Αρχική Ρεπορτάζ Αίτημα για στήριξη της στοματικής υγείας στη 14η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδος

Αίτημα για στήριξη της στοματικής υγείας στη 14η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδος

0

Πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Ιουνίου στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή και του ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδία-Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αν. Πανταζόπουλος εξήγησε στο «Ε» την ουσιαστική ανάγκη που υπάρχει για ασφαλιστική κάλυψη μέρους, έστω, των οδοντιατρικών υπηρεσιών

 

Με θέμα τη διεπιστημονική προσέγγιση και τις νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη Οδοντιατρική ολοκληρώθηκε η14η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδος στην Κομοτηνή το διήμερο Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Ιουνίου. Στο πλαίσιο της Συνόδου πήρε μέρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, το οποίο συνεδρίασε στην Κομοτηνή, ενώ τα μέλη συμμετείχαν στις επιστημονικές εργασίες της Συνόδου.

Επίσης, είχε κανονιστεί και μία συνάντηση με τον περιφερειάρχη, κ. Τοψίδη, η οποία τελικά έγινε με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Ταπατζά, καθώς ο περιφερειάρχης απουσίαζε στο εξωτερικό. Σε αυτή, λοιπόν έδωσαν το παρών τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, μεταξύ αυτών και ο Βασίλης Τσανίδης, ο οποίος τυγχάνει να είναι πρόεδρος και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης. Επίσης, είχαν προσκληθεί και οι τρεις βουλευτές της Ροδόπης, από τους οποίους παραβρέθηκαν οι δύο, ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Φερχάτ, οδοντίατρος και αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης.


Συνάντηση του ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και βουλευτές της περιοχής

Ανδρ. Πανταζόπουλος: «Η οδοντιατρική περίθαλψη μέσω του κράτους γίνεται σε μία περιορισμένη περιπτωσιολογία και με περιορισμένη επίσης στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας»

Μεταφέροντάς μας όσα διημείφθησαν, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ανδρέας Πανταζόπουλος, τόνισε στο «Ε» πως ουσιαστικά παρατέθηκαν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου χωρίς να ειπωθεί κάτι καινούργιο, είναι αυτά που προσπαθούν πάντα να φέρουν στην επιφάνεια οι εκπρόσωποι του κλάδου μας, να τα επικαιροποιήσουν.

«Όλα σταματούν, όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησης σχετικά με τα οικονομικά κονδύλια. Δεν ακούστηκε κάτι καινούργιο. Το όποιο ποσοστό κάλυψης των οδοντιατρικών δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχει πια. Η οδοντιατρική περίθαλψη μέσω του κράτους γίνεται σε μία περιορισμένη περιπτωσιολογία και με περιορισμένη επίσης στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας», όπως ανέφερε.

Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας είναι να καλύπτεται τουλάχιστον το 7% του προϋπολογισμού

Επίσης, ο κ. Πανταζόπουλος εξήγησε πως η επιχορήγηση από το κράτος στην στοματική υγεία είναι μηδέν, αφού δεν υπάρχει ούτε σε ασφαλιστικά ταμεία, ούτε μέσω κάποιων voucher. Διευκρίνισε πως σε άλλα κράτη στην Ευρώπη μπορεί να φτάνει και το 30%, καθώς είναι άλλες οι απολαβές, διαφορετικές οι φορολογικές εισφορές.

«Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και αυτό το πρόβλημα. Εδώ και χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την στοματική υγεία σαν αναπόσπαστο στοιχείο της γενικής κατάστασης της υγείας του ανθρώπου. Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει η Πολιτεία να δώσει την προσοχή της με στόχο τον προϋπολογισμό κεφαλαίων που θα διατεθούν για την στοματική υγεία. Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας είναι να καλύπτεται τουλάχιστον το 7% του προϋπολογισμού που θα διατεθεί», όπως πρόσθεσε.

Πάνω από το 90% του οδοντιατρικού δυναμικού της χώρας ιδιωτεύει κάτι που συνεπάγεται υποστελέχωση

Ο ίδιος ενημέρωσε πως έχει γίνει η τιμολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, στην οποία δεν υπήρχε κάποια αντίρρηση από το κράτος.

«Αρμόδιοι επιστήμονες που είδαν την μελέτη της Ομοσπονδίας είπαν ότι οι τιμές με τις οδοντιατρικές πράξεις αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, απλά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε 100%, οπότε θα κάναμε συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε κάποιο μέρος, οπότε θα υπήρχε ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου, θα γινόταν δαπάνη στο ασφαλιστικό ταμείο και κάποιο ποσό θα μπορούσε να χορηγήσει το ταμείο για τις οδοντιατρικές εργασίες και το υπόλοιπο θα το κάλυπτε ο ασφαλισμένος», όπως υποστήριξε.

Ο κ. Πανταζόπουλος υπενθύμισε πως πάνω από το 90% του οδοντιατρικού δυναμικού της χώρας ιδιωτεύει, κάτι που σημαίνει πως πολύ λίγοι βρίσκονται στις δημόσιες δομές και αυτό σημαίνει υποστελέχωση. Υποστήριξε πως όλα αυτά είναι διαχρονικά, ενημερώνονται τοπικοί βουλευτές και τα θέματα επανέρχονται, δεν λύνονται φυσικά με ευχολόγια.

Στόχος: «Να δίνεται έμφαση στη σύνδεση της υγείας της στοματικής κοιλότητας με την συνολική υγεία του οργανισμού»

Τέλος, ο κ. Πανταζόπουλος επεσήμανε πως ο έλεγχος είναι μία ιατρική πράξη, αν χρεώνεται κοστίζει όσο μία απλή επίσκεψη.

«Είτε υπολογίζεις μία απλή επίσκεψη ενδεικτικά της τάξης των 20 έως 25 ευρώ ή πολλές φορές δεν χρεώνεσαι τίποτα και ενσωματώνεται στο όλο κόστος μαζί με τις υπόλοιπες εργασίες», δήλωσε.

Συμπέρανε πως ο κόσμος έχει συνδέσει την οδοντιατρική περίθαλψη με πράξη, δηλαδή αν δεν κάνεις πράξη στο στόμα, θεωρείται ότι δεν έκανες τίποτα, ενώ δεν ισχύει φυσικά κάτι τέτοιο, καθώς η οδοντιατρική είναι ένας κλάδος της ιατρικής, όπου και εκεί μεγάλο ρόλο παίζει η πρόληψη. Παράλληλα, ενημέρωσε πως έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται και μία νέα τάση στην Ευρώπη, όπου θα αλλάξει ο όρος που χρησιμοποιούμε στην οδοντιατρική περίθαλψη και ο οδοντίατρος θα ονομάζεται ιατρός του στόματος για να δίνεται έμφαση στη σύνδεση της υγείας της στοματικής κοιλότητας με την συνολική υγεία του οργανισμού.

Ευρ. Στυλιανίδης: «Είναι αδιανόητο οι οδοντιατρικές δαπάνες στην Ε.Ε. να είναι 31% και στην Ελλάδα 0%»

Μετά τη συνάντηση για το θέμα της εξασφάλισης πόρων για την ασφαλιστική κάλυψη μέρους των δοντιατρικών υπηρεσιών τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε: «Οι περίπου 10.000 οδοντίατροι της χώρας πρέπει να δράσουν οργανωμένα και στοιχειοθετημένα προκειμένου να διεκδικήσουν – όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας – την ασφαλιστική κάλυψη των οδοντιατρικών υπηρεσιών. Είναι απαράδεκτο ο μέσος ευρωπαϊκός όρος να ξεπερνά το 31%, τη στιγμή που στην Ελλάδα η ασφαλιστική συμβολή για την στοματική υγεία παραμένει στο 0%».

Όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής Ροδόπης, θεωρεί απαραίτητη την δημοσιοποίηση μελέτης που θα αναλύει, το πώς το ασφαλιστικό κόστος άλλων ασθενειών του ανθρώπινου σώματος πολλαπλασιάζεται σαν ντόμινο εξαιτίας της έλλειψης στοματικής υγείας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολεοδομική ασφάλεια στους μικρούς οικισμούς

Με νέα διορθωτική ρύθμιση του ΥΠΕΝ-Προβλέπει την  Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού για κάτω των 700…