Αρχική Ρεπορτάζ Συμβασιούχοι πυροσβέστες: Μάχη με τις φωτιές, μάχη και για το μέλλον τους

Συμβασιούχοι πυροσβέστες: Μάχη με τις φωτιές, μάχη και για το μέλλον τους

0

600 έμπειροι συμβασιούχοι εκτός προκήρυξης – Αθ. Ψαρόπουλος: «Παρά τις κορώνες και τις διακηρύξεις, δεν υπάρχει μία ενιαία πολιτική»

Εδώ και πάρα πολύ καιρό η κυβέρνηση φαίνεται – μέσα από εκδηλώσεις κυρίως– να ρίχνει μεγάλο βάρος στην κλιματική κρίση, και ειδικά στην πυροπροστασία. Αυτό, όμως, μένει στα λόγια. Επιχειρησιακά, η πραγματικότητα απέχει πολύ, αν κρίνει κανείς από το καθεστώς των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Όπως εξηγεί στο «Ε» ο Αθανάσιος Ψαρόπουλος, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, ο αριθμός των συμβασιούχων παραμένει σταθερά στους 2.500 εδώ και χρόνια, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες του πυροσβεστικού μηχανισμού πολλαπλασιάζονται.

Εμπειρία που αγνοείται

Ο κ. Ψαρόπουλος καταγγέλλει ότι η πρόσφατη προκήρυξη για τις προσλήψεις έγινε βεβιασμένα και με αναχρονιστικά κριτήρια, αφήνοντας εκτός 600 έμπειρους συμβασιούχους. Όπως σημειώνει, η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας επέλεξε ένα σύστημα μοριοδότησης που, όπως λέει, «δεν είχε καμία λογική»:

«Η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας έβγαλε μια προκήρυξη “στο πόδι”, με αποτέλεσμα 600 έμπειροι συνάδελφοι να μείνουν εκτός. Έβαλαν κάποιες μοριοδοτήσεις εκτός λογικής – δύο μόρια σε όσους είχαν κάρτα ανεργίας και τα ίδια σε κάποιον που είχε δουλέψει δύο αντιπυρικές. Η εμπειρία, δηλαδή, υποβαθμίστηκε πλήρως».

Ο ίδιος σχολιάζει πως η νέα προκήρυξη από τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, αν και εισάγει τον θεσμό επταετούς θητείας, αποκλείει την πλειοψηφία των συμβασιούχων, καθώς επιβάλλει ηλικιακό όριο: «Ήρθε τώρα ο κ. Κεφαλογιάννης και έβγαλε μία προκήρυξη εγκαινιάζοντας έναν καινούργιο θεσμό επταετούς θητείας, όπου οι προσληφθέντες θα μονιμοποιούνται. Δυστυχώς όμως, βάζει ηλικιακό περιορισμό στα 30 έτη, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι πυροσβέστες άνω των 30 να μένουν εκτός. Μιλάμε για το 70-80% των συναδέλφων».

«Μετά από πέντε χρόνια, πάλι θα μας πετάξουν εκτός;»

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «το θετικό είναι ότι αντί για έξι μήνες απασχόλησης πήγαμε στους οχτώ, αφού και η αντιπυρική περίοδος αυξήθηκε». Παρ’ όλα αυτά, όπως μας λέει, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς είχε δηλώσει πως θα προσλαμβάνουν μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις. Το ερώτημα, όμως, είναι: μετά από πέντε χρόνια, πάλι θα τους πετάξουν εκτός;

Το νέο οργανόγραμμα των εποχικών πυροσβεστών αποδυνάμωσε τις πόλεις

Ο αριθμός των εποχικών, επαναλαμβάνει ο κ. Ψαρόπουλος, παραμένει καθηλωμένος για έκτη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που αποδεικνύει – σύμφωνα με τον ίδιο – πως δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για ενίσχυση του σώματος.

Ειδικά για το επιχειρησιακό σκέλος, ο κ. Ψαρόπουλος επισημαίνει ότι η κατανομή των εποχικών πυροσβεστών έγινε με τρόπο εντελώς άστοχο και βάσει ενός οργανωτικού σχεδιασμού που αποδυνάμωσε κρίσιμες περιοχές.

