Αρχική Ρεπορτάζ «Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει;», ρωτούν οι αγρότες την ΡΑΕ

«Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει;», ρωτούν οι αγρότες την ΡΑΕ

0

Με κοινή επιστολή των αγροτών Ξάνθης – Καβάλας ζητούν 120 εκ. κυβικά νερό για άρδευση –Ανένδοτη η ΔΕΗ επιμένει στα 40 εκ. κυβικά

 

Η αγωνία των αγροτών για την έλλειψη αρδευτικού νερού που έχει  ως αποτέλεσμα την καταστροφή των καλοκαιρινών  καλλιεργειών τους εκφράστηκε μα τον πιο εύγλωττο τρόπο στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης την Τρίτη 20 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερασμίου με θέμα την λειψυδρία και ομιλητές τον Αν. Γραμματέα της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γρηγόρη Τιμοσίδη και την Καθηγήτρια του ΔΠΘ Ιφιγένεια Κάγκαλου Προστασίας Υδατικού Περιβάλλοντος-Οικολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ.

Μείωση των βροχοπτώσεων και κακές πρακτικές διαχείρισης υδάτινων πόρων οδηγούν στην λειψυδρία

Μιλώντας στο «Ε» η κα Κάγκαλου ανέφερε πως διέγνωσε δύο σημαντικά πράγματα στην επαφή της με τους αγρότες: Την μεγάλη αφωνία τους για το μέλλον τους καθώς εξαρτάται άμεσα από την διαθεσιμότητα του νερού άρδευσης καθώς και την ελλιπή γνώση για το τι συμβαίνει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με το ζήτημα της λειψυδρίας. Σ’ αυτό το κομμάτι κινήθηκε η ομιλία της παρέχοντας σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες όπως ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως στην λίστα των χωρών με προβλήματα λειψυδρίας, και ότι το ανατολικό τμήμα της χώρα μας που ανήκει η περιοχή μας πλήττεται περισσότερο καθώς έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων: «Αν σ’ αυτό συνυπολογίσουμε και τις κακές  πρακτικές που εφαρμόζονται στην διαχείριση των υδάτινων πόρων που ουσιαστικά έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη εξοικονόμηση νερού καταλαβαίνουμε πόσο προβληματική τείνει να γίνει η κατάσταση. Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι οι αγρότες συμφώνησαν ότι είναι κακές οι πρακτικές που εφαρμόζονται και αυτό γίνεται όχι τεχνηέντως αλλά επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές άρδευσης. Όταν αυτή γίνεται από ανοιχτά κανάλια δεν υπάρχει εξοικονόμηση. Έχουν αναπτυχθεί πολλές καλές πρακτικές και καινοτόμα συστήματα με πρωταρχικό πυλώνα την εξοικονόμηση νερού που ωστόσο οι αγρότες μας δεν έχουν πρόσβαση αλλά ούτε σωστή πληροφόρηση», σημείωσε η κα Κάγκαλου.

Αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση

Διευκρινίζοντας ανέφερε ως καλή πρακτική την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από τους βιολογικούς που τώρα απορρέουν σε ρέματα: «Θα μπορούσαν αυτά τα επεξεργασμένα λύματα μέσω υπόγειων δικτύων να χρησιμοποιηθούν για άρδευση εμπλουτίζοντας  και τον υπόγειο υδροφορέα. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στην Κύπρο. Εδώ υπάρχει μια επιφύλαξη ως προς αυτό. Θέλει χρόνο να πειστούν οι φορείς και το σωστό είναι να συνδιαμορφωθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός με τους αγρότες, Υπάρχει πάντα μια απόκλιση από την γνώση στην εφαρμογή και για αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας πρέπει να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς στο Πανεπιστήμιό μας μέσω του κόμβου DigiAgriFood».

Επιστολή αγροτών Ξάνθης – Καβάλας προς την ΡΑΕ  – Αίτημα για…αποζημιώσεις

Ο πρόεδρος  του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς του δήμου Τοπείρου Γιώργος Φλώρος ήταν παρών στην εκδήλωση και σε παρέμβασή του εξήγησε πως οι ποσότητες που θα διατεθούν για άρδευση για την φετινή περίοδο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Διεύθυνση Υδάτων ισοδυναμούν με την καταστροφή των καλλιεργειών. Μιλώντας στο «Ε» ανέφερε τις τελευταίες εξελίξεις επι του θέματος: Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα στην Καβάλα εξηγήσαμε ότι τα 35 εκ. κυβικά που μας δίνει η ΔΕΗ είναι καταστροφή για μας. Πέρσι ήταν διπλάσια και πάλι είχαμε πρόβλημα τώρα ζητάμε 120 εκ. κυβικά αλλά η ΔΕΗ είναι ανένδοτη. Κάποια δέσμευση δεν λάβαμε μόνο λόγια. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια κοινή επιστολή των δύο ΤΟΕΒ της Χρυσούπολης και του δήμου μας και να συνυπογράψουν και οι σύλλογοι αγροτών προς τον Γενικό γραμματέα της ΡΑΕ θέτοντας το αίτημα – ερώτημα: «Ποιος θα μας αποζημιώσει αφού ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο φυσικές καταστροφές;». Χθες μας ανακοίνωσε η Διεύθυνση Υδάτων ότι μας παραχωρούν 40 εκ. κυβικά. Δηλαδή 5 εκ. κυβικά περισσότερα απ’ όσα είχαν ανακοινώσει αρχικά. Δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση».

Να δοθεί προτεραιότητα για την άρδευση – Υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας – Να γίνουν φράγματα

Ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθη Κώστας Δαλάτσης δήλωσε πως θα υπογράψει την επιστολή γιατί ο αγώνας των αγορών της Ξάνθης και της Καβάλας είναι για την επιβίωση τους: «Αρδεύονται 280.000 στρέμματα, τα περισσότερα με ακτινίδια που θέλουν συνέχεια  νερό. Είναι εξαγωγική καλλιέργεια που φέρνει συνάλλαγμα στην χώρα. Πρέπει να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες και να μην είναι μόνο το νερό για ηλεκτρική ενέργεια. Όπως μας είπαν υπάρχει επάρκεια ενέργειας καθώς έχουμε μεγάλη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές και γι’ αυτό και τις ανεμογεννήτριες τις κλείνουν για 3 – 4 ώρες. Ας δώσουν λοιπόν νερό στους αγρότες γιατί καταστρέφονται οικογένειες . Είναι διαχρονική η ανικανότητα τη πολιτείας να προστατεύσει τον πρωτογενή τομέα. Κι επιτέλους ας γίνουν νέα φράγματα όπως αυτό που ήταν να γίνει σε χαμηλότερο σημείο από το φράγμα του Θησαυρού και υπήρχε στην μελέτη,  όμως  ποτέ δεν έγινε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στον εισαγγελέα οι κτηνίατροι για την νέα έξαρση ευλογιάς

Σε κατάσταση… σοκ οι κτηνοτρόφοι- Μέσα σε μια εβδομάδα νέα κρούσματα σε επτά νέες εκτροφές…