Αρχική Ρεπορτάζ Μετεξεταστέοι οι δήμοι στην αξιολόγηση

Μετεξεταστέοι οι δήμοι στην αξιολόγηση

0

Χαμηλή συμμετοχή, χαμηλές βαθμολογίες – Στην 49η θέση ο δήμος Αβδήρων, στην 157η θέση ο δήμος Ξάνθης

Οι «καλοί» βαθμοί και οι «κακοί» βαθμοί τους  – Οι επιδόσεις των άλλων δήμων της ΑΜΘ – Υποδομές ΑΜΕΑ: Πρώτος ο δήμος Κομοτηνής

 

Μετεξεταστέοι κρίθηκαν οι 327 δήμοι της χώρας καθώς οι βαθμοί που τους έβαλαν οι  δημότες τους ήταν κάτω από τη βάση του 10!  Έτσι δίνουν ραντεβού για τον Νοέμβριο που έχει οριστεί η δεύτερη αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης  εκτός του ότι δημιουργούν μια βάση δεδομένων, μπορούν να αποτελέσουν πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των δημοτικών αρχών καθώς αναδείχθηκαν τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία των δήμων, τα περιθώρια βελτίωσης αλλά και οι νέες κατευθύνσεις και οι στοχεύσεις.

Αξιολογώντας την αξιολόγηση των δήμων

Αρχικά αυτό πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό. Ήτοι

64.789 συμμετέχοντες. Η έρευνα διήρκησε (6-31 Μαΐου 2025) και από 327 δήμους αξιολογήθηκαν 184 (το δείγμα των υπολοίπων ήταν κάτω από 40 συμμετοχές και δεν καταγράφηκε γιατί δεν κρίθηκε ενδεικτικό). Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δήμοι που έχουν πολύ μικρό δείγμα άνω των 40 στην έρευνα έχουν έναν αστερίσκο. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο δήμος Αβδήρων με 43 συμμετοχές έναντι 417 του δήμου Ξάνθης. Οι δήμοι Μύκης και Τοπείρου δεν καταγράφηκαν. Ο δήμος με τις περισσότερες απαντήσεις είναι ο δήμος Αθηναίων με 4.962, δεύτερος ο δήμος Θεσσαλονίκης

με 2.809 και τρίτος ο δήμος Ηρακλείου με 1.666. Εκτός από τους δήμους και τις υπηρεσίες τους αξιολογήθηκαν και οι υπηρεσίες των περιφερειών αλλά και οι κρατικές υπηρεσία όπως ΑΑΔΕ, e – EΦΚΑ, ΔΥΠΑ, Κτηματολόγιο και Αστικές Συγκοινωνίες.

Αναφορικά με τις αιτίες της μικρής συμμετοχής αποδίδονται στην έλλειψη ενημέρωσης αλλά και ηλεκτρονικών δεξιοτήτων καθώς ίσως και στην έλλειψη ενδιαφέροντος.

Στην 49η θέση ο δήμος Αβδήρων, στην  157η θέση ο δήμος Ξάνθης

Στο πλαίσιο οι επιδόσεις των δήμων μας είναι: Σε σύνολο 184 αξιολογημένων δήμων ο δήμο Αβδήρων βρίσκεται στην 49η θέση και με δείκτη (βαθμό) 4,1 (με άριστα το 10) και στην 157η θέση με βαθμό 3,2 ο δήμος Ξάνθης. Οι …βαθμολογητές ήταν μόλις 43 για τον δήμος Αβδήρων και 417 για τον δήμο Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι η σειρά που καταλαμβάνουν οι δυο δήμοι της Ξάνθης σε κάθε υπηρεσία παρατίθεται στον πίνακα.

Αστοχίες: Αξιολογήθηκαν και για υπηρεσίες που δεν έχουν όπως η δημοτική αστυνομία!

Στις αστοχίες της αξιολόγηση καταγράφετε ότι ο δήμος Ξάνθης αξιολογήθηκε για την Δημοτική αστυνομία που δεν έχει και ο δήμος Αβδήρων για την ΥΔΟΜ που δεν έχει καθόσον όλοι οι δήμοι της Ξάνθης εξυπηρετούνται από τη ΥΔΟΜ του δήμου Ξάνθης.

Οι «καλοί» βαθμοί και οι «κακοί» βαθμοί του δήμου Αβδήρων

Ο δήμος Αβδήρων έχει καλούς βαθμούς καταλαμβάνοντας την 7η θέση μεταξύ των 184 δήμων για τα Δημοτικά Ιατρεία και τα Πεζοδρόμια και την 19η θέση για τις υποδομές ΑΜΑ και της 25 θέση για τα Σχολεία. Οι κακοί του βαθμοί είναι τα ΚΕΠ (115η σειρά), Ηλεκτροφωτισμός (109η), Καθαριότητα (102η) και αδέσποτα (90η)

Οι «καλοί» βαθμοί και οι «κακοί» βαθμοί του δήμου Ξάνθης

Ο καλύτερος βαθμός του δήμου Ξάνθης είναι για τα ΚΑΠΗ που βρίσκεται στην 41η σειρά αμέσως μετά για την Δημοτική Συγκοινωνία στην 81η σειρά. Ο χειρότερος βαθμός που αναδεικνύει και τα αδύνατα σημεία του είναι οι δρόμοι (175η θέση), Καθαριότητα 172, δημοτική αστυνομία (που δεν έχει) 166, αδέσποτα 163, ΥΔΟΜ 155, Ανακύκλωση 136 και Πράσινο 133. Επίσης η Ξάνθη είναι μία από τους δήμους που δύο μεγάλοι κρατικοί φορείς (e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ) εμφανίζουν την χαμηλότερη αξιολόγησή τους (5,2). Άλλες προβληματικές περιοχές το Ιόνιο, η Κρήτη, και η Βοιωτία.

