Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

0

Θετικές οι προοπτικές
Σε μια εποχή που η αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ενεργό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών και την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, η συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έρχεται να αποτελέσει πρότυπο σύμπραξης ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και την Περιφερειακή διοίκηση.
Οι δύο φορείς ενώνουν δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια που ξεπερνά το στενό πλαίσιο μιας θεσμικής συνεργασίας και αποκτά στρατηγικά χαρακτηριστικά.
Η συνεργασία βασίζεται στην έρευνα και καινοτομία, πολιτισμό και βιώσιμη ανάπτυξη.
Η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου σε όλη την Περιφέρεια με σημαντική ακαδημαϊκή δραστηριότητα και ενεργό φοιτητικό πληθυσμό, δημιουργεί ευκαιρίες και προκλήσεις στο εύρος της περιφέρειας. Η περιφέρεια αναγνωρίζει αυτή τη δυναμική και επιδιώκει να αξιοποιήσει την επιστημονική τεχνογνωσία του Ιδρύματος για να σχεδιάσει πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο και αναδεικνύουν τον περιφερειακό πολιτισμό.
Γ.Δ.


Πριν 48 χρόνια
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την δημιουργία του, τονίζαμε τότε πως πρέπει να αγκαλιαστεί από τους Θρακιώτες. Κι αυτό διότι  αποτελούσε από την αρχή έναν ζωντανό δεσμό στις πόλεις που εγκαταστάθηκε.
Η εφημερίδα μας από τότε αναφερόταν στην αμοιβαία προσέγγιση πόλεων και πανεπιστημίου˙ και διακήρυσσε την γνωριμία και συνεργασία δημοτικών αρχών και καθηγητών.
Από τότε γράφαμε για το άνοιγμα των δήμων στην κοινωνία των επιστημών, που κατείχε και κατέχει την τεχνογνωσία που θα μετατρέπει τις πόλεις σε ένα πραγματικό «ζωντανό εργαστήριο» βιώσιμων λύσεων σε πολλούς τομείς.
Αυτά τότε, πριν 48 χρόνια.
Σήμερα, τον ρόλο των δήμων καλείται να «παίξει» η Περιφέρεια αρχικά, χωρίς φυσικά ν’ αποκλείεται η δημοτική συνεργασία με το ΔΠΘ.
Γ.Δ.


Για την Οικονομία Ι
Το υποστηρίζουμε γράφοντάς το χρόνια τώρα και κάποιοι δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν. Το ξαναλέμε και πάλι στη βάση των νέων δεδομένων της σύγχρονης οικονομικής ζωής και πραγματικότητας.
Δηλαδή, η Ελλάδα μας χρειάζεται στρατηγική επανατοποθέτηση, όχι μόνο στην κατεύθυνση των πράσινων και ψηφιακών μετασχηματισμών, αλλά και στην ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης και της αγροδιατροφής με εξαγώγιμο πρόσημο.
Κι εδώ, φτάσαμε στο κρίσιμο σημείο. Ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ψηφιακή μετάβαση, που για πολλούς αποτελεί ακόμη άγνωστο πεδίο.
Το βάρος επομένως θα πρέπει να κατευθυνθεί στην βιομηχανία, στην βιομηχανία επεξεργασίας ειδών αγροδιατροφής πάντα ή σχεδόν πάντα με εξαγώγιμο πρόσημο.
Κι αυτό διότι η εσωτερική κατανάλωση των 10 εκατομμυρίων κατοίκων είναι απειροελάχιστη στην παραγόμενη ποσότητα.
Γ.Δ.


Για την Οικονομία ΙΙ
Με δυο λόγια σταράτα και καθαρά, το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει μονόπλευρη ευημερία. Δηλαδή ο τουρισμός δεν είναι η λύση, δεν είναι η πανάκεια του προβλήματος «απασχόληση».
Θυμίζω ότι προσέλκυση επενδύσεων χωρίς εσωτερική (ενδογενή) ανάπτυξη κινδυνεύει να καταλήξει σε πυροτέχνημα.
Τι μένει επομένως; Νέα στρατηγική με νέα υλικά σε παλιά σχέδια με νέους όρους.
Για να γεννηθούν προοπτικές βιομηχανικής ανάπτυξης στη χώρα πρέπει να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Η βιομηχανική προοπτική χτίζεται πάνω στην πραγματική παραγωγή, στην εξωστρέφεια και στη γνώση. Και πάνω απ’ όλα, σε ένα εθνικό σχέδιο που δεν θα φοβάται τις ρήξεις με το παρελθόν και την πραγματικότητα ότι η παραγωγικότητα στην χώρα μας είναι χαμηλή σε κρίσιμους τομείς.
Γ.Δ.


Προσοχή, πρόστιμα
Για τους κάπως πιο ώριμους το σχόλιο. Τους θυμίζω ότι παλαιότερα τα λίγα χρήματα περίσσευαν χρόνο τον χρόνο, στην αρχή τα κρύβαν οι έχοντες, στο σπίτι.
Κάποιοι στα στρώματα, άλλοι σε απίθανα σημεία και ελάχιστοι τα πήγαιναν στις Τράπεζες με τις οποίες οι περισσότεροι δεν είχαν πάρε-δώσε.
Εδώ και χρόνια υπάρχουν οι τραπεζικές θυρίδες, οι καταθέσεις σε μια ή και άλλες τράπεζες. Τα κέρδη αυξήθηκαν, το ίδιο και οι καταθέσεις.
Πρόσφατα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Και άλλαξαν εις βάρος των καταθετών. Γι’ αυτές τις καταθέσεις λοιπόν έχει επιστρατευθεί το νέο υπερόπλο της ΑΑΔΕ,  το σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, το οποίο αντλεί στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τα συσχετίζει αυτόματα με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων. Έτσι, πάνω από 1000 καταθέσεις ξεκλείδωσαν ήδη και βροχή προστίμων φέρνει το άνοιγμα λογαριασμών με αδήλωτα εισοδήματα τα οποία φορολογούνται μάλιστα με συντελεστή 33%.
Γ.Δ.


Πάνω στα πεζοδρόμια
Οφείλω να προειδοποιήσω τους οδηγούς Ι.Χ. αυτοκινήτων από έκπληξη που θα τους περιμένει από μία παράβαση του Κ.Ο.Κ.
Λοιπόν μπαίνω στο ζουμί της υπόθεσης. Η Τροχαία αφαιρεί πινακίδες σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα επί πεζοδρομίων. Ας το έχουν υπόψιν τους οι παράνομοι γιωταχήδες που από συνήθεια «καβαλάνε» το πεζοδρόμιο αδιαφορώντας για το πως θα περάσει ο πεζός, ο ηλικιωμένος, η μητέρα με το καροτσάκι, το άτομο με κινητικά προβλήματα.
Είπαμε ότι είναι πολλά τα αυτοκίνητα μεν, οι χώροι πάρκινγκ συγκεκριμένοι, αλλά είναι λάθος να περιμένουν να βρουν χώρο στο κέντρο της πόλης. Τους συμφέρει να πληρώσουν λίγα ευρώ στο πάρκινγκ παρά να τους «τιμωρεί» η Τροχαία. Αληθινά δεν τους καταλαβαίνω.
Γ.Δ.


Χωρίζεται στα δύο
Αυτό κι αν είναι νέο. Δηλαδή ότι με σχέδιο νόμου, ετοιμάζεται ο νομός Έβρου να αποτελείται από δύο Περιφερειακές Ενότητες.
Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών κινείται στην κατεύθυνση της δημόσιας διαβούλευσης μετά μάλιστα από εκφρασμένες θετικές απόψεις και από δημοτικά συμβούλια.
Αναλυτικά, στο προσχέδιο νόμου συστήνονται οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:
Α. Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Έβρου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελούμενη από τους Δήμους Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου.
Β. Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Έβρου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελούμενη από τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης. Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου καταργείται.
Γ.Δ.


Άρεσε ο Σ.Μάλαμας
Θετικές οι εντυπώσεις και εκτιμήσεις των Ξανθιωτών που παρακολούθησαν τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα το βράδυ του Σαββάτου.
Μάλιστα ο κόσμος γέμισε το γήπεδο του ΑΟΞ για να ακούσει τον αγαπημένο του καλλιτέχνη αλλά και την πλούσια μουσική του παρέα.
Την έναρξη κήρυξε ο Σωκράτης Μάλαμας με το γνωστό «Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι».
Παρουσιάστηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα και με τραγούδια-σταθμούς του καλλιτέχνη, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στον Μάνο Χατζιδάκι και στον Άκη Πάνου.
Γενικά το μουσικό σύνολο και οι τραγουδιστές ήταν ιδιαίτερα δυναμικοί, μεταξύ αυτών και της Ιουλίας Καραπατάκη, που όλοι τους πρόσφεραν μια ικανοποιητική βραδιά στους χιλιάδες φίλους τους.
Το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε μουσικά με τον καλύτερο τρόπο.
Γ.Δ.


Για να μην στρουθοκαμηλίζουμε
Απεργούν μέχρι  την Παρασκευή τα συνεργεία αυτοκινήτων. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να ενταχθούν στο ψηφιακό πελατολόγιο, γιατί όπως υποστηρίζουν έχει κόστος να αγοράσουν tablet και λογισμικό και οι περισσότεροι ειδικά άνω των 50 είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι για να μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να δηλώνουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο συνεργείο τους και τι του χρεώνουν. Επίσης υποστηρίζουν ότι θα αναγκαστούν να πάρουν κι άλλο υπάλληλο για να το χειρίζεται και εξ αυτού θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Αυτά λένε και απεργούν και καλά κάνουν. Αλλά η αλήθεια έχει κι άλλη όψη. Πράγματι οι νέες ψηφιακές απαιτήσεις απαιτούν αναμφίβολα και κόστος και δεξιότητες, αλλά ουδείς μπορείς να ξεφύγει από αυτές. Οι τεχνικές δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες και η περίοδος προσαρμογής, η εκπαίδευση αλλά και η επιδότηση για τις αγορές μπορούν να αποτελέσουν διακριτά αιτήματα του κλάδου. Επιπλέον αυτό το έχουν κάνει κι άλλοι κλάδοι, όπως οι Πρατηριούχοι Καυσίμων. Ζούμε στον αιώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης και ο κλάδος των συνεργείων δεν μπορεί να μην προσαρμοστεί στην ψηφιακή μεταρρύθμιση όταν όλα πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά. Δεν γνωρίζουν την μεγάλη αλήθεια που διέπει την εξέλιξη: «ότι δεν προσαρμόζεται πεθαίνει»; Και επιτέλους για να μην στρουθοκαμηλίζουμε: Απλά δεν θέλουν να δίνουν αναφορά κάθε μέρα στην ΑΑΔΕ ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο συνεργείο και τι του χρεώνουν με αποτέλεσμα να φορολογούνται γι’ αυτά και έτσι δεν θα μπορούν να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στα όρια της φτώχειας, όπως και κάνουν κάποιοι (και σε άλλους κλάδους, βέβαια).
Έτσι για να λέμε την αλήθεια.!
Μ.Ξ.


Παρατηρώντας τους νέους
Πάντα υπήρχε το λεγόμενο «χάσμα των γενεών», που εκφράζεται σε διαφορά νοοτροπίας, στάσης ζωής, τρόπο σκέψης ακόμη και γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των νεότερων γενεών με τις δύο προηγούμενες, δηλαδή από παππού σε εγγονό και πατέρα σε παιδί. Αυτό όμως που συμβαίνει στην εποχή μας δεν είναι απλά «χάσμα» είναι χάος!. Και σ’ αυτό συνέβαλε η ραγδαία εξέλιξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη. Σήμερα οι νέες γενιές έχουν ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας, διαφορετικά ακούσματα, διαφορετική στάση ζωής από εμάς τους παλαιότερους. Όταν κάποιος ήταν νέος στις δεκαετίες του ‘80 – ’90 τα πράγματα ήταν πιο προβλέψιμα. Οι νέοι τότε χρησιμοποιούσαν κάποια γλωσσικά κλισέ της εποχής που γίνονταν σλόγκαν αλλά ο τρόπος σκέψης δεν απείχε πολύ από των γονιών τους. Ακόμη και αυτοί που δεν ήταν ενταγμένοι μέσα σ’ ένα αστικό πλαίσιο συμπεριφοράς και ήταν έντονα πολιτικοποιημένοι. Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά γιατί είναι η εποχή διαφορετική. Με το ρυθμό που τρέχει η τεχνολογία ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια. Ιδιαίτερα αν μπουν τα ρομπότ στην καθημερινότητά μας θα μιλάμε για τελείως άλλες καταστάσεις.
Αυτά που κάποτε λέγαμε είναι προϊόντα επιστημονικής φαντασίας φτάσαμε να τα έχουμε στην καθημερινότητά μας.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Ιουλίου 2025

Οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ Έγιναν την Κυριακή οι  εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη των 250 …