Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανησυχεί για την νομοθετική πρωτοβουλία Πλεύρη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανησυχεί για την νομοθετική πρωτοβουλία Πλεύρη

0

Το δικαίωμα στο άσυλο θεωρείται θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναγνωρίζει την πίεση που προκαλούν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Γαύδο και την Κρήτη. Επισημαίνει ότι τα κράτη έχουν δικαίωμα να διαχειρίζονται τα σύνορά τους και τη μη νόμιμη μετανάστευση, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Στην ανακοίνωσή της, η UNHCR τονίζει ότι ο έλεγχος των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις νομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ελλάδα έχει παράδοση στην παροχή προστασίας σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν περιοχές πολέμου και διώξεων, προσθέτει.

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει ανησυχία για νομοθετική τροπολογία που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η τροπολογία προβλέπει την αναστολή για τρεις μήνες της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου από όσους φτάνουν με πλοιάρια από τη Βόρεια Αφρική και την επιστροφή τους χωρίς καταγραφή.

Το δικαίωμα στο άσυλο θεωρείται θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο, και εφαρμόζεται ανεξαρτήτως του τρόπου ή του σημείου εισόδου σε μια χώρα.

Η UNHCR υπενθυμίζει ότι η επιστροφή σε χώρες όπου απειλείται η ζωή ή η ελευθερία παραβιάζει την αρχή της μη επαναπροώθησης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, το διεθνές δίκαιο επιτρέπει την επιστροφή όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί μετά από εξέταση.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους αφικνούμενους είναι μετανάστες, ενώ άλλοι είναι πρόσφυγες και άτομα που εγκαταλείπουν συγκρούσεις, βία και διώξεις, κυρίως υπήκοοι Σουδάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει το Λιμενικό Σώμα και τις τοπικές αρχές στην αντιμετώπιση της πίεσης στα σύνορα και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στην ανάπτυξη βιώσιμων και ανθρωπιστικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου.

Τονίζει την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών προς υποστήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για αναστολή αιτήσεων ασύλου εν μέσω έντονων αντιδράσεων

Η Βουλή απέρριψε ένσταση αντισυνταγματικότητας, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης επικαλέστηκ…