
Οι μετανάστες
Αντιδρούν στην Κρήτη για τους μετανάστες που έρχονται από το Σουδάν και άλλες χώρες και περνούν μέσω της Λιβύης στις ακτές του νησιού. Δεν θέλουν οι κάτοικοι να γίνουν εκεί δομές κράτησης, όπως έγιναν στην Μόρια της Λέσβου, στην Χίο στην Κω, στη Σάμο γιατί τους χαλάνε το τουριστικό τους image!!! Κι όλα αυτά από τους Κρητικούς που έχουν την φιλοξενία στο αίμα τους και αν λάχει και δεν πιείς την τσικουδιά που σου κερνάνε σου ρίχνουν και καμιά …μπαλωθιά! Βλέπετε είναι κατ’ επιλογήν φιλόξενοι!
Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν αφορά όλους τους Κρητικούς, όπως όλοι τους δεν είναι λαμόγια που έκλεβαν επιδοτήσεις με ανύπαρκτα πρόβατα και βοσκοτόπους.
Αυτό που είναι εμφανές και πρέπει να απασχολήσει τόσο την χώρα μας όσο και την Ευρώπη, είναι ότι ζούμε ξανά το 2015 με τις μεταναστευτικές ροές να έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και τώρα όχι από Συρία αλλά από Αφρική. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση και με ανθρωπιστικό πρόσημο.
Μ.Ξ.
Αγάπη σημαίνει φροντίδα
Μου δόθηκε προχθές μάλιστα, άλλη μία απόδειξη της ανθρώπινης αντίληψης ως προς την συμπεριφορά προς τα ζώα.
Βρέθηκα στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας λίμνης όταν άκουσα φωνούλες, κλάμα από ζώα. Πήγα προς τα εκεί και συνάντησα 3 κουτάβια. Προφανώς κάποιος «ζωόφιλος» από τα γύρω χωριά, τα πήγε εκεί στην ερημιά για να πεθάνουν. Τα ξεφορτώθηκε μια χαρά και ικανοποιημένος επέστρεψε σπίτι του.
Σκηνές συνηθισμένες δυστυχώς από μερίδα ανθρώπων που έχουν κατοικίδια τα οποία δεν στειρώνουν. Η μη στείρωση όμως δεν θα λύσει ποτέ το θέμα των αδέσποτων και μην ακούσω από αυτούς τους ανθρώπους ότι αγαπούν τα ζώα. Αφού κουτάβια και γατάκια τα παρατούν στην ύπαιθρο χώρα να πεθάνουν, όχι, δεν αγαπούν τα ζώα. Διότι η αγάπη σημαίνει φροντίδα με έργο, όχι μόνο με λόγια.
Γ.Δ.
Τα άγρια άλογα
Φιλόζωος, με βούλα που λέμε, μου τηλεφώνησε για να ρωτήσει εάν υπάρχει κάποιο νέο ως προς την τύχη, την περίοδο της ξηρασίας των άγριων αλόγων που ζουν στην ορεινή περιοχή.
Έψαξα το θέμα, ρώτησα κάποιους από τα Νεστοχώρια και τα νέα είναι αισιόδοξα. Μάλιστα όπως μου μεταφέρθηκε, η λύση προήλθε από τα ίδια τα ζώα και είναι η εξής απλή και λογική.
Τα άλογα λοιπόν από ένστικτο αυτοσυντήρησης, τα έχουν δει να κατεβαίνουν στον ποταμό Νέστο. Κι εκεί, έλυσαν το πρόβλημα του νερού.
Μετέφερα το ευχάριστο νέο στον φιλόζωο συμπολίτη ο οποίος ανακουφίστηκε ιδιαίτερα.
Με την περίπτωση των αλόγων που βρήκαν την λύση μόνα τους, συμπέρανα ότι και άλλα ζώα της πανίδας με τον ίδιο τρόπο θα έχουν βρει τη λύση στην επικρατούσα ξηρασία της περιόδου.
Γ.Δ.
Πέσαμε έξω
Βιαστήκαμε να αξιολογήσουμε θετικά την πρωτοβουλία του δήμου να επισκευάσει τα πλακάκια που είναι σπασμένα, ραγισμένα ή έχουν ξεκολλήσει στα πεζοδρόμια.
Αυτή η εργασία έγινε μεν αλλά για μια μικρή, πολύ μικρή επιφάνεια σε σχέση με το πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Μάλιστα, το πρόβλημα ξεκινά από την κεντρική πλατεία και συνεχίζεται στις υπόλοιπες οδούς, ενώ μεγεθύνεται στους λεγόμενους κατ’ όνομα πεζόδρομους. Εκεί, ναι, το κακό έχει παραγίνει. Τα πλακάκια όντως σε αρκετά σημεία χοροπηδούν.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι στον δήμο Ξάνθης πως δεν έχουν προσέξει το χάλι αυτό. Άρα θα το γνωρίζουν και το αγνοούν και το ερώτημα είναι, γιατί άραγε;
Γ.Δ.
Τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης
Είναι εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει με την ενημέρωση και την επικοινωνία με τους φορείς στην Ξάνθη. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης ιδιαίτερα από την Αντιπεριφέρεια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα όρια της ανοχής και του απυρόβλητου έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Πέρασε πλέον 1,5 χρόνος, είναι αρκετός για ενημέρωση και του πιο άσχετου για βασικά θέματα που αφορούν τον τόπο. Δεν υπάρχει δικαιολογία κι αυτές του τύπου: «είναι σε σύσκεψη, θα σας καλέσουμε εμείς» και «χρειάστηκε να φύγει εκτάκτως», είναι όχι μόνο απροκάλυπτα ψέματα αλλά και απαξίωση προς την ίδια την τοπική κοινωνία πρωτίστως, στην οποία και θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Μια κοινωνία που έχει δικαίωμα στην επίσημη ενημέρωση γιατί είναι αυτή που τους έβαλε εκεί που τους έβαλε και έχει δικαίωμα να μάθει για οτιδήποτε την αφορά. Δεν είναι προφανώς αρκετό να βγάζουν μια φορά τον χρόνο μια έκθεση ιδεών επειδή προκλήθηκαν και να υμνούν το έργο του πολιτικού τους προϊστάμενου. Δεν καλύπτουν μ’ αυτά και κάποιες πολιτικές κορώνες κλισέ τα κενά τους. Αν δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η ενημέρωση του δημοσιογράφου είναι μέσα στο θεσμικό τους καθήκον τότε θα πρέπει να δέχονται και την αρνητική κριτική και όχι να εκφράζουν εκ των υστέρων την δυσαρέσκειά τους.
Μ.Ξ.
Κρίσιμη η έλλειψη νερού
Το νερό πλέον αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης στον κάμπο του νομού μας αλλά και ολόκληρης της περιφέρειάς μας.
Από τον Έβρο ψηλά μέχρι τη Δράμα, οι παραγωγοί ζουν με συνθήκες ξηρασίας˙ ως προς την ανάγκη τους να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.
Ανησυχούν και αγωνιούν ακριβώς λόγω της έντονης λειψυδρίας. Η έλλειψη νερού σταδιακά θα καταστεί κρίσιμος συντελεστής ως προς την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής.
Μαζί με τους αγρότες από κοντά και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι χρειάζονται επίσης μεγάλες ποσότητες νερού.
Με δύο λόγια, η κατάσταση «νερό» κρίνεται κρίσιμη, οι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα χρειάζονται ενημέρωση και στήριξη διότι διαφορετικά θα τεθεί σε δοκιμασία ο επισιτιστικός τομέας της χώρας.
Γ.Δ.
Αυτοί είμαστε…
Πάντα κάποιοι θα αντιδρούν στο νέο, στο διαφορετικό. Είναι ανθρώπινο και δεν θα πρέπει να το παρεξηγεί κανείς εύκολα.
Ο άνθρωπος στην αρχή αντέδρασε από την φωτιά. Αργότερα, σιγά-σιγά, με την πάροδο των χρόνων την αποδέχτηκε πλήρως και αυτή ήταν που του έδωσε πάρα πολλά θετικά, ακόμη κι αυτήν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του που προήλθε από το ψήσιμο του κρέατος, γιατί μέχρι τότε το έτρωγε ωμό.
