Αρχική Ρεπορτάζ Το στοίχημα του τουρισμού για το Φανάρι

Το στοίχημα του τουρισμού για το Φανάρι

0

Νέα σελίδα ανοίγει για τον γειτονικό παραθαλάσσιο οικισμό μετά την υπογραφή της παραχώρησης του πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ σε έμπειρο επιχειρηματία του χώρου – Τις μελέτες για παρεμβάσεις στις παραλίες και την παραλίμνια περιοχή «τρέχει» η ΠΕ Ροδόπης – Μελανό σημείο η αξιοποίηση του Οικιστικού Πάρκου Φαναρίου

Νέα σελίδα ξεκινά για τον παραθαλάσσιο οικισμό του Φαναρίου, μετά την παράδοση του πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ από την ΕΤΑΔ στο νέο μισθωτή. Πρόκειται για έμπειρο επιχειρηματία του κλάδου που αναλαμβάνει να αξιοποιήσει και να αναδείξει το κάμπινγκ σε πόλο έλξης εγχώριων και ξένων επισκεπτών.

Το κάμπινγκ του ΕΟΤ έχει φιλοξενήσει «ένδοξα» καλοκαίρια Κομοτηναίων, Ξανθιωτών και περαστικών φίλων του κατασκηνωτικού τουρισμού. Ξεκίνησε με άρτιες και πλήρεις υποδομές, φιλοξένησε ξένοιαστα καλοκαίρια πολλών οικογενειών της περιοχής και αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς για τον παραθερισμό στην ευρύτερη περιοχή, με σταθερά περίπου 100 τροχόσπιτα ανά έτος.

Αναμένεται να αναδειχθεί νέος τουριστικός προορισμός για τους φίλους της κατασκήνωσης για την ευρύτερη περιοχή

Η ιστορία του κάμπινγκ βέβαια, που μετρά πάνω από 40 χρόνια ζωής, δεν ήταν πάντα ρόδινη και ιδίως τα δύο τελευταία χρόνια, που παρότι είχε αναδειχθεί ο ανάδοχος η ΕΤΑΔ δεν προχωρούσε στις υπογραφές, με αποτέλεσμα να αναλάβει τη λειτουργία για να εξυπηρετήσει τους κατασκηνωτές και να προστατεύσει το χώρο από την περαιτέρω φθορά ο δήμος Κομοτηνής. «Ο Δήμος αναγνώρισε το δέσιμο των παραθεριστών με το κάμπινγκ, τη δυνατότητα αναψυχής, την ανάγκη διατήρησης των υποδομών του χώρου κι έτσι ανέλαβε τη λειτουργία για όσο απαιτήθηκε», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου κατασκηνωτών του κάμπινγκ και αντιδήμαρχος του δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης, ευχόμενος ο νέος μισθωτής να κάνει ξανά πόλο έλξης το χώρο για τους κατασκηνωτές και επισκέπτες.

Τελικά, η σύμβαση υπεγράφη στα μέσα του προηγούμενου μήνα, οπότε φέτος ο χώρος του κάμπινγκ δε θα λειτουργήσει προκειμένου να προχωρήσουν από το νέο μισθωτή οι διαδικασίες αδειοδότησης και ανάπλασης του χώρου.

Η εκμίσθωση, που προέκυψε από διαγωνιστική διαδικασία, αφορά έκταση 55.988,35 τ.μ. μετά των πάσης φύσεως κτιρίων, εγκαταστάσεων και δικτύων του Κάμπινγκ Φαναρίου, καθώς και των ζωνών αιγιαλού και παραλίας που βρίσκονται μπροστά από αυτό. Η διάρκεια της μίσθωσης είναι για 20 έτη, με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη, με ετήσιο μίσθωμα 99.750 ευρώ.

Το σχέδιο της δημιουργίας Οικοτουριστικού Πάρκου που ματαιώθηκε

Παρεμβάσεις σε οδικό δίκτυο και λιμάνι

Παράλληλα, σε σειρά παρεμβάσεων και αναπλάσεων στον οικισμό προβαίνει και η ΠΕ Ροδόπης, με σκοπό την ασφάλεια και τη βέλτιστη εμπειρία για τους τουρίστες και τους λουόμενους στις πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για ανάπλαση με ποδηλατόδρομους στο δρόμο Φαναρίου-Αρωγής, ενώ έχει προβλεφθεί (400.000 ευρώ), και η βελτίωση του οδοστρώματος στο δρόμο από την Ε.Ο. Ξάνθης-Κομοτηνής έως το Φανάρι (6 χλμ.). Παράλληλα 94.000 ευρώ διατίθενται για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής κάτω από το τουριστικό περίπτερο, με παρεμβάσεις που συμπεριλαμβάνουν και υποδομές κοινωνικής μέριμνας. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η εκβάθυνση του λιμανιού, ενώ παραδίδεται και η μελέτη του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων για την ανάπλαση του λιμανιού. Ετοιμάζεται ακόμη και ακτομηχανική μελέτη για να ληφθούν τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα (από καταπτώσεις κλπ.).

