
Ευθύνη και των δήμων
Ναι, έχω δηλώσει δημόσια ότι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι αυστηρός ως προς τις χρηματικές ποινές που περιλαμβάνει και την στέρηση του διπλώματος οδήγησης για μια σειρά παραβάσεις των οδηγών. Αυστηρότητα μεν αλλά δε γίνεται διαφορετικά για τον νεοέλληνα μάγκα οδηγό.
Από την άλλη, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος και αναφέρομαι στις ευθύνες και υποχρεώσεις των δήμων αλλά και των εργολάβων.
Ευθύνες για τις λακκούβες που υπάρχουν στους δρόμους και είναι ευθύνη δήμου ή εργολάβου. Γι’ αυτούς ποιο πρέπει να είναι το πρόστιμο; Κι αν προκληθεί τραυματισμός, ζημιές, ποιος θα αποζημιώσει αυτοκίνητο ή μοτό;
Οι δρόμοι καρμανιόλες υπάρχουν εντός-εκτός της πόλης κι οφείλουν οι δήμοι να τις προσέξουν. Όπως τα σήματα με stοp και άλλα που δεν είναι ορατά από ακλάδευτα δέντρα και θάμνους. Οφείλουν οι δήμοι να είναι κι αυτοί συνεπείς στις ευθύνες, κι όχι μόνο να εισπράττουν τα πρόστιμα από τις παραβάσεις του ΚΟΚ.
Γ.Δ.
Να συνεχιστούν οι έλεγχοι
Η είδηση μικρή αλλά σημαντική. Συνελήφθησαν δύο άτομα το μεσημέρι της Παρασκευής από αστυνομικούς, καθώς εντοπίστηκαν να απορρίπτουν στερεά απορρίμματα από φορτηγό σε χώρο που δεν επιτρεπόταν. Παράλληλα κατασχέθηκε και το φορτηγό.
Λοιπόν η αίσθηση κάποιων ότι λίγο έξω από την πόλη πετάμε τα σκουπίδια μας όπου θέλουμε, θα πρέπει να σταματήσει.
Και η αρχή έγινε και μπράβο στην Αστυνομία. Μάλιστα, μετά από την κατάσχεση του φορτηγού, όλοι αυτοί που συνήθισαν να πετούν τα σκουπίδια τους στις παράνομες χωματερές, θα το σκεφτούν δύο και τρεις φορές να το κάνουν κι αυτοί.
Γιατί, πλέον η αστυνομία γνωρίζει τι γίνεται, έχει το νου της και δρα ανάλογα. Γι’ αυτό οι έλεγχοι θα πρέπει να συνεχιστούν και να γίνονται γνωστές οι συλλήψεις.
Γ.Δ.
Δρόμοι επικίνδυνοι
Τελικά τα νούμερα αποδεικνύουν ότι στην Περιφέρειά μας πολλοί οδηγούν οχήματα χωρίς να έχουν δίπλωμα.
Το συμπέρασμα βγαίνει από τα νούμερα που δίνει στη δημοσιότητα η ίδια η Αστυνομία. Διαβάστε: Συνολικά 19 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια της ΑΜΘ για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το διάστημα 11 έως 15 Ιουνίου!
Δηλαδή, πάρα πολλοί, οδηγούν, βρίσκονται στους δρόμους και δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης. Άρα οι άνθρωποι αυτοί είναι εν δυνάμει επικίνδυνοι οδηγοί για να προξενήσουν τροχαίο ατύχημα.
Το γεγονός είναι φοβερό και αποκαλύφθηκε τελευταία με την αύξηση των ελέγχων εκ μέρους της Αστυνομίας. Τα αρνητικά δεν σταματούν στην απουσία διπλωμάτων, διότι υπάρχουν και οδηγοί υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Κι αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι στους δρόμους.
Γ.Δ.
Εμείς φταίμε, εμείς
Πριν χρόνια αποδίδαμε ως αιτία για τα πολλά τροχαία στη χώρα στην έλλειψη σωστών δρόμων. Ναι, ήταν μία αιτία. Σήμερα όμως, σχεδόν σε όλη την χώρα (εξαιρώ τα νησιά ακόμη), το οδικό δίκτυο είναι εάν όχι άριστο, πολύ καλό.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο με την Εγνατία και τις υπόλοιπες οδούς όπως Ιονία κλπ, που είναι ασφαλείς, νέες και εξυπηρετούν πλέον τις ανάγκες των οδηγών.
Σ’ αυτές τις σύγχρονες οδικές αρτηρίες σπανίως συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα.
Σήμερα, τα περισσότερα τροχαία συμβαίνουν στις παλιές εθνικές οδούς μεταξύ νομών ή εντός του ίδιου νομού και όχι εξαιτίας των δρόμων τόσο όσο στη νοοτροπία των οδηγών. Τελευταία αποκαλύφθηκε ότι πολλοί οδηγοί δεν έχουν και δίπλωμα (!) ή είναι απρόσεκτοι για διάφορους λόγους όπως καφέ στο ένα χέρι, τηλέφωνο, χωρίς ζώνη και άλλα.
Οι κακοί δρόμοι έπαψαν να παίζουν πλέον τον πρώτο ρόλο στα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας. Εμείς φταίμε, εμείς.
Γ.Δ.
Συνταγματικός ο νόμος Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Συνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το νόμο 5094/24 του πρώην υπουργού Κυρ. Πιερρακάκη για την εγκατάσταση και λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, με τη μορφή Μη Κρατικών Μη Κερδοσκοπικών. Ο υπουργός Οικονομικών -πλέον- Πιερρακάκης δήλωσε σχετικά:
«Η απόφαση συνιστά δικαίωση της βούλησης μας να γκρεμίσουμε τείχη, να σπάσουμε ριζωμένα ταμπού, να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και να δώσουμε περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες στους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη χώρα μας. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την απόφασή του πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση λειτούργησε με σεβασμό στους θεσμούς. Όσοι τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαν το Σύνταγμα ως πρόσχημα για να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα, σήμερα καλούνται να εξηγήσουν στους πολίτες την ακινησία ετών που αποστέρησε από την Ελλάδα φοιτητές, την αποδυνάμωσε από εκείνους που μετανάστευσαν σε χώρες του εξωτερικού για να σπουδάσουν ελλείψει άλλης εναλλακτικής, προκάλεσε ταλαιπωρία στις οικογένειες τους και είχε ως συνέπεια τεράστιες απώλειες στην αναπτυξιακή δραστηριότητα της χώρας μας. Η Ελλάδα από σήμερα τελεσίδικα σταματά να αποτελεί εξαίρεση σε έναν παγκόσμιο εκπαιδευτικό κανόνα. Η συνύπαρξη του Δημόσιου πανεπιστημίου με τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια ενισχύει την ακαδημαϊκή ανταγωνιστικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων για έρευνα, καινοτομία και διεθνή συνεργασία. Με την ιστορική αυτή απόφαση πραγματοποιείται ένα μεγάλο βήμα προόδου και αυτοπεποίθησης. Ένα βήμα που καταδεικνύει ότι το μέλλον ανήκει σε όσους τολμούν να το οραματιστούν και να το χτίσουν.
-Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη 12 μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια που αναμένεται να λειτουργήσουν στη χώρα από τον Σεπτέμβριο…
Κ.Λ.
Ένα κείμενο
«Φέρνει ο καιρός γυρίσματα» λέει ο λαός μας και όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, έχει δίκιο.
Διάβασα με προσοχή την «Άποψη» που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου, στην οποία αναφέρεται στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Τρίτης στη σελίδα 12.
Ομολογώ πως δεν περίμενα ένας πρώην γραμματέας του κόμματος στην Ξάνθη με πολυετή μάλιστα δράση και προσφορά στον ΣΥΡΙΖΑ πως θ’ ασκούσε τόσο σοβαρή, υπεύθυνη και με επιχειρήματα κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για όσα θα έπρεπε να είχε κάνει και δεν έκανε.
Με κοσμιότητα αλλά και με δομημένο πολιτικό λόγο ασκεί την κριτική του, σκληρή μεν αλλά απόλυτα πολιτικού περιεχομένου. Το παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με τόλμη θέτει τα ερωτήματά του για τις ευθύνες και υποχρεώσεις που δεν τηρήθηκαν, αγνοήθηκαν αλλά δεν λησμονήθηκαν.
Κλείνοντας σημειώνω ότι το κείμενο είναι ένα εγχειρίδιο πολιτικής αποδόμησης ενός πρώην ηγέτη.
Γ.Δ.
Δύσκολοι καιροί για την Αριστερά
Και μια και βρισκόμαστε στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε λίγα λόγια για όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο αυτό της Αριστεράς.
Κατ’ αρχάς, το πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά δεν πρόσφερε τίποτε θετικό θα έλεγα. Απεναντίας εμφανίστηκε ένα συνονθύλευμα επίσημων θέσεων και προτάσεων, με ακραίες φωνές και έντονο λαϊκισμό.
Για άλλη μια φορά η εσωστρέφεια επικράτησε στις εργασίες, ενώ υπήρξαν επιθέσεις κατά των αποχωρησάντων της Νέας Αριστεράς και του Κινήματος Δημοκρατίας.
Όλοι αυτοί αποδεικνύεται πως δύσκολα θα βρεθούν ποτέ μαζί.
Το πιθανότερο είναι η διάλυσή τους, κάτι που προφανώς περιμένει να συμβεί ο Τσίπρας για να εμφανιστεί ως ενωτικός σωτήρας και να τεθεί επικεφαλής με όσους τον ακολουθήσουν.
-Δύσκολοι καιροί για την Αριστερά, πολύ δύσκολοι και το Συνέδριο αντί να βρει λύση, έμπλεξε τα πράγματα περισσότερο διότι πλέον οι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι λοιποί, δεν πείθουν πλέον όση πλειοδοσία και λαϊκισμό κι αν προσφέρουν.
Γ.Δ.
Να πληρώσουν αυτοί που τα πήραν
Δεν έχουμε μόνο εμείς πονηρούς που δήλωσαν βοσκοτόπια μέχρι και στο ηφαίστειο της Σαντορίνης για να παίρνουν επιδοτήσεις σε βάρος των αγροτών που τα δικαιούνταν! Εκτός από την Ελλάδα πρόστιμα έχουμε στο Βέλγιο, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Πορτογαλία , Γαλλία Ισπανία αλλά και Σουηδία! Υπάρχουν κι αλλού πονηροί! Όχι βέβαια ότι αυτό μας δικαιολογεί ή μετριάζει την απάτη.
Στην χώρα μας επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 415 εκ. ευρώ από την ΕΕ ακολουθούν και άλλα. Η ΕΕ ζητά λεφτά πίσω που αφορούν άμεσες ενισχύσεις για τα έτη από το 2017 έως το 2023! Αυτά τα λεφτά πρέπει να επιστραφούν από αυτούς που τα πήραν και όχι να τα πληρώσουν συνολικά οι αγρότες. Αν δεν επιστραφούν θα περικοπούν από την επόμενη χρονιά που οι άμεσες ενισχύσεις είναι 1,9 δις κι αυτό είναι άδικο. Είναι κρίσιμο ζήτημα πως θα το διαχειριστεί το ΥΠΑΑΤ ώστε να μην πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε αυτά που έκλεψαν άλλοι.
Μ.Ξ.
Μία διόρθωση
Αν είναι δυνατόν, κι όμως συνέβη. Απίθανο ως προς το περιεχόμενο του λάθους διότι οι δύο ημερομηνίες μου ήταν απόλυτα γνωστές. Το πως κατάφερα να τις μπερδέψω, μου είναι ακόμη άγνωστο. Τέλος πάντων, το λάθος έγινε και οφείλω να το διορθώσω σχετικά με τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του Μάνου Χατζιδάκι.
Λοιπόν, ο Μάνος γεννήθηκε 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη και πέθανε στις 15 Ιουνίου στην Αθήνα. Με το ταλέντο του αναδείχτηκε ως ένας κορυφαίος μουσικοσυνθέτης της Ελλάδος αλλά και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Δήλωνε πως ήταν υπερήφανος που γεννήθηκε στην Ξάνθη, στην Παλιά Πόλη, όχι στη νέα.
Η ανόητη και προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος του Μάνου γνωστής μερίδας Ξανθιωτών ήταν η αιτία της αποχώρησής του και της μη υλοποίησης του «Μουσικού Αύγουστου» που επιθυμούσε να δημιουργήσει στην πόλη του. Αηδιασμένος, πούλησε το σπίτι που είχε αγοράσει και δεν ξανάρθε στην Ξάνθη.
Γ.Δ.
Επιβάλλεται ενότητα
Εμβρόντητος ο πλανήτης παρακολουθεί τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Βομβαρδισμοί, ρουκέτες, drones όλα τα πιο σύγχρονα πολεμικά όπλα σε πλήρη ανάπτυξη. Νεκροί εκατέρωθεν, αδειάζουν πόλεις , τρόμος παντού. Πολίτες τρέχουν στα καταφύγια. Ο Τραμπ με τις δηλώσεις του προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση. Πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από μεγάλα ξένα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να διαθέσουν τα τελευταίας τεχνολογίας αεροπλάνα τους στο Ισραήλ που κάνουν ανεφοδιασμό στον αέρα προκειμένου να καταστρέψουν με μια νέα βόμβα το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν που είναι σε βάθος 60 μέτρα σκεπασμένο με τσιμέντο! Σαν επιστημονική φαντασία ακούγονται όλα αυτά. Η Τουρκία ανακοίνωσε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα γιατί φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχο του Ισραήλ. Παράλληλα η Τουρκία ανήρτησε χάρτη στην UNESCO για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που κόβει στη μέση το Αιγαίο.
Όλα αυτά εντείνουν την ανησυχία για το τι μέλλον μας περιμένει. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε παρά να προετοιμαστούμε σαν χώρα, σαν πολίτες και προπαντός να είμαστε ενωμένοι. Γιατί γνωρίζουμε καλά που μας έχει οδηγήσει ο διχασμός.
Μ.Ξ.