Αρχική Ρεπορτάζ Τοπικό Πολεοδομικό: Χτίζουμε τον δήμο που θέλουμε

Τοπικό Πολεοδομικό: Χτίζουμε τον δήμο που θέλουμε

0

Κομβικό ζήτημα η συμμετοχή του κοινού στην τελική διαμόρφωσή του  – Παρουσίαση της β’ φάσης του Σχεδίου από την μελετητική ομάδα-Στο προτεινόμενο σενάριο προβλέπονται : «πόλη του 15λεπτου», ποδηλατόδρομοι και πράσινα κτήρια – Ποια είναι τα σενάρια και οι άξονες

 

Την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ξάνθης, ζήτησε ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης της β’ φάσης του Σχεδίου από την μελετητική ομάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης. Ο κ. Κοντός εξέφρασε την απογοήτευσή του για την μικρή συμμετοχή κόσμου στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι δεν καταδεικνύει ενδιαφέρον που θα έπρεπε για μια διαδικασία που ουσιαστικά δείχνει το μέλλον του δήμου μας. Το θέμα της συμμετοχής ανέδειξαν ως κυρίαρχο και οι μελετητές και ζήτησαν από τους δημότες και τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις ή τα σχόλιά τους κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των 5 ημερών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://polsxedia.ypen.gov.gr/  αλλά και μετέπειτα με άμεση επικοινωνία μαζί τους ή με τον δήμο.

Ο δήμος θα κάνει μελέτη για  την περιοχή Λ. Πύργου που θα ενταχθεί στο ΤΠΣ

Ο δήμαρχος κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα ζητήματα που πρόκειται να διευθετηθούν μέσω του ΤΠΣ και ένα απ’ αυτά είναι το θέμα της περιοχής Λευκού Πύργου: «Το θέμα της Λευκού Πύργου, ταλανίζει επί 35 χρόνια την Ξάνθη και δυστυχώς σε πρώτο στάδιο δεν βρήκαμε αρωγό το τεχνικό συμβούλιο ΤΕΕ από το οποίο ζητήσαμε να εντάξει εντός της διαδικασίας μια απαιτούμενη μελέτη με την οποία θα μπορούσαν μετά να την χρησιμοποιήσουν οι μελετητές και να την εντάξουν απευθείας μέσα στο ΤΠΣ. Τώρα περάσαμε στην β’ φάση και γι’ αυτό το συγκεκριμένο θα δημιουργήσει  ο δήμος αυτή την μελέτη. Θα κινηθούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς ώστε να προλάβουμε τις ασφυκτικές ημερομηνίες και να καταλήξουμε σε πιθανές ζώνες για να επιλύσουμε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που περιορίζει την ανάπτυξη του συνόλου της περιοχής μας. Πολλά τέτοια ζητήματα προκύπτουν

Η ομάδα έχει γνώση του θέματος και οι υπηρεσίες της πολεοδομίας το παρακολουθούν από πολύ κοντά. Αυτή η διαδικασία όμως χρειάζεται τη συμμετοχή του συνόλου των πολιτών. Δεν πρέπει να μας αφήνει απαθείς», τόνισε ο κ. Κοντός.

Κομβικό ζήτημα η συμμετοχή του κοινού στην τελική διαμόρφωση του ΤΠΣ

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Επίβλεψης, Μηχανικός και μέλος του Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης Βασίλης Ασημίδης ανέφερε πως η παρουσίαση αφορά τη β΄ φάση του σχεδίου που περιλαμβάνει τα προτεινόμενα σενάρια από τους μελετητές που προέκυψαν από την ανάλυση των στοιχείων της α’ φάσης. Σημείωσε δε ότι είναι κυρίαρχο ζήτημα η συμμετοχή του κόσμου σ’ αυτή τη φάση και ότι είναι  ανοιχτή η πλατφόρμα. Επεσήμανε δε ότι είναι αρνητικό που είναι ασφυκτικός ο χρόνος της διαβούλευσης (μόλις 5 ημέρες).

Η παρουσίαση περιλάμβανε και διαδικτυακή σύνδεση με την  εκπρόσωπο του ΥΠΕΝ και επιβλέπουσα κα Κουτσουνάκου που αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της σύμβασης και τις δύο φάσεις που είναι η κατάρτιση του ΤΠΣ και η διαδικασία της έγκρισης που περιλαμβάνει έλεγχο, τελική έγκριση και κατόπιν Π.Δ. Σ’ ότι αφορά τις φάσεις διευκρίνισε πως η α’ φάση περιλαμβάνει καταγραφή των δεδομένων και ανάλυσης και η β’ φάση τα προτεινόμενα σενάρια. Το σενάριο που θα επιλεγεί θα έχει ένα μήνα για τυχόν τροποποιήσεις ώστε να λάβει την οριστική μορφή του και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του ΤΠΣ ορίστηκε τον Φεβρουάριο του 2026. Στην συνέχεια προβλήθηκαν τρία βίντεο. Το πρώτο περιλάμβανε τον χαιρετισμό του γενικού γραμματέα ΥΠΕΝ Ευθύμη Μπακογιάννη που ανέδειξε την σημασία των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη και αειφορία που αποτελεί  κεντρική στόχευση. Το δεύτερο βίντεο αναφερόταν στο  πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης που χρηματοδοτεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης τα ΤΠΣ και το τρίτο έναν οδηγό χρήσης για την υποβολή πρότασης ή σχολίου στην πλατφόρμα.

Η μεθοδολογία: Δύο σενάρια με τρεις άξονες

Η παρουσίαση της μεθοδολογίας και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την διαμόρφωση των σεναρίων πραγματοποιήθηκε από την Πολεοδόμο μέλος της ομάδας κα Βεράνη που ανέφερε πως ελήφθησαν αρχικά υπ’ όψιν τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της Ξάνθης που παρουσιάζει αύξηση 22% και της Σταυρούπολης αντίστοιχη μείωση 41% την τελευταία 20ετία. Επίσης το γεγονός ότι η Ξάνθη παρουσιάζει υδροκεφαλισμό, μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού ενώ η Σταυρούπολη συρρίκνωση. Η Ξάνθη έχει  39% ενεργό οικονομικά πληθυσμό που απασχολείται κατά 72,7% στον τριτογενή τομέα ενώ η Σταυρούπολη κατά 69,3% μη ενεργό με την απασχόληση να περιορίζεται στον πρωτογενή τομέα Πρόκειται για στοιχεία που αντλήθηκαν από το Επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου. Η κα Βεράνη ανέφερε επίσης ότι  η Ξάνθη κατέχει κεντροβαρή θέση στην ΑΜΘ όπως τονίζεται στο ισχύον Σχέδιο και η Σταυρούπολη ως περιοχή οικοανάπτυξης. Τέλος ανέφερε ότι οικιστικά είναι μικρός ο αριθμός των αυθαιρεσιών με εκτός Σχεδίου περιοχής. Αναφέρθηκε στην Παλιά Πόλη η οποία προστατεύεται από το Π.Δ. και χαρακτήρισε ελλιπή τα μέσα διακίνησης προς τη Σταυρούπολη που γίνεται μόνο με δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Ως πλεονεκτήματα αναφέρθηκε η ύπαρξη του ΔΠΘ και της ΒΙΠΕ. Τέλος ανέφερε πως επιλέχθηκαν τρεις άξονες: «Ανάπτυξη, Μεταφορές και Πολεοδομικές χρήσεις πάνω στους οποίους «χτίστηκαν» τα σενάρια που προτείνονται.

Ευέλικτα τα σενάρια

Ο επικεφαλής της ομάδας Κωνσταντίνος Λαλένης που πραγματοποίησε την αναλυτική παρουσίαση των σεναρίων σημείωσε αρχικά πως η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν α) Το αρνητικό σενάριο που περιλαμβάνει ότι μηδενικό, το χειρότερο μπορεί να συμβεί μέσα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε αν συμβεί και το β) το σενάριο βάση που περιλαμβάνει μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις. Όπως είπε τα σενάρια είναι ευέλικτα. Έτσι στο μηδενικό σενάριο στον α’ άξονα περιλαμβάνεται κλιματική αλλαγή, βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, χαμηλός δείκτης τουρισμού,  άναρχη επέκταση του Δροσερού. Στον άξονα μεταφορές ελλιπής προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, προβλήματα ορεινό δίκτυο στον άξονα δόμησης, υπερκάλυψη γης μέσω δόμησης, ελαστικός χώρος , στενιόσχημη βιομηχανική ανάπτυξη δίπλα στο δίκτυο. Ο κ. Λαλένης σημείωσε ότι αυτό είναι το σενάριο που πρέπει να αποφύγουμε. Το 2ο σενάριο είναι της βάσης στον άξονα περιλαμβάνει δημιουργία υποδομών, έρευνα και καινοτομία θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, ενθάρρυνση της μειονότητας για μεγαλύτερη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, ολοκληρωμένη μελέτη για το ρήγμα, κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε οργανικές υποδοχές, στοχευμένες παρεμβάσεις στο Δροσερό, προστασία του Κοσύνθου και στον άξονα μεταφορές η ανατολική παράκαμψη της Ξάνθης, η σιδηροδρομική διασύνδεση με Ν. Καρβάλη – Θεσσαλονίκη, επαναλειτουργία τουριστικής γραμμής Δράμα – Ξάνθη. Στον άξονα δόμηση, ενοποίηση ακάλυπτων χώρων , δημιουργία χώρων πρασίνου , αναθεώρηση της μελέτης για την Παλιά Πόλη και επικαιροποίηση της ρυθμιστικής κυκλοφοριακής μελέτη. Επίσης Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Δροσερό και ομάδες οικισμών για τα χωριά της Σταυρούπολης.

Το προτεινόμενο σενάριο από τους μελετητές: Τι περιλαμβάνει

Επίσης στα εναλλακτικά σενάρια στο πρώτο δίνεται έμφαση στην γρήγορη οικονομική ανάπτυξη ενώ το δεύτερο εστιάζει στην γεφύρωση των ενδοδημοτικών ανισοτήτων. Το προτεινόμενο από τους μελετητές σενάριο σ’ όλους τους άξονες έχει τα εξής χαρακτηριστικά: προτεραιότητα στη βιωσιμότητα,  χρήση ΑΠΕ και στην πόλη «σφουγγάρι» με πράσινα κτήρια. Στις μεταφορές προτείνονται η πόλη του 15λεπτου ποδηλατόδρομοι και πράσινα κτήρια  Για την Σταυρούπολη παραγωγή διακριτών προϊόντων με ταυτότητα και ποιότητα και τουρισμό του Σαββατοκύριακου, ανάδειξη της ιστορικότητας, του Δασικού Χωριού και ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και παραποτάμιων διαδρομών.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμβασιούχοι πυροσβέστες: Μάχη με τις φωτιές, μάχη και για το μέλλον τους

600 έμπειροι συμβασιούχοι εκτός προκήρυξης – Αθ. Ψαρόπουλος: «Παρά τις κορώνες και τις δια…