηλές οι τιμές στα σιτηρά αλλά καλή σοδειά
Τα παράνομα φυτοφάρμακα που εισάγονται από Βουλγαρία και Τουρκία κατακλύζουν τις χώρες της ΕΕ και η χώρα μας είναι στην πρώτη γραμμή χρήσης τους από αγρότες.
Σύμφωνα με την έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το 14% των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα στις ευρωπαϊκές καλλιέργειες είναι παράνομα – ποσοστό που στη Θεσσαλία φτάνει ακόμη και το 25%, όπως αναφέρει η Ελληνική Ένωση Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).
Τα φυτοφάρμακα στην Ε.Ε. είναι 30% ακριβότερα – Γι’ αυτό έχουν ζήτηση τα «παράνομα»
Να σημειώσουμε ότι τα φυτοφάρμακα αυτά χαρακτηρίζονται «παράνομα» γιατί όπως δείχνουν τα εργαστηριακά τεστ, οι ουσίες αυτές είναι απαγορευμένες στην ΕΕ εδώ και χρόνια λόγω κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον. Ο κυριότερος λόγος που καθιστά ελκυστικά αυτά τα φυτοφάρμακα για τους Έλληνες και τους ευρωπαίους αγρότες είναι το γεγονός ότι στην Ευρώπη τα φυτοφάρμακα έχουν κατά 30% υψηλότερες τιμές. Έτσι
πιεζόμενοι από την οικονομική πίεση, την κλιματική αλλαγή και τις πληγές της κρίσης της περασμένης δεκαετίας, αρκετοί αγρότες στρέφονται σε προϊόντα «χωρίς ετικέτα» – που κατά πολύ φτηνότερα. Το 2024 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα περισσότερα από δώδεκα απαγορευμένα φυτοφάρμακα, μερικά από το 2009. Οι ουσίες αυτές συνδέονται με βλάβες σε ήπαρ, νεφρά και πνεύμονες ή θεωρούνται πιθανοί καρκινογόνοι.
Έχουν ανιχνευθεί σε ελαιόλαδο, ντομάτες, κεράσια, σταφύλια και πορτοκάλια, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, που επικαλείται το Reuters.
Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος αγροτών Ξάνθης: «Τα καρτέλ τα βαπτίζουν παράνομα για να καταναλώνονται ευρωπαϊκά που είναι πιο ακριβά …»
Κληθείς να σχολιάσει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης διευκρίνισε πως τα φυτοφάρμακα εκ Βουλγαρίας χαρακτηρίζονται παράνομα γιατί δεν αναγράφουν στα ελληνικά τις οδηγίες χρήσης και όχι λόγω της σύστασής τους καθώς η Βουλγαρία είναι χώρα της ΕΕ και τηρεί τις προδιαγραφές της κοινοτικής νομοθεσίας. Σ’ ότι αφορά τα φυτοφάρμακα εκ Τουρκίας ο κ. Δαλάτσης κάνει λόγο για υποκρισία εκ μέρους της ΕΕ: «Πρόκειται για μεγάλη υποκρισία. Η ΕΕ επιτρέπει την εισαγωγή προϊόντα από τρίτες χώρες. Γίνονται αθρόες εισαγωγές πολλές φορές …σκουπιδιών χωρίς να εξετάζει τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν, ούτε το νερό που ποτίστηκαν. Η χώρα εισάγει κατά 90% σουσάμι από τον Πακιστάν και άλλες τρίτες χώρες. Εισάγουν καρπούζια ντομάτες, πατάτες. Εξετάζει και ελέγχει κανείς τι φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκαν; Δεν μας λένε γιατί τα φυτοφάρμακα είναι κατά 30% πιο ακριβά στην ΕΕ. Τα βαφτίζουν παράνομα τα καρτέλ για να καταναλώνονται τα ευρωπαϊκά που είναι πιο ακριβά. Η Βουλγαρία είναι χώρα της ΕΕ αλλά τα φυτοφάρμακά της βαπτίζονται παράνομα γιατί δεν έχουν στα ελληνικά οδηγίες χρήσης όχι γιατί δεν τηρούν τις προδιαγραφές».
Χαμηλές οι τιμές στα σιτηρά αλλά καλή σοδειά
Αναφερόμενος στην φετινή σοδειά των σιτηρών καθώς το αλώνισμα έχει τελειώσει ο κ. Δαλάτσης σημείωσε πως η χρονιά ήταν καλή τόσο από ποσότητα όσο και από ποιότητα αλλά δεν είναι καλή από τιμές. Ειδικότερα ανέφερε πως μέχρι στιγμής οι τιμές στο μαλακό είναι από 0,18 – 0,20 το κιλό, από 0,17, – 0,18 στο κριθάρι και 0,25 – 0,27 στο σκληρό.: «Οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής που είναι υψηλό. Αυτό θα ήταν εφικτό αν τα σκληρά είχαν πάνω από 30 λεπτά και τα μαλακά 25 λεπτά. Μειώνουν τις τιμές στα σιτηρά αλλά δεν μειώθηκε παράλληλα το αλεύρι και το ψωμί. Αυτό είναι μια δυσλειτουργία της αλυσίδας μεταξύ πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης».