Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΠΕΚΕΠΕ: «Φύλλο και φτερό» τα ψηφιακά δεδομένα και αρχεία κατά την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Φύλλο και φτερό» τα ψηφιακά δεδομένα και αρχεία κατά την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας

0

Το ειδικό σώμα εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών ανέλαβε στην διαλεύκανση των παράνομων ενισχύσεων

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με την παρουσία εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών στο πλαίσιο αρμοδιότητας της ειδικής task force που έχει συγκροτηθεί για τη διαλεύκανση υποθέσεων παράνομων ενισχύσεων.

Η επίσκεψη των εισαγγελέων στα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών εχθές, εντάσσεται σε μια συντονισμένη επιχείρηση συλλογής στοιχείων, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία της ειδικής ομάδας, η οποία θα ερευνήσει όσους έλαβαν παράνομα επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΑΑΤ, οι εισαγγελικές αρχές επικεντρώθηκαν στην άντληση στοιχείων για τους αγρότες που έχουν λάβει τις υψηλότερες ενισχύσεις, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις ή εμπλέκονται σε εικονικές δηλώσεις και παρατυπίες.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται από πλήρη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ -όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές- οι έλεγχοι θα έχουν συνέχεια, έως ότου εντοπιστούν όλοι όσοι έχουν εισπράξει παρανόμως κοινοτικές ενισχύσεις.

Πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τη διατύπωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, είναι να γίνει ανάκτηση των χρημάτων που έχουν καταβληθεί με παράτυπα πιστοποιητικά, μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελέγχων και της διαχειριστικής επάρκειας του ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώνεται η πρόσληψη 100 νέων υπαλλήλων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου.

«Καμία πληρωμή δεν θα γίνεται χωρίς εξαντλητικό έλεγχο», ανέφερε ο κ. Τσιάρας, μιλώντας για τις περιπτώσεις της βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, όπου τα νούμερα εμφανίζονται «φουσκωμένα». Για παράδειγμα, όπως επισήμανε, υπήρξε μια τεράστια απόκλιση μεταξύ διαθέσιμων και αιτούμενων πόρων. «Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς προϋπολογίσαμε 18 εκατομμύρια και υπήρχε δυνατότητα να φτάσουμε και τα 36. Όμως το ποσό που ζητήθηκε μέσω των αιτήσεων έφτασε τα 166 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», τόνισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επιστροφή των ποσών που έχουν καταβληθεί παρατύπως, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τη διαδικασία ανάκτησης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιδότηση ρεύματος για επιχειρήσεις: Εκπνέει το Σάββατο 12 Ιουλίου η προθεσμία για τις αιτήσεις

Έχει ήδη ξεκινήσει η καταβολή των ποσών σε όσους έκαναν αιτήσεις μέχρι την 1η Ιουλίου Εκπν…