Φίλος μου έλεγε πρόσφατα ένα παράδειγμα απόδειξης της ανθρώπινης λειτουργίας. Μου είπε: «Βγες σε ένα σταυροδρόμι και μοίραζε χρήματα σε κάθε περαστικό. Να είσαι σίγουρος ότι κάποιοι θα διαμαρτυρηθούν γιατί τους μοιράζεις λίγα, θα θέλαν περισσότερα!»
Αυτός ο άνθρωπος. Περισσεύει η απαίτηση, η άρνηση της πραγματικότητας και της αλήθειας και θεριεύει η αντίδραση και του παραλογισμού, κυρίως ως προς το νέο, το καινούργιο, το σύγχρονο.
Γ.Δ.
Ιδιαίτερη προσοχή
Συζητούσα πρόσφατα με φίλο Πυροσβέστη κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής εκδήλωσης. Θέμα συζήτησης φυσικά οι καλοκαιρινές πυρκαγιές.
Μάλιστα κατά τη συζήτηση μου εκμυστηρεύτηκε ότι 8 στις 10 πυρκαγιές στην ύπαιθρο χώρα οφείλονται στα γεωργικά μηχανήματα, κυρίως δε τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές.
Τόμπολα! Δεν το γνώριζα και δεν το περίμενα σ’ αυτό το εύρος.
Για να το λέει όμως ένας του Πυροσβεστικού Σώματος σημαίνει πως το γεγονός έχει εντοπιστεί και καταγραφεί.
Βέβαια τα χωράφια με σιτηρά όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκια, ηλίανθος, βαμβάκι υπάρχουν στους κάμπους και εν γένει πεδινές περιοχές, μακριά από κατοικίες.
Όπως και να’ ναι, λέω εγώ τώρα, ένας φορητός πυροσβεστήρας καλό είναι να υπάρχει για την αρχική κατάσβεση της φωτιάς.
Γ.Δ.
Ηλιοβασιλέματα
Πολλά έχουν γραφεί για τα ηλιοβασιλέματα στη χώρα μας εξαιτίας των νησιών και της θάλασσας. Διάσημο δε έχει γίνει αυτό της Σαντορίνης, που μεταξύ μας είναι όμορφο αλλά κοινό ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα.
Τέλος πάντων, εγώ θα σας συστήσω ν’ αφιερώσετε λίγο χρόνο για ν’ απολαύσετε ηλιοβασίλεμα στη Βιστονίδα λίμνη. Πρόκειται όντως για κάτι όμορφο, κάτι εντυπωσιακό όταν ο ήλιος σιγά-σιγά «χάνεται» στα συνήθως ήρεμα νερά της λίμνης.
Αξίζει να την γνωρίσετε αυτή την εμπειρία που είναι δίπλα μας και η οποία αξίζει να προβληθεί. Εκείνο βέβαια που επίσης αξίζει είναι η εν γένει γνωριμία με τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες που προσφέρει η λίμνη.
Γ.Δ.
Αυξημένο ενδιαφέρον
Από την πρώτη μέρα αναφοράς στην Εφημερίδα μας ότι εγκρίθηκε επισήμως από τις αρμόδιες αρχές η περιήγηση στην Βιστονίδα λίμνη με σύγχρονο σκάφος άρχισε το ενδιαφέρον των συμπολιτών.
Απανωτά τηλεφωνήματα για περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό και κρίναμε να έχουμε μια μεγάλη συνέντευξη με τον άνθρωπο που υλοποίησε την ιδέα αυτή, τον Μπάμπη Χατζησάββα στο σημερινό μας φύλλο Παρασκευής 11 Ιουλίου.
Ο Χατζησάββας μιλάει και αναφέρεται το πως ξεκίνησε η προσπάθειά του, ποιοι την πίστεψαν και τον βοήθησαν να υλοποιηθεί για να ξεπεραστούν τα γνωστά γραφειοκρατικά προβλήματα.
Διαβάστε την συνέντευξη και θυμηθείτε ότι επί χρόνια η εφημερίδα μας πρότεινε αυτού του είδους την αξιοποίηση της λίμνης και γενικά του Πόρτο Λάγος ως ενός οικολογικής μορφής τουρισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον ως προς την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.
Έστω, μετά από 47 χρόνια, έγινε η αρχή και όσοι αγαπούν την περιοχή θα τους δοθεί η ευκαιρία να την γνωρίσουν.
Γ.Δ.