Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Έκθεση OOΣΑ για Απασχόληση: Η ανεργία πέφτει στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις

Έκθεση OOΣΑ για Απασχόληση: Η ανεργία πέφτει στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις

0

Μειωμένη η συμμετοχή νέων και γυναικών στην αγορά εργασίας

 

Η ανεργία ακολουθεί έντονα πτωτική πορεία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η ελληνική αγορά απασχόλησης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως είναι η μειωμένη συμμετοχή των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Η Έκθεση για τις Προοπτικές της Απασχόλησης του ΟΟΣΑ για το 2025 (OECD Employment Outlook 2025) που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη δημοσιότητα, παρουσιάζει μια λεπτομερή εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας, αποτυπώνοντας τόσο τις επίμονες προκλήσεις όσο και τους πιθανούς μοχλούς για μια πιο συμπεριληπτική ανάπτυξη. Παρόλο που η συνολική κατάσταση της απασχόλησης στις χώρες του ΟΟΣΑ παραμένει ισχυρή, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικά εμπόδια που περιορίζουν τη συνολική συμμετοχή στον κόσμο της εργασίας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,9% τον Μάιο του 2025, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Πρόκειται για αξιοσημείωτη πρόοδο σε σχέση με τα χρόνια μετά την κρίση χρέους, όταν η ανεργία ξεπέρασε το 27%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, τα μέσα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 5,9% και 6,2%, αρκετά χαμηλότερα από εκείνα της Ελλάδας.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, το μέσο ποσοστό απασχόλησης στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 72,1%, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Ωστόσο, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά αυτού του μέσου όρου, με χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης—ιδίως για τις γυναίκες, τους νέους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από την κορύφωση της κρίσης χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν η ανεργία ξεπέρασε το 27%. Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται σταθερά χάρη στην ανάκαμψη του τουρισμού, τις στοχευμένες επενδύσεις και μια αργή αλλά συνεχιζόμενη διαρθρωτική αλλαγή της οικονομίας.

Ένα σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύεται στην έκθεση είναι το υψηλό ποσοστό ΝΕΕΤ (νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης). Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις εννέα χώρες του ΟΟΣΑ όπου το ποσοστό ΝΕΕΤ υπερβαίνει το 15%, γεγονός που φανερώνει βαθιά απόκλιση μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας. Η απώλεια αυτού του ανθρώπινου δυναμικού απαιτεί άμεσες επενδύσεις σε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας και πιο αποτελεσματικές μεταβάσεις από το σχολείο στην εργασία.

Το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση παραμένει επίσης σημαντικό. Παρά τη σταδιακή μείωση σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας παραμένει από τις χαμηλότερες.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι αποτελούν επίσης έναν υποεκμεταλλευόμενο πόρο. Με το δημογραφικό πρόβλημα να εντείνεται, η έκθεση τονίζει τη σημασία της αύξησης της συμμετοχής ατόμων άνω των 55 ετών στην εργασία. Η Ελλάδα ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες όπου η ενεργοποίηση των μεγαλύτερων εργαζομένων θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη.

Η μετανάστευση αναφέρεται επίσης ως κρίσιμος παράγοντας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από πιο στοχευμένες και επιλεκτικές πολιτικές μετανάστευσης για να καλύψει ελλείψεις δεξιοτήτων. Ωστόσο, η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας παραμένει ασθενής, εν μέρει λόγω γλωσσικών φραγμών και της μη αναγνώρισης των προσόντων τους.

Συνοψίζοντας, παρότι η ελληνική αγορά εργασίας εμφανίζει ανθεκτικότητα, υστερεί σε βασικούς δείκτες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ καλεί την Ελλάδα να δώσει προτεραιότητα στην ενεργοποίηση των ανεκμετάλλευτων ανθρώπινων πόρων – ιδίως των γυναικών, των νέων, των ηλικιωμένων και των μεταναστών. Μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να καλύψει τα κενά στην απασχόληση και την παραγωγικότητα και να περιορίσει τους κινδύνους που απορρέουν από τις δημογραφικές αλλαγές. Με στοχευμένες πολιτικές, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να μεταμορφώσει την αγορά εργασίας της σε έναν πιο συμπεριληπτικό και αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Φύλλο και φτερό» τα ψηφιακά δεδομένα και αρχεία κατά την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας

Το ειδικό σώμα εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών ανέλαβε στην διαλεύκανση των παράνομων ε…