Οι επιδόσεις των δήμων της ΑΜΘ

Μέσα στους 20 δήμους με τις καλύτερες επιδόσεις ανά υπηρεσία βρίσκονται:

Ο δήμος Διδυμοτείχου στην 12η σειρά με 6,0 για τον Ηλεκτροφωτισμό

Ο δήμος Νέστου στη 8η θέση με 6,4 για τα ΚΑΠΗ επίσης στη 17η θέση με 6,4 για το Βοήθεια στο Σπίτι και ο δήμος Ορεστιάδας στην 14η θέση με 6,9. Στους παιδικούς στην 14η θέση ο Δήμος Παγγαίου με 5,8 και ο δήμος Αβδήρων στην 15η θέση με 5,8. Ο δήμος Αβδήρων στην 7η θέση με 5,1 για τα Δημοτικά Ιατρεία. Για την ΥΔΟΜ ο δήμος Νέστου στην 13 η θέση με 4,4 και για τις Δημοτικές Συγκοινωνίες στην 6η θέση ο δήμος Αλεξανδρούπολης με 5,7 στην 9η θέση ο δήμος Κομοτηνής 5,2. Στα πεζοδρόμια με 7η θέση ο δήμος Αβδήρων και 4,2 και 8η θέση ο δήμος Νέστου με 4,1.

Υποδομές ΑΜΕΑ: Πρώτος ο δήμος Κομοτηνής

Σ’ ότι αφορά τις υποδομές ΑΜΕΑ η περιφέρειά μας έχει καλές σχετικά επιδόσεις: Πρώτος ο δήμος Κομοτηνής με 5,5 , έκτος ο δήμος Ορεστιάδας με 4,3, έβδομος ο δήμος Αλεξανδρούπολης με 4,2 , ένατος ο δήμος Δράμας με 4,1 και 19ος ο δήμος Αβδήρων με 4,0. Για τη Δημοτική Αστυνομία  στην 3η θέση ο δήμος Νέστου με 5,4, στην 7η θέση ο δήμος Δράμας με 5,1 και στην 14η θέση ο δήμος Ορεστιάδας. Να σημειώσουμε τέλος ότι στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αποκεντρωμένη Διοίκησης ο δήμος Δράμας κατέχει με 6,5 την υψηλότερη αξιολόγηση.

10η η  ΑΜΘ για το οδικό της δίκτυο

Είναι στην 10η σειρά μεταξύ των 13 περιφερειών με 3,3  για την κατάσταση οδικού δικτύου και στην 9η σειρά για τις ψηφιακές υπηρεσίας με 4,1.

Οι δήμαρχοι Ξάνθης Στράτος Κοντός και Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης σχολιάζουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δημοτών τους

Στράτος Κοντός, Δήμαρχος  Ξάνθης: «Παραλάβαμε προβλήματα αλλά σε λίγο θα γίνουν ορατά τα βήματα που κάνουμε»

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός σημείωσε: «Έχουμε πλήρη γνώση των προβλημάτων του δήμου μας. Τα θέσαμε αναλυτικά και στο κυβερνητικό κλιμάκιο που μας επισκέφτηκε πρόσφατα. ¨όπως παράδειγμα το θέμα των δρόμων που γίνεται ένα ράβε  ξήλωνε. Παρατηρήσαμε πολλές αστοχίες στην αξιολόγηση. Όπως ότι ο δήμος μας αξιολογήθηκε χαμηλά για την δημοτική αστυνομία που δεν έχει. Όπως και ο δήμος Αβδήρων για την Πολεοδομία που δεν έχει.  Έχει την αξία της η αξιολόγηση αλλά δεν αλλάζει την δική μας στόχευση. Καθημερινά κάνουμε μεγάλη προσπάθεια στην καθαριότητα, στο πράσινο, σε όλες τις υπηρεσίες Σε λίγο θα ξεκινήσει η ελεγχόμενη στάθμευση, θα αδειοδοτηθεί το πάρκινγκ και θα λειτουργήσει. Η δουλειά του δημότη είναι να αξιολογεί αυστηρά και η δουλειά της δημοτικής αρχή; είναι να προσπαθεί καθημερνά να βελτιώσει τις υποδομές και την ποιότητα ζωής των δημοτών Αυτό κάνουμε. Παραλάβαμε προβλήματα αλλά σε λίγο θα γίνουν ορατά τα βήματα που κάνουμε».

Γιώργος Τσιτιρίδης, Δήμαρχος Αβδήρων: «Εκλαμβάνω θετικά την 49η θέση. Διακριθήκαμε και μέσα στην περιφέρειά μας.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι η συμμετοχή ήταν μικρή: «Μέσα στο γενικό πλαίσιο που οι δήμοι δεν έπιασαν την βάση του 10, ο δήμος μας αξιολογήθηκε αρκετά ικανοποιητικά για τα πεζοδρόμια, για το ιατρείο, καταλαμβάνοντας την 7η θέση. Εκλαμβάνω θετικά την 49η θέση ανάμεσα σε 184 δήμους. Διακριθήκαμε και μέσα στην περιφέρειά μας. Είμαστε στις πρώτες θέσεις με τον δήμο Νέστου, Παγγαίου, Δράμας. Βέβαια χρειαζόμαστε πολλές βελτιώσεις σε διάφορα θέματα και υποδομές και αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος μας. Να γινόμαστε καλύτεροι για τους δημότες μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιατί συνεχίζει να είναι «θαμμένο» το απολιθωμένο δάσος στο Δημάριο;

Υπάρχουν ευρήματα από το 2016 που ανακοινώθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπη…