
Στο 2% ανέβηκε στην Ευρωζώνη
Στο 3,6% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Ενα μήνα πριν ήταν στο 3,3%.
«Τσίμπησαν» οι τιμές καταναλωτή και στην ευρωζώνη, με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2%, από 1,9% τον Μάιο, φτάνοντας στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 2,4% σε ετήσια βάση. Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και το αλκοόλ και τον καπνό, διατηρήθηκε επίσης στο 2,3%.
Το ισχυρότερο ευρώ και το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος συμβάλλουν στη συγκράτηση των πιέσεων στις τιμές -όπως και η ισχνή ανάπτυξη της οικονομίας των 20 χωρών της περιοχής.
Τα στοιχεία υποστηρίζουν τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν και των συναδέλφων του ότι η διαδικασία ανάκτησης του ελέγχου του πληθωρισμού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί -ακόμη και καθώς οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δημιουργούν επισφαλείς προοπτικές.
Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (3,3%, έναντι 3,2% τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (3,1%, έναντι 3,2% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, έναντι 0,6% τον Μάιο) και την ενέργεια (-2,7%, έναντι -3,6% τον Μάιο).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε να αντιδράσει με το ίδιο σθένος όταν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και όταν είναι πολύ χαμηλός, καθώς προετοιμάζεται για άλλα πέντε χρόνια οικονομικής αναταραχής.
«Για να διατηρηθεί η συμμετρία του στόχου, είναι σημαντική η κατάλληλα έντονη ή επίμονη δράση της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση σε μεγάλες, διαρκείς αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», αναφέρει η ΕΚΤ στη νέα πενταετή στρατηγική της.