
Κουρτ Αχμέτ, Δήμαρχος Μύκης:: «Τέτοιοι φυσικοί και οικονομικοί πόροι δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητοι. Ο δήμος θα συνδράμει ώστε να γίνει γνωστό και επισκέψιμο»-Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Ιρφάν Χατζηγκενέ: «Θα φέρω πρόταση για την ίδρυση Μουσείου στο Δημάριο όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα»
Η ύπαρξη ενός απολιθωμένου δάσους στην περιοχή του Δημαρίου είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που εκτός από την επιστημονική και ιστορική της σημασία αποτελεί και ένα σοβαρό πλεονέκτημα για τουριστική αξιοποίηση. Μετά το αρχικό ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της 4/7/2015 με τίτλο: «Γιατί συνεχίζει να είναι «θαμμένο» το απολιθωμένο δάσος στο Δημάριο;» στο «Ε», επανερχόμαστε στο θέμα φιλοξενώντας τις θέσεις – προθέσεις του δήμου Μύκης αλλά και της Π.Ε. Ξάνθης.
Κουρτ Αχμέτ, Δήμαρχος Μύκης:: «Τέτοιοι φυσικοί και οικονομικοί πόροι δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητοι»
Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Μύκης Κουρτ Αχμέτ τόνισε τη σημασία που έχει αυτή η ανακάλυψη για την περιοχή και πως ο δήμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα συνδράμει για την αξιοποίησή της. Μάλιστα ανέφερε ότι σ’ αυτό θα συμβάλλει και το έργο της διάνοιξης πεζοπορικών μονοπατιών που υλοποιεί ο δήμος στην περιοχή: «Στην περιοχή -βόρεια του οικισμού Δημαρίου- έχει ανακαλυφθεί εδώ και αρκετά χρόνια απολιθωμένο δάσος μεγάλης έκτασης σε πολλές συστάδες.
Ο Δήμος Μύκης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη και αξιοποίησή του, καθόσον αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική προβολή του και την οικονομική του ανάπτυξη. Στις προθέσεις μας είναι η συμβολή του Δήμου μας- στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας- στην ανάδειξη και αξιοποίηση του απολιθωμένου δάσους.
Όπως θα σας είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος υλοποιεί , στην ευρύτερη περιοχή, έργο δημιουργίας πεζοπορικών μονοπατιών που θα συντελέσει στην ανάδειξη και του εν λόγω χώρου. Επίσης και η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα σύνδεσης της χώρας μας με τη Βουλγαρία, θεωρούμε ότι θα συντελέσει στην τουριστική αξιοποίηση του χώρου.
Ο Δήμος μας παραμένει στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και τα απαιτούμενα έργα ώστε το απολιθωμένο δάσος του Δημαρίου να γίνει όχι μόνον γνωστό, αλλά και επισκέψιμο.
Τέτοιοι φυσικοί και οικονομικοί πόροι δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητοι».
Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Ιρφάν Χατζηγκενέ: «Θα φέρω πρόταση για την ίδρυση Μουσείου στο Δημάριο όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και καλών πρακτικών Ιρφάν Χατζηγκενέ, ο οποίος όπως μας ανέφερε πρόκειται να προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο τη δημιουργία Μουσείου όπου θα εκτίθενται τα απολιθωμένα ευρήματα που είναι κορμοί και κλαδιά δένδρων και φύλλα, όπως εκτίθενται τώρα στο Κέντρο του ΟΦΥΠΕΚΑ στο Μεσοχώρι Δράμας. «Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την περιοχή του Δημαρίου, ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που έχουμε στην περιοχή και πρέπει να το προστατεύσουμε και να το αξιοποιήσουμε προς όφελος της περιοχής. Να το καταστήσουμε επισκέψιμο όπως γίνεται σε άλλες περιοχές όπως στο Συγρί της Λέσβου. Τα δικά μας ευρήματα είναι παλαιότερα και σε μεγαλύτερη έκταση όπως μας είπαν οι παλαιοντολόγοι. Ήδη έχω ενημερώσει τον Διευθυντή του γραφείου του Περιφερειάρχη Βασίλη Μαυρίδη για το θέμα. Πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να γίνει μία σύσκεψη στην περιφέρεια γι’ αυτό το θέμα για να εξετάσουμε πως θα κινηθούμε. Επίσης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να φέρω πρόταση για την ίδρυση Μουσείου στο Δημάριο όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα».
Ο κ. Χατζηγκενέ πρόσθεσε πως η περιφερειακή αρχή θα διερευνήσει μέσω και του γραφείου της στις Βρυξέλες τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για τέτοιου είδους έργα ιστορικής σημασίας. Μάλιστα για το σκοπό αυτό ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί και τον κ. Χατζηγκενέ επισκέφτηκαν τις Βρυξέλλες πρόσφατα για να οργανώσει εκεί γραφεία της περιφέρειας και να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα προγράμματα: «Στόχος μας είναι η ανάπτυξης όλης της περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης έχει βάλει ψηλά τον πήχη και είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε όλοι για να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε»