
Παιγνίδια κερδοσκοπίας
Ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τρίτης τα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και τους άλλους παρόχους.
Εκείνο που έχει σημασία είναι το γεγονός πως οι τιμές θα είναι αυξημένες για άλλη μια φορά όταν οι τιμές πετρελαίου έχουν μειωθεί. Οφείλω μια διευκρίνιση. Η αύξηση αφορά μόνον την Ελλάδα παρακαλώ, στις υπόλοιπες σοβαρές χώρες υπάρχει μείωση.
Πάντως είμαστε ως χώρα για τα πανηγύρια. Ενώ έχουμε φτάσει σε υψηλό επίπεδο την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και θα έπρεπε να μειώνεται η τιμή, εμείς, οι καταναλωτές στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, πληρώνουμε το πιο ακριβό ευρωπαϊκό ρεύμα τόσο τις κατοικίες όσο και στην βιομηχανία κλπ.
-Αλήθεια, πώς το λένε αυτό οι πολίτες μεταξύ τους; Κλοπή εισοδήματος.
Οι λίγοι κλέβουν από τους πολλούς και η κυβέρνηση παρακολουθεί…
Γ.Δ.
Τι μας θύμισες μαντάμ Merkel!
Μνήμες και πληγές νωπές ακόμα «έξυσε» η πρώην Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που επισκέφτηκε τη χώρα μας για την παρουσίαση του βιβλίου της που αναφέρεται σ’ αυτή την περίοδο και παραχώρησε συνέντευξη. Μία πολιτικός που διαδραμάτισε κομβικό λόγο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και στο μεταναστευτικό. Κορυφαίο βέβαια γεγονός η διαπραγμάτευση υπό την απειλή του Grexit με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η αντίδρασή της όταν μετά απ’ αυτή, και ενώ είχαν καταλήξει όπως υποστηρίζει η ίδια, ο κ. Τσίπρας τα ανέτρεψε όλα με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την κυβερνητική στήριξη του ΟΧΙ.
Έγιναν πολλά τότε κι άλλα τότε. Όλοι θυμόμαστε τον Γιάνη Βαρουφάκη να ανακοινώνει ότι έκλεισε τις τράπεζες και τις ουρές στα ΑΤΜ για να βγάλουμε 60 ευρώ! Το ευτύχημα είναι ότι αυτές οι μέρες πέρασαν και η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική σταθερότητα και σε τροχιά ανάπτυξης. Ας ελπίσουμε οι πολιτικοί αλλά και όλοι μας να πήραμε το μάθημά μας και να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε τότε. Αν και σαν λαός είμαστε ανεπίδεκτοι και δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας!.
Μ.Ξ.
Ειδικό χωροταξικό για το Δροσερό
Μέσα στο νέο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τους μελετητές η β’ φάση του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για το Δροσερό γιατί η άναρχη επέκτασή του είναι στο σενάριο που θέλουμε να αποφύγουμε. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το ειδικό χωροταξικό δεν δόθηκαν και δεν είναι βέβαιο αν τελικά θα επικρατήσει. Είναι ωστόσο ευκαιρία μιας και το τοπικό πολεοδομικό αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα ουσιαστικά να αποτελέσει ένα χάρτη για το πως και με ποιο τρόπο θα επεκταθεί ο δήμος και να δώσει τις κατευθύνσεις σε ζητήματα που χρονίζουν όπως την περιοχή του Λευκού Πύργου ή την περιοχή με το ρήγμα, τις κοίτες του Κόσυνθου και στην Σταυρούπολη, να δοθεί και μια λύση στο Δροσερό. Αποτελεί καίρια σημασίας ζήτημα να μπει σε τάξη η άναρχη κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Μ.Ξ.
Ακραία ζέστη στην Ευρώπη
Ο καιρός πάντα έχει σκαμπανεβάσματα, αυτό είναι γνωστό.
Όμως αυτό που ήδη συνέβη και από την επόμενη εβδομάδα θα επαναληφθεί, δεν είναι συνηθισμένο. Η ακραία ζέστη, η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη χτύπησε την καμπάνα. Ο πρωτοφανής καύσωνας σάρωσε την Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία κλπ).
Η Ευρώπη, η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον πλανήτη, βλέπει τις επιπτώσεις να εντείνονται από την υγεία των πολιτών και των οικοσυστημάτων έως την αγροτική παραγωγή και την αύξηση των πυρκαγιών, ενώ ειδικοί συγκλίνουν στο ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι πλέον εξαίρεση αλλά η νέα κανονικότητα. Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Δεν κινδυνολογώ, επισημαίνω και αποδέχομαι όσα οι ειδικοί λένε εδώ και χρόνια.
Ότι έχουμε ήδη κλιματική αλλαγή που αλλού εμφανίζεται ως κρίση πλέον.
Οι αιτίες πολλές, με κυριότερες την καύση ορυκτών καυσίμων, την αποψίλωση των δασών και τις βιομηχανικές πρακτικές κυρίως στις χώρες των ΗΠΑ, Ρωσίας, Ινδία, Κίνα και άλλες υπό ανάπτυξη.
-Γύρω μας το περιβάλλον αλλάζει και τα μηνύματα που στέλνει τα αγνοούμε. Μέχρι πότε όμως;
Γ.Δ.
Δικαιοσύνη ακούς; Ι
Το έχω αναφέρει αρκετές φορές. Η Δημοκρατία λειτουργεί πολύ καλά, όταν λειτουργούν οι θεσμοί. Σε όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα οι θεσμοί λειτουργούν με την καθοδήγηση του δικτάτορα – δείτε τον Πούτιν ή τον Ερντογάν.
Στην Ελλάδα, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, έχουμε υστέρηση στην λειτουργία των θεσμών. Πάρτε για παράδειγμα τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπήρχαν δεκάδες δημόσιες καταγγελίες σε υψηλούς τόνους για τις παρανομίες, αλλά η Δικαιοσύνη ούτε άκουγε, ούτε έβλεπε. Τι θα γινόταν όμως αν είχε αμέσως επέμβει, είχε ζητήσει τα έτσι κι αλλιώς τρανταχτά στοιχεία και είχε αρχίσει να δικάζει;
Αν η Δικαιοσύνη είχε επιληφθεί, δεν θα χρειαζόταν ούτε η κυβέρνηση ν’ ασχοληθεί, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η τάξη θα είχε αμέσως αποκατασταθεί, όσοι απατεώνες δεν είχαν συλληφθεί γιατί δεν είχαν προλάβει να κλέψουν, θα είχαν αποσυρθεί. Πίσω από όλο αυτό, θα λειτουργούσε η Δημοκρατία.
Έχω πολλά παραδείγματα όπου η Δικαιοσύνη περίμενε εντολή από τους κυβερνώντες για να κινηθεί.
Γ.Δ.
Δικαιοσύνη ακούς; ΙΙ
Σας θυμίζω την ιστορία με την «Χρυσή Αυγή». Γράφαν κάποιοι δημοσιογράφοι και ρωτούσαν πώς είναι δυνατόν με τόσες φανερές επιθέσεις και τραμπουκισμούς να μην υπάρχει καμία δίωξη εναντίον τους. Έρχονται τότε Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς και δίνουν εντολή έμμεση στην Δικαιοσύνη να ασχοληθεί.
Κι έτσι, ξαφνικά ασχολήθηκε, συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία μπροστά της και με βάση το νόμο δικάστηκαν οι τραμπούκοι δίκαια και κάποιοι είναι ακόμη μέσα.
Τώρα θα πείτε και δικαιολογημένα: Οι ανώτατοι δικαστές δεν έβλεπαν, δεν μάθαιναν τι γινόταν, πού ζούσαν; Απλά αδιαφορούσαν με το σκεπτικό «μην μπλέξουμε τώρα μ’ αυτά τα αποβράσματα». Την ίδια αδιαφορία έδειχνε και το πολιτικό σύστημα, αυτό που είναι υπεύθυνο, ας μην το κρύβουμε, για την ελλειμματική λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα.
Πράγματα γνωστά και ομολογημένα που δυστυχώς συνεχίζονται.
Γ.Δ.
Φυσικό αέριο: Κοροϊδία και απάτη
Το θέμα μας έχει απασχολήσει ως Εφημερίδα. Τόσο με ρεπορτάζ όσο και σχόλια στη στήλη. Κι αυτό διότι πρόκειται για μια υπόθεση που σε κανονικό κράτος δεν θα συνέβαινε, αλλά εάν έστω συνέβαινε, θα είχε επέμβει το αρμόδιο υπουργείο και θα οδηγούσε τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη.
Στη χώρα μας, στον τόπο μας δυστυχώς, παρά τις δημοσιεύσεις, τα ρεπορτάζ, ούτε το υπουργείο ενδιαφέρθηκε, ούτε η Περιφέρεια, ούτε η Δικαιοσύνη ως όφειλαν όλοι.
Αδιαφορία για την κοροϊδία και την οικονομική ζημιά δεκάδων πολιτών της Ξάνθης οι οποίοι περιμένουν να υλοποιηθούν οι εργασίες για τη σύνδεσή τους με το φυσικό αέριο που έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια. Δύο χρόνια που η εταιρεία κοροϊδεύει ασύστολα τους συμπολίτες διότι υπόσχεται έναρξη εργασιών κατασκευής του δικτύου κι αυτό δεν γίνεται˙ κι ούτε κάποια σχετική ενημέρωση υπάρχει για το τι μέλλει γενέσθαι.
Γ.Δ.
Εδώ…χαμογελάτε
Αυτό κι αν είναι γνήσια ελληνικό και παρακαλώ την προσοχή σας και το χαμόγελό σας.
Λοιπόν, περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες κρύβουν έναν αποταμιευτικό λογαριασμό από τον σύντροφό τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της Plum, της έξυπνης εφαρμογής προσωπικών οικονομικών, που αποκαλύπτει πώς διαχειρίζονται τα ζευγάρια τα χρήματά τους, πότε αρχίζουν να συζητούν για αυτά και ποια οικονομικά μυστικά εξακολουθούν να κρατούν ο ένας από τον άλλο.
Ειδικότερα, περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες (26%) παραδέχονται ότι διατηρούν έναν αποταμιευτικό λογαριασμό τον οποίο ο σύντροφός τους δεν γνωρίζει. Από αυτούς, οι μισοί δηλώνουν ότι τον χρησιμοποιούν αποκλειστικά για έκτακτες ανάγκες, ενώ οι υπόλοιποι τον αξιοποιούν πιο ελεύθερα. Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι 1 στους 10 δεν έχει (ακόμα) έναν κρυφό λογαριασμό αλλά σκοπεύει να ανοίξει.
Η έρευνα δεν διευκρινίζει το ποσοστό των κρυφών λογαριασμών σε άνδρες και γυναίκες. Μάλλον το μεγαλύτερο ποσοστό θα αφορά τους άνδρες.
Γ.Δ.
Εκπαίδευση και Επιχειρηματικότητα
«Μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σ’ ότι αφορά στη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας διεξήχθη τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Γκιουλέκα.
Στη σύσκεψη, υπό τον Υφυπουργό, συμμετείχαν Πρυτάνεις της Μακεδονίας και της Θράκης, Επιμελητήρια και άλλοι παραγωγικοί φορείς.
Παγίως υποστηρίζαμε ως Εφημερίδα και το αναφέραμε και χθες σε σχόλιο, ότι είναι απαραίτητη η διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση. Θεωρούσαμε και θεωρούμε πως για να επιτευχθεί ουσιαστική σύνδεση Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας θα πρέπει:
-Πανεπιστήμια και Επιμελητήρια να συνεργάζονται για την οργανωμένη πρακτική άσκηση των φοιτητών σε τοπικές επιχειρήσεις.
-Να δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες καινοτομίας και startups σε πόλεις.
-Να υπάρχει τριβή των φοιτητών με την επιχειρηματικότητα κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής φοίτησης (εκδηλώσεις, διαλέξεις, συνεργατικά projects, τοπικές επιχειρήσεις).
-Να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για κοινές δράσεις εκπαίδευσης και έρευνας.
Οι καιροί απαιτούν αλλαγές στερεοτύπων, αρκετά χρόνια άργησαν αυτές οι αλλαγές.
Γ.Δ.