
110 πρόσκοποι στο Τμήμα Προσκόπων Ξάνθης, 106 χρόνια ζωής!
Ανασυστήνονται τμήματα στον Έβρο μετά από 115 χρόνια – Μιλά στο Ε» ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χαράλαμπος Νασσόπουλος
106 χρόνια ζωής μετρά ο προσκοπισμός στην Ξάνθη, καθώς γεννήθηκε με την απελευθέρωσή της το 1919! 106 χρόνια αδιάλειπτης πορείας, έχοντας γαλουχήσει χιλιάδες παιδιά με την ιδέα του προσκοπισμού που είναι συνώνυμη με τον εθελοντισμό, τη φιλανθρωπία, την αγάπη για τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον. 106 χρόνια έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με αξίες, όπως η αρετή και το θάρρος, η επιμονή και η υπομονή, και έχει δημιουργήσει μέσα τους ανεξίτηλες αναμνήσεις, όντας ενήλικοι από τις δράσεις τους, αναμνήσεις που συνεχίζουν με βιωματικό τρόπο πάντα να δηλώνουν την παρουσία τους στην ζωή τους και να έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα και την στάση ζωής τους σ’ αυτά τα πρότυπα.
«Μας αφορά ο προσκοπισμός σήμερα;»
Πόσο επίκαιρος είναι στην εποχή μας, στην εποχή της ΑΙ ένα κίνημα που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 20ου αιώνα; Κι αν ναι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν επίκαιρο; Πόσο μπορεί να αγγίξει και τελικά να ενδιαφέρει τα παιδιά, αλλά και τους γονείς για να τα κατευθύνουν προς τον προσκοπισμό; Σ’ αυτά τα ερωτήματα του «Ε», απαντά ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ανατολικής Μακεδονία – Θράκης, Χαράλαμπος Νασσόπουλος: «Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και στον προσκοπισμό. Άλλοτε υπάρχει πιο έντονο ενδιαφέρον άλλοτε ατονεί. Φέτος για παράδειγμα, θα έχουμε ανασύσταση τμημάτων στον Έβρο μετά από 115 χρόνια. Στην Ορεστιάδα μετά από 35 χρόνια, στο Διδυμότειχο μετά 45 χρόνια και στις Φέρες. Στην Ξάνθη τα προσκοπικά τμήματα λειτουργούν από το 1919. Έχουμε συνολικά 110 άτομα – παιδιά και ενήλικες – λυκόπουλα και προσκόπους, καθώς και 20 άτομα στις επιτροπές κοινωνικής συμπαράστασης που τις απαρτίζουν γονείς. Φέτος θα έχουμε περιβαλλοντικές δράσεις στις κατασκηνώσεις της Μαρώνειας, όπου θα φιλοξενηθούν οι πρόσκοποι της Ξάνθης, οι οποίοι είναι από 11 έως 15 ετών, ενώ οι ανιχνευτές μας (15 – 17 ετών) θα φιλοξενηθούν στην Χίο όπου θα κάνουν έρευνες με αντικείμενο τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό και στη συνέχεια θα τις παρουσιάσουν».
Μικρός πρόσκοπος: Εθελοντής για πάντα
Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά που καθιστούν επίκαιρο τον προσκοπισμό ο κ. Νασσόπουλος σημείωσε πως σ’ ένα κόσμο που κυριαρχεί ο ωχαδερφισμός και ο ατομικισμός, ο προσκοπισμός διδάσκει τον εθελοντισμό, την αγάπη στον άνθρωπο και τη φύση, ο προσκοπισμός ενισχύει το «εμείς», την ομάδα, την αλληλοβοήθεια, τη φιλία: «Πολλοί ενήλικες που ήταν πρόσκοποι στη συνέχεια γίνονται εθελοντές και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πάντα, όπου τους χρειάζεται η κοινωνία, όπως στις αιμοδοσίες, στις πυρκαγιές, αλλά και σε δράσεις για την καθαριότητα, παροχής βοήθειας σε μεγάλες διοργανώσεις κ.λπ. Φέρουν το βίωμα του προσκοπισμού, της προφοράς, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας. Ο προσκοπισμός ενθαρρύνει την κοινωνική υπευθυνότητα και την ενεργό συμμετοχή στις κοινότητες, κάτι που είναι πιο απαραίτητο από ποτέ, ειδικά σε περιόδους κρίσεων. Διδάσκει τον σεβασμό στον άνθρωπο και στα ζώα, την αδελφοσύνη των λαών και την παγκόσμια ειρήνη — έννοιες που έχουν ζωτική σημασία στον σύγχρονο κόσμο».
Δεν είναι ξεπερασμένος, αλλά αντίθετα πιο αναγκαίος από ποτέ
Το γεγονός ότι ο προσκοπισμός έχει άμεση επαφή με τη φύση αποτελεί ένα αντίδοτο σε μια εποχή ψηφιακής εξάρτησης και αστικοποίησης, καθώς οι προσκοπικές δραστηριότητες προάγουν την οικολογική συνείδηση, τη σωματική και ψυχική υγεία, το σεβασμό για το περιβάλλον.
Συνοψίζοντας ο κ. Νασσόπουλος υπογράμμισε ότι: «προσκοπισμός δεν είναι ξεπερασμένος, αλλά αντίθετα πιο αναγκαίος από ποτέ. Προσαρμόζεται στην εποχή και προσφέρει ένα πλαίσιο προσωπικής ανάπτυξης, ηθικής καλλιέργειας και κοινωνικής δράσης — όλα όσα ζητά η κοινωνία του 21ου αιώνα».
Σήμερα στην Ελλάδα το Σώμα Προσκόπων αριθμεί συνολικά 20.000 μέλη.