Αρχική Ρεπορτάζ Ένα σημαντικό βήμα για την θρησκευτική ελευθερία των Μπεκτασήδων – Αλεβιτών

Ένα σημαντικό βήμα για την θρησκευτική ελευθερία των Μπεκτασήδων – Αλεβιτών

0

Με νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ως νομικό πρόσωπο η θρησκευτική κοινότητα – Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την λατρεία, εκπαίδευση, διαχείριση της βακούφικης περιουσίας

 

Η σημασία της αναγνώρισης  – Υπήρχαν παλαιότερα και στην Ξάνθη πολλοί Μπεκτασήδες –  Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο δια του τουρκόφωνου Τύπου 

 

 

Στην αναγνώριση ως νομικής οντότητας της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασήδων – Αλεβιτών,  προχωρά το υπουργείο Παιδείας με το νομοσχέδιο, με την επωνυμία: “Μπεκτασήδες Αλεβίτες Μουσουλμάνοι Θράκης Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο”, με έδρα τη Ρούσσα του Δήμου Σουφλίου». Το νομοσχέδιο τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιουλίου και περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για τη θρησκευτική ελευθερία, την εκπαίδευση, καθώς και τη διαχείριση των Βακουφίων της εν λόγω κοινότητας. Η έδρα της κοινότητας ορίζεται η Ρούσσα του Έβρου καθώς οι περισσότεροι Μπεκτασήδες – Αλεβίτες υπάρχουν σ’ αυτή την περιοχή της Θράκης. Η αναγνώριση αυτή ήταν ένα αίτημα της κοινότητας που κατατέθηκε με εκατοντάδες υπογραφές πριν τρία χρόνια . Ωστόσο σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας η πρώτη αναγνώριση ήταν πριν 3 χρόνια όταν δόθηκε άδεια λειτουργίας για χώρο λατρείας ( Ντεμέβι) που υπέγραψε ο γενικό γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Η αναγνώριση αυτή γίνεται χωρίς την ανάγκη δικαστικής απόφασης (εκουσίας δικαιοδοσίας), όπως απαιτείτο μέχρι σήμερα, και με βάση τον νόμο 4301/2014. Το νομοσχέδιο αναφέρει σαφώς ότι τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας Μπεκτασήδων Αλεβιτών στη Θράκη θα προστατεύουν τα δικαιώματα που ορίζονται στη Συνθήκη της Λωζάνης και στην ελληνική νομοθεσία για την προστασία των μειονοτήτων. Αναφέρει επίσης ότι το άρθρο 146 του νόμου αριθ. 4964/2022 (Α’ 150), σχετικά με τη δικαιοδοσία, τα καθήκοντα και τις ευθύνες των Μουφτήδων, δεν εφαρμόζεται στα μέλη αυτής της κοινότητας. Το άρθρο αυτό ρυθμίζει τις εξουσίες των Μουφτήδων, των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει επίσης:

-τα θέματα που αφορούν τους χώρους λατρείας της κοινότητας, καθώς και την εκπαίδευση των παιδιών των Μπεκτασήδων Αλεβιτών.

-Συστήνεται Επιτροπή Βακουφίων

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η σύσταση νέου νομικού προσώπου με την επωνυμία:

«Διαχειριστική Επιτροπή Βακουφίων Μπεκτασήδων Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης (Δ.Ε.ΒΑ.Μ.Α.Μ.Θ.)» Το νέο αυτό σχήμα χαρακτηρίζεται ως μη κρατικό, κοινωφελές και μη κερδοσκοπικό, και θα υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Σκοπός του είναι η διοίκηση των Βακουφίων και η διαχείριση ακινήτων, περιουσιακών στοιχείων και προσόδων της κοινότητας. Η έδρα του νέου νομικού προσώπου τοποθετείται στη Ρούσσα της Τοπικής Κοινότητας Μικρού Δερείου, στον Δήμο Σουφλίου. Πρόκειται για περιοχή με μακρά ιστορική παρουσία των Μπεκτασήδων Αλεβιτών, που εδώ και χρόνια ζητούσαν επίσημη νομική υπόσταση.

Η σημασία της αναγνώρισης  – Υπήρχαν παλαιότερα και στην Ξάνθη πολλοί Μπεκτασήδες

Να σημειώσουμε ότι Μπεκτασήδες – Αλεβίτες υπήρχαν πάρα πολλοί παλαιότερα και στην Ξάνθη. Ο τεκές του Σελίνου συνδέεται με την παρουσία Μπεκτασήδων στην περιοχή μας δεδομένου ότι αποτελεί χώρος συνάθροισης των Μπεκτασήδων. Να διευκρινίσουμε ότι οι Μπεκτασήδες (ή Μεκτασήδες) Αλεβίτες και οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους σε θεολογικές, λατρευτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές πτυχές του Ισλάμ. Οι Μπεκτασήδες Αλεβίτες δεν εκπροσωπούνται από τους Μουφτήδες, όπως και δεν εφαρμόζουν την Σαρία όπως ισχύει στους υπόλοιπους μουσουλμάνους.  Η Τουρκία δεν τους αναγνωρίζει ως θρησκευτική κοινότητα αλλά ως πολιτιστικό σύλλογο. Η χώρα μας είναι η πρώτη στα Βαλκάνια και πιθανότητα διεθνώς που τους αναγνώρισε. Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας σχολίασαν στο «Ε» ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη για την θρησκευτική κοινότητα των Μπεκτασήδων που αποκτούν αναγνώριση και θρησκευτική ελευθερία και θα μπορούν να οργανωθούν, να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους με τους ιεροδιδασκάλους και να διαχειρίζονται με διαφάνεια τη βακουφική τους περιουσία. Μια πολύ θετική εξέλιξη για την ίδια την χώρα που αποδεικνύει έμπρακτα την σταθερή προσήλωσή της στο σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ παράλληλα καταδεικνύει και το μεγαλείο της Δημοκρατίας.

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο  

Ωστόσο η αντίδραση από τη πλευρά των μουσουλμάνων (σουνιτών) δεν είναι  και πολύ θετική. Η εφημερίδα Μπιρλίκ της Κομοτηνής έχει τίτλο: «Η Ελλάδα καταβάλλει ένα άλλο πλήγμα στην ενότητα της τουρκικής μειονότητας!». Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται η διάσπαση της ενότητας της μειονότητας την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική» κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάνης,  εφαρμόζοντας την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», χωρίς βεβαίως να αναφέρεται ότι πρόκειται για αίτημα της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασήδων – Αλεβιτών.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Π. Μπρίκα: «Θα αξιοποιήσουμε το απολιθωμένο δάσος στο Δημάριο»

Η κ. Μπρίκα ανέφερε ότι στόχος της περιφερειακής διοίκηση είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτη…