Αρχική Ρεπορτάζ Μπήκε το «λουκέτο» στον ΣΔΑΝΞ

Μπήκε το «λουκέτο» στον ΣΔΑΝΞ

0

Αποφασίστηκε η διάλυσή του από το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης – «Μαύρη τρύπα» 1,7 εκ. ευρώ – Μ. Τσέπελης: «Ήταν ένα πρωτοπόρο εγχείρημα του αείμνηστου Αμοιρίδη. Είμαι περήφανος που συμμετείχα»- Διαχειριστικό έλεγχο ζήτησε ο Σ. Μελισσόπουλος

Την διάλυση του ΣΔΑΝ Ξάνθης αποφάσισε  την Παρασκευή 4 Ιουλίου το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης βάζοντας τέλος στη 35ετή λειτουργία του στην αποκομιδή απορριμμάτων σε διαδημοτικό επίπεδο. Ένα πρωτοποριακό για την εποχή εγχείρημα που ίδρυσε ο αείμνηστος δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδη το 1990, ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Η αρχή του τέλους του ήταν το 2018 όταν – όπως ειπώθηκε – όταν ο τότε δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ενώ είχε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν διεκδίκησε την μετατροπή του σε Φορέα Διαχείρισης Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) όπως στην συνέχεια ορίστηκε η ΔΙΑΑΜΑΘ και έκτοτε συρρικνώθηκε η λειτουργία του ενώ παρουσίασε οικονομικά ελλείμματα με αποτέλεσμα να καταστεί μη βιώσιμος όπως δείχνει η έκθεση βιωσιμότητας που εκπονήθηκε με εντολή του τωρινού διοικητικοί συμβουλίου. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση για λύση του ΣΔΑΝ ήταν μονόδρομος αν και έγινε με «βαριά καρδιά» όπως είπε ο κ. Μελισσόπουλος και άρα ομόφωνη πλην του δημοτικού συμβούλου της δημαρχιακής παράταξη Ινάτς Μουσταφαόγλου που ψήφισε κατά με την αιτιολογία ότι δεν ρωτήθηκαν οι υπάλληλοι του ΣΔΑΝ.

«Μαύρη τρύπα» 1,7 εκ. ευρώ έχει ο ΣΔΑΝ

Τα οικονομικά στοιχεία του ΣΔΑΝΞ όπως αυτά αποτυπώνονται στην μελέτη βιωσιμότητας παρουσίασε ο δήμαρχος κ. Κοντός επισημαίνοντας πως ο ΣΔΑΝ παρουσιάζει  ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης του 1,7 εκ. ευρώ και αν συμπεριληφθεί η κατά 30% μείωση των τελών το κενό φτάνει στα 3,6 εκ. ευρώ.  Είπε επίσης ότι ο δήμος Ξάνθης πληρώνει κάθε χρόνο στον Σύνδεσμο 800.000 ευρώ ενώ το 92% της αποκομιδής των απορριμμάτων του δήμου (πλην της Σταυρούπολης, Γέρακα και Εύμοιρο) το εκτελεί η υπηρεσία καθαριότητας. Εξέθεσε τα εναλλακτικά σενάρια για τη βιωσιμότητά που προϋποθέτουν ότι ο δήμος θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον ποσά για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ενώ πληρώνει και την ΔΙΑΑΜΑΘ ( 1,5 εκ. ευρώ το 2024 και 850.000 ευρώ στον ΣΔΑΝ). Σημείωσε ότι το  προσωπικό του ΣΔΑΝ θα μεταφερθεί στους δήμους που είναι μέτοχοι και πως έτσι θα στελεχωθεί καλύτερα και η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Κατέληξε δε εισηγούμενος την διάλυση του Συνδέσμου για όλους τους παραπάνω λόγους.

Μ. Τσέπελης: «Ήταν ένα πρωτοπόρο εγχείρημα τους αείμνηστου Αμοιρίδη. Είμαι περήφανος που συμμετείχα»

Ο πρώην δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης ιδρυτικό μέλος του ΣΔΑΝ που διετέλεσε και πρόεδρος του Δ,Σ και πρόεδρος παράλληλα της ΔΙΑΑΜΑΘ αναφέρθηκε στο σκεπτικό της ίδρυσής του σημειώνοντας ότι ήταν ένα πρωτοπόρο για τη εποχή εγχείρημα και πως είναι περήφανος που συμμετείχε σ’ αυτό. Συμπλήρωσε όμως ότι «οι διαδικασίες μέσα στον χρόνο μας αναγκάζουν να αλλάζουμε στρατηγικές» και τάχθηκε υπέρ τη διάλυσής του. Υπενθύμισε πως κομβικό σημείο ήταν ότι χάθηκε το έργο επέκτασης των 5,5 εκ. ευρώ της 4ης λεκάνης του ΧΥΤΑ το 2018 λόγω αντιδικιών και επέμεινε ότι  πρέπει να γίνει αποκατάσταση και ότι δεν μπορεί αυτό να το αναλάβει μόνο ο δήμος Τοπείρου.

