
Στόχος να εντοπιστούν τα πραγματικά κλειστά σπίτια και οι ψευδείς δηλώσεις
Τον πραγματικό αριθμό κλειστών ακινήτων θα επιχειρήσει να αποκαλύψει η ΑΑΔΕ τους επόμενους μήνες, μέσα από μία μεγάλη ηλεκτρονική διασταύρωση που θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι να εντοπιστούν όσα ακίνητα πράγματι είναι κενά και όχι όσα είναι κλειστά μόνο στα χαρτιά. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα ελέγξει τους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος σε ακίνητα που δηλώνονται κλειστά και θα αποστείλει τα σχετικά αρχεία στη φορολογική διοίκηση, προκειμένου μετά από διασταυρώσεις να εντοπίσει ψευδείς δηλώσεις.
Σημειώνεται ότι τα κενά ακίνητα εξαιρούνται του τεκμηρίου διαβίωσης, απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη ενώ εάν ένα ενοικιασμένο ακίνητο εμφανίζεται ως κενό, τότε ο ιδιοκτήτης του δεν πληρώνει φόρο για το εισόδημα που εισπράττει από ενοίκιο. Η απογραφή κατοικιών που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, έδειξε ότι τα κενά ακίνητα, όσα δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ανά την ελληνική επικράτεια είναι περίπου 750.000.
Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, άλλα είναι δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες που έχουν να ανοίξουν χρόνια και άλλα ενοικιάζονται. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός τους για να αξιολογηθεί στη συνέχεια ποια από αυτά και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν με την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους.
Η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από κίνητρα και αντικίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα και να ενισχυθεί η προσφορά κατοικιών.
Ο πρωθυπουργός πρόσφατα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα μέσω των προγραμμάτων “Εξοικονομώ” και “Ανακαινίζω Νοικιάζω” ενώ με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα επεκταθεί η έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για το 2025 και το 2026 για τις δαπάνες ανακαίνισης των ακινήτων. Το μέτρο βοηθά όσους έχουν κλειστά ακίνητα και χρειάζονται ανακαίνιση ή επισκευές, προκειμένου να ενοικιαστούν. Στον αντίποδα, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για αύξηση του ΕΝΦΙΑ, για όσα ακίνητα θα εξακολουθήσουν να παραμένουν κλειστά και να μην ενοικιάζονται. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ενεργοποίηση του μέτρου της υποχρεωτικής καταβολής των ενοικίων μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ως εργαλείο περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Στο Υπουργείο Οικονομικών γίνονται αποδέκτες αρκετών αιτημάτων κυρίως από την πλευρά των ιδιοκτητών, για τη βελτίωση της υφιστάμενης ρύθμισης για την τριετή φοροαπαλλαγή για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων. Μία πρόταση που εξετάζεται είναι να συνδέεται η τριετής φοροαπαλλαγή για τα κλειστά ακίνητα που πέφτουν στην αγορά, με το ακίνητο και όχι με τον ενοικιαστή. Ο νόμος προβλέπει για την τριετή φοροαπαλλαγή το ακίνητο να παραμένει μισθωμένο για τρία συνεχή χρόνια.
Εάν ένας ενοικιαστής αποχωρήσει πρόωρα ή αναγκαστεί να αποβληθεί λόγω μη πληρωμής ενοικίων, η φοροαπαλλαγή διακόπτεται, ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης δεν ευθύνεται ενώ καλείται να καταβάλει αναδρομικά τον φόρο για τα εισοδήματα που απαλλάχθηκε. Αν η κατοικία εντός των τριών ετών της διάρκειάς της διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, η απαλλαγή παύει να ισχύει αναδρομικά από το πρώτο έτος της μίσθωσης, οπότε θα τεθεί και θέμα αναδρομικής καταβολής φόρου εισοδήματος για όλα τα προηγουμένως εισπραχθέντα μισθώματα που είχαν απαλλαγεί από το φόρο εισοδήματος. Αυτό που εξετάζεται είναι να μπορεί να διατηρεί ο ιδιοκτήτης την φοροελάφρυνση εφόσον συνεχίζει να ενοικιάζει το ακίνητο σε άλλο ενοικιαστή, χωρίς όμως να υπάρχει κενό.