Ικανοποιητική πληρότητα την περίοδο αιχμής στα καταλύματα της περιοχής

Δημοφιλή παραμένουν επίσης τα μπανγκαλόουζ του Δήμου Κομοτηνής. Τα 74 συνολικά διαμερίσματα παραχωρούνται με δημοπράτηση για 4 χρόνια (με δυνατότητα +2) και σήμερα είναι όλα πλήρη. Βέβαια, απαιτείται ριζική ανακαίνιση, που όμως θα δρομολογηθεί όταν ο Δήμος εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση.

Παράλληλα, στον οικισμό λειτουργούν μια σειρά από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ιδιαίτερα δημοφιλή για Βούλγαρους επισκέπτες, ενώ σε λειτουργία είναι τα beach bar της περιοχής (έχουν δημοπρατηθεί από Δήμο και ΕΤΑΔ). Πρόσφατα μάλιστα, ανέλαβε νέος ιδιοκτήτης και το beach bar στο λιμάνι (πρώην Barracuda).

Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και αναπλάσεις δρομολογεί στον οικισμό και τις πολυσύχναστες παραλίες η ΠΕ Ροδόπης

570.000 ευρώ ζητά από την ΕΤΑΔ για τη ματαίωση του Οικοτουριστικού Πάρκου Φαναρίου η ΠΑΜΘ

Μελανό σημείο της όλης προσπάθειας τουριστικής αναβάθμισης της περιοχής αποτελεί το λεγόμενο Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου, ένα παραθαλάσσιο εγκαταλελειμμένο οίκημα δίπλα στο κάμπινγκ, που ανήκει στην ΕΤΑΔ.

Το έργο είχε ενταχθεί το 2018 στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, με σκοπό την πλήρη αναβάθμισή του. Προβλεπόταν η δημιουργία κτιρίου υποδοχής και ενημέρωσης, παιδική χαρά, χώρος στάθμευσης, υποσταθμός της ΔΕΗ, φυτεύσεις, πεζοδρομήσεις, ανακαίνιση του οι εργασίες που ξεκίνησαν το 2020 σταμάτησαν το 2023 για άγνωστο λόγο, απεντάχθηκε η δεύτερη φάση του έργου και τώρα και η Περιφέρεια ζητά πίσω ποσό 571.745 ευρώ ως «ανάκτηση αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντος ποσού».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Παρατηρητή της Θράκης» έγινε προσπάθεια το έργο να γίνει «γέφυρα» και να συνεχιστεί και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η Β΄ φάση ( η Α΄ φάση θεωρούνταν τα έργα που είχαν γίνει μέχρι τότε) απορρίφθηκε μιας και ο δικαιούχος δεν απάντησε στο αίτημα της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινήσεις.

Μετά από τη διενέργεια Έκτακτης Επιτόπιας Επαλήθευσης στο πλαίσιο της Διαδικασίας για την Ολοκλήρωση της Πράξης (όσο αφορούσε το έργο που είχε γίνει στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο) επιβλήθηκε δημοσιονομική διόρθωση και ανάκτηση αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντος ποσού 571.744,96 ευρώ, με την αιτιολογία ότι ενώ η αρχική σύμβαση του υποέργου υπογράφηκε την 22-07-2020 με ημερομηνία περαίωσης εργασιών την 22-12-2021 και κατόπιν χορήγησης διαδοχικών παρατάσεων έως την 19-09-2023, το φυσικό αντικείμενο του υποέργου δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά τη διενέργεια της Έκτακτης Επιτόπιας Επαλήθευσης που πραγματοποιήθηκε την 17-03-2025.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κινήσεις για αξιοποίηση του απολιθωμένου δάσους Δημαρίου

Κουρτ Αχμέτ, Δήμαρχος Μύκης:: «Τέτοιοι φυσικοί και οικονομικοί πόροι δεν πρέπει να μένουν …