Η κατανομή των εποχικών πυροσβεστών έγινε με τρόπο εντελώς άστοχο και βάσει ενός οργανωτικού σχεδιασμού που αποδυνάμωσε κρίσιμες περιοχές

«Με έναν κακό σχεδιασμό από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, η κατανομή του προσωπικού έγινε διαφορετικά από ό,τι θα έπρεπε. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, πέρυσι ήταν τριάντα εποχικοί που κάλυπταν ολόκληρο τον νομό, ενώ φέτος είναι μόλις δεκατέσσερις. Αυτό οφείλεται στη νέα κατάταξη του προσωπικού. Νομίζω ότι τοποθετήθηκαν άνθρωποι σε περιοχές που δεν είχαν πραγματική ανάγκη, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε άγονα νησιά, όπου το μόνιμο προσωπικό ήταν ήδη επαρκές, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν σημαντικά οι πόλεις».

Δώδεκα εποχικοί πυροσβέστες στην Ξάνθη το 2024, οχτώ το 2025

Να σημειώσουμε ότι σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ε», ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης, Ιωάννης Τσάπαλης επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ. Ψαρόπουλου, σημειώνοντας ότι για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης φέτος προβλέπονται μόνο τρεις και πέντε για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Σταυρούπολης. Πέρσι είχαν προσληφθεί δώδεκα εποχικοί στην Ξάνθη. Όπως ανέφερε ο κ. Τσάπαλης δεν επαρκούν για την στελέχωση της Π.Υ. Ξάνθης: «Μετά από επικοινωνία μας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης καταθέσαμε αίτημα για 15 εποχικούς πυροσβέστες. Οι 3 που μας ενέκριναν δεν επαρκούν για την αντιπυρική περίοδο, η οποία προβλέπεται όπως και πέρυσι να είναι δύσκολη», δήλωσε.

Μόνιμο προσωπικό που δεν επαρκεί

Ο κ. Ψαρόπουλος, ερωτώμενος αν οι πόλεις μπορούν να εξυπηρετηθούν από το μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής, απαντά ότι αυτά τα κενά δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από «το μόνιμο προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί. Είναι αποδεκατισμένο και δεν μπορεί, μέσα στην αντιπυρική περίοδο, να καλύψει τα κενά με νέα άτομα μέσω προσλήψεων. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα».

«Παρά τις κορώνες και τις διακηρύξεις, δεν υπάρχει μία ενιαία πολιτική ώστε να πούμε ότι, όσον αφορά στις φυσικές καταστροφές, υπάρχει το επαρκές προσωπικό για να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση».

Αναγκαία η ανανέωση των συμβάσεων και η αξιοποίηση της εμπειρίας

Ως Σωματείο, δηλώνει, έχουν ζητήσει ρητά από τον κ. Κεφαλογιάννη να δεσμευτεί απέναντι στους εποχικούς, στις οικογένειές τους, αλλά και στην ανάγκη να μη χαθεί η συσσωρευμένη εμπειρία. «Ως Πανελλαδικό Σωματείο ζητάμε την ανανέωση για άλλα πέντε χρόνια από τώρα».

Ολοκληρώνοντας, θέτει το ζήτημα της ηθικής διάστασης της υπόθεσης, αμφισβητώντας ριζικά τον χαρακτήρα του συμβασιούχου πυροσβέστη στην εποχή της κλιματικής κρίσης: «Οι ανάγκες της Πυροσβεστικής δεν είναι πλέον εποχικές εδώ και πολύ καιρό. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να υπάρχει εποχικό προσωπικό με βάση αυτό το δεδομένο; Το πρόβλημα είναι ότι λαμβάνουμε επίδομα ανεργίας 500-600 ευρώ για να μένουμε αδρανείς, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος θα μπορούσε να μας δώσει 900 ευρώ για να εργαζόμαστε. Ο Έλληνας πυροσβέστης δεν μένει άπραγος τον χειμώνα, όπως υποστήριζαν κάποιοι της κυβέρνησης πριν από λίγα χρόνια».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τοπικό Πολεοδομικό: Χτίζουμε τον δήμο που θέλουμε

Κομβικό ζήτημα η συμμετοχή του κοινού στην τελική διαμόρφωσή του  – Παρουσίαση της β…