
Απεργούν έως την Παρασκευή ζητώντας απόσυρση του μέτρου – Γιατί αντιδρούν οι επαγγελματίες-Φοροτεχνικοί Ξάνθης: «Θα έπρεπε να χορηγηθούν δωρεάν πλατφόρμες»
«Κατέβασαν ρολά» από χθες Τρίτη 1/7 κι έως την Παρασκευή 4/7 τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων της Ξάνθης, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που κήρυξαν οι κλαδικές Ομοσπονδίες τους, αντιδρώντας στην εφαρμογή από 1/7/2025 του ψηφιακού πελατολογίου της ΑΑΔΕ και ζητώντας άμεση απόσυρσή του θέτοντας επιτακτικά ζήτημα βιωσιμότητας του κλάδου αν εφαρμοστεί. Να σημειώσουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης υπάρχουν 20 περίπου συνεργεία και κατά πληροφορίες πάνω από 100 μικρές επιχειρήσεις σε οικισμούς των δήμων. Η απεργία καλύπτει όλους τους επαγγελματίες του χώρου: συνεργεία αυτοκινήτων, φανοποιεία, εταιρείες εγκατάστασης συναγερμών και ήχου σε οχήματα, πλυντήρια, πάρκινγκ και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Να σημειώσουμε ότι από χθες Τρίτη οι επιχειρήσεις αυτές είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν κάθε εργασία που εκτελούν και να αποστέλλουν τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με στόχο – όπως δηλώνεται – την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Γιατί αντιδρούν οι επαγγελματίες: Σημαντική δαπάνη αλλά και δεν ξέρουν να το «δουλέψουν»
Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου το ψηφιακό πελατολόγιο θα θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. Όπως μας εξηγεί ο Παύλος Αναστασιάδης, ιδιοκτήτης του εξειδικευμένου συνεργείου «Αναστασιάδης ΑΒΕΕ»: «Ο κλάδος μας δυσανασχετεί με την εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου γιατί είναι μια σημαντική δαπάνη άνω των 1.000 ευρώ για να πάρει κάποιος υπολογιστή και λογισμικό ώστε να μπορέσει να το λειτουργήσει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι επαγγελματίες άνω των 50 δεν έχουν την τεχνογνωσία με τους υπολογιστές. Έτσι θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι ίδιοι είτε θα πρέπει να προσλάβουν έναν επιπλέον υπάλληλο γι’ αυτή τη δουλειά. Επίσης δεν είναι μόνο 40 δευτερόλεπτα για να μπει κάποιος και να κάνει την εγγραφή αλλά πολύ περισσότερος χρόνος και υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες. Πολλές φορές ο πελάτης αφήνει το αυτοκίνητο και πρέπει να βάλουμε ανταλλακτικό που δεν το έχουμε. Το αφήνει τρεις μέρες και αν του χρεώσουμε 50 ευρώ θα μας λένε ότι για τρεις μέρες θα έπρεπε η χρέωση να είναι 150. Δηλαδή μετρούν την χρέωση από το πόσες μέρες μένει το αυτοκίνητο στο συνεργείο και αυτό δεν είναι σωστό. Κάθε χρόνο μας βρίσκουν από κάτι. Το μέτρο αυτό είναι καθαρά φοροεισπρακτικό και θέτει σε κίνδυνο τον κλάδο μας. Επίσης θέσανε σε εφαρμογή ένα μέτρο ενώ ακόμη το σύστημα της ΑΑΔΕ δεν έιναι έτοιμο αλλά και οι εταιρείες που θα μας προμηθεύσουν τα λογισμικά. Δεν έχει διευκρινιστεί σαφώς πώς θα “δουλέψει”. Μέσες άκρες έχουν εξηγήσει τι θα γίνει, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τους επαγγελματίες. Ούτε έχουν δώσει μια μεταβατική περίοδο».
Έκκληση για καθολική συμμετοχή στην απεργία από το σωματείο
Ο γραμματέας του σωματείου πτυχιούχων επισκευαστών νομού Ξάνθης « Προφήτης Ηλίας» Άγγελος Δημητριάδης απηύθυνε έκκληση στα μέλη: «Σύσσωμος όλος ο επισκευαστικός κλάδος της Ελλάδος ζητά να εισακουστούν οι απόψεις και οι θέσεις των κλαδικών μας ομοσπονδιών. Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους μας στο νομό Ξάνθης με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση από Τρίτη 1-7-25 έως Παρασκευή 4-7-25 για την άμεση απόσυρση του ψηφιακού πελατολογίου ώστε να εισακουστούν οι θέσεις και προτάσεις των κλαδικών μας οργάνων».
Τι γινόταν παλιότερα και τι λέει η ΑΑΔΕ
Να σημειώσουμε ότι παλαιότερα, πριν 15-20 χρόνια υπήρχε ένα βιβλίο εισερχομένων οχημάτων, όπου αναφέρονταν η πινακίδα του οχήματος, το όνομα του ιδιοκτήτη, η ημερομηνία που μπήκε στο συνεργείο και αυτή που βγήκε από αυτό. Ήταν χειρόγραφο.
Τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπάρχει η όποια σύνδεση εργασιών και φορολογικού συστήματος. Ο κάθε επαγγελματίας κρατά σημειώσεις και αρχεία με τα στοιχεία των πελατών και τις συναλλαγές, σε έντυπη μορφή ή απλά ηλεκτρονικά αρχεία.
Ο κάθε επαγγελματίας παίρνει την ευθύνη για το αν θα κόψει απόδειξη, για το αυτοκίνητο που έχει στο συνεργείο του. Σε περίπτωση ελέγχου, εάν δεν είναι συνεπής πληρώνει πρόστιμο.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ερεύνησε και βρήκε ότι το 67% των συνεργείων, το 60% των πλυντηρίων και το 41% των πάρκινγκ φοροδιαφεύγουν, παρουσιάζοντας έτσι το Ψηφιακό Πελατολόγιο ως τη λύση στο πρόβλημα.
Η νέα υποχρέωση έρχεται να προστεθεί στο ήδη σύνθετο ψηφιακό οικοσύστημα που περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) και το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δημιουργώντας – όπως λένε οι επαγγελματίες – αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος όσων δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια και τεχνική υποστήριξη.
Φοροτεχνικοί Ξάνθης: «Θα έπρεπε να χορηγηθούν δωρεάν πλατφόρμες»
Όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης Παντελής Γρηγόρη, οι λογιστές δεν εμπλέκονται στο ψηφιακό πελατολόγιο καθώς είναι ανέφικτο να αναλάβουν μετά από εντολή των πελατών τους να ενημερώνουν την πλατφόρμα για την ώρα εισόδου και εξόδου του οχήματος. Αναγνωρίζει ωστόσο τα προβλήματα που θα προκύψουν ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις: «Είναι ένα κόστος για τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν το ψηφιακό πελατολόγιο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν άλλη οργάνωση οι μικρές όμως κυρίως οικογενειακές θα πρέπει να επωμιστούν ένα κόστος για να αγοράσουν τάμπλετ και λογισμικό. Δεν είμαστε αντίθετοι σ’ ότι εργαλείο υπάρχει για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά σ’ ένα κράτος δικαίου θα πρέπει να χορηγούνται οι πλατφόρμες δωρεάν από το ίδιο το κράτος».