Ο κ. Κοντός απάντησε πως η ΔΙΑΜΑΘ έχει ολοκληρώσει την μελέτη για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης: «είμαστε σε συνεργασία με το γ. γραμματέα του υπουργείου θα έχει χρηματοδότηση μέσα από το υπουργείο». Διευκρίνισε δε ότι όποια εκκρεμότητά προκύψει θα αναληφθεί από τους δήμους με βάση το ποσοστό εισφοράς τους στον Σύνδεσμο.

Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΔΑΝ, Η. Κοτόπουλος: «Για να δουλέψει το μαγαζί πρέπει να ματώσουν οι πολίτες γιατί πρέπει να αυξηθούν τα τέλη»

Ο κ. Μελισσόπουλος μεταξύ άλλων ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΔΑΝ Ηλία Κοτόπουλο για το αν υπάρχει  κάποιο σενάριο να σωθεί ο Σύνδεσμος. Εκείνος απάντησε ότι τον παρέλαβε με ταμείο 50.000 κι ότι τώρα έχει 260.000 ευρώ αλλά ότι εκκρεμούν πρόστιμα: « Για να δουλέψει το μαγαζί πρέπει να ματώσουν οι πολίτες γιατί πρέπει να αυξηθούν τα τέλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτόπουλος. Όπως έγινε γνωστό η μισθοδοσία είναι το 60% των εξόδων του.

Στις τοποθετήσεις τους ο κ. Φανουράκης είπε ότι το τέλος του ΣΔΑΝ ήταν προδιαγεγραμμένο από την στιγμή που χάθηκε η ευκαιρία να γίνει ΦΟΔΣΑ: Δεν υλοποιήθηκε η ομόφωνη απόφαση 2018 να γίνει ο ΣΔΑΝ ΦΟΔΣΑ, με επιλογή του τότε δημάρχου». Ζήτησε επίσης διευκρινήσεις για την επόμενη μέρα : «Πως θα κάνουμε αποκομιδή; Θα πάμε σε ανάδοχο με διαγωνισμό ή με ίδια μέσα με το προσωπικό που θα έρθει;».

Κοντός: «Εφόσον θα ενισχυθεί η υπηρεσία με επιπλέον προσωπικό δεν θα έχουμε πρόβλημα θα καλυφθούν πολλά κενά».

Διαχειριστικό έλεγχο στον ΣΔΑΝ ζήτησε ο Σ. Μελισσόπουλος

Ο Μελισσόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με το θέμα της διαχείριση του Συνδέσμου συναινώντας μεν στην διάλυσή του αλλά ζητώντας διαχειριστικό έλεγχος: «Πολλά περίεργα πράγματα συνέβησαν. Αποδυναμώθηκε και περιθωριοποιήθηκε. Ο ΣΔΑΝ είναι ένα νεκρό σώμα αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής φθοράς αλλά πολιτικής ανευθυνότητας και κακής διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Συναινούμε με βαριά καρδιά στην λύση του Συνδέσμου καταγγέλλοντας παράλληλα την μέχρι  σήμερα πολιτική διαχείριση και ζητάμε να απευθυνθούμε προς το ΥΠΕΣ να γίνει διαχειριστικός έλεγχος τελευταία 15ετίας στο ΣΔΑΝ για να αποδοθούν ευθύνες. Δεν ξεχνώ και δεν απαλλάσσω κανένα από την χρεοκοπία του ΣΔΑΝ».

Φανουράκης: «Δεν συναινώ σε καμιά συγκάλυψη γιατί δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποιο έγκλημα. Η εκκαθάριση θα γίνει από τους αρμόδιους εκκαθαριστές. Ο ΣΔΑΝ κλείνει γιατί δεν έγινε ΦΟΔΣΑ. Ψηφίζω ναι γιατί θέλω καλύτερη την καθαριότητα και να υπάρχει εξοικονόμηση εσόδων για τον δήμο.

Κλείνοντας και απαντώντας στο αίτημα του κ. Μελισσόπουλου για διαχειριστικό έλεγχο ο κ. Κοντός σημείωσε: «Ο διαχειριστικός έλεγχος δεν αποδίδει πολιτικές ευθύνες αποδίδει ποινικές. Η διαδικασία της λύσης προβλέπει ελέγχους.».

Ο κ. Μελισσόπουλος όμως είπε την τελευταία λέξη: «Αν δεν αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για διαχειριστικό έλεγχο θα κάνουμε ενέργειες στο ΥΠΕΣ».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φοιτητική στέγη: Διπλασιάστηκαν τα ενοίκια σε πέντε χρόνια στην Ξάνθη

Φετινή μέση τιμή για γκαρσονιέρα στα 350 ευρώ – Υπάρχει διαθεσιμότητα – Πως κυμαίνον…