Αρχική Ρεπορτάζ Αναζωπύρωση της ευλογιάς στην Ξάνθη

Αναζωπύρωση της ευλογιάς στην Ξάνθη

0

Θανατώθηκαν άλλα 950 ζώα από δύο εκτροφές κοντά στο Δέκαρχο – Σηκώνουν τα χέρια οι κτηνιατρικές αρχές –  Σε πλημμελή τήρηση των μέτρων  αποδίδουν το φαινόμενο-Δημήτρης Ψεμματάς, πρόεδρος κτηνοτρόφων Ξάνθης: «Δεν βοηθά η πολιτεία τους κτηνοτρόφους να ανασυστήσουν τις εκτροφές τους»

 

Ενεργός και δραστήριος παραμένει ο ιός της ευλογιάς στην Ξάνθη. Μετά την εμφάνισή του – έπειτα από 5,5 μήνες απουσίας –  πριν δύο εβδομάδες σε εκτροφή 1.000 ζώων στο Δέκαρχο, συνεχίζει στην καταστροφική του επέλαση σε δύο άλλες γειτονικές εκτροφές 350 και 600 ζώων τα οποία και θανατώθηκαν το Σάββατο. Ο νομός μας αυτή τη στιγμή έχει την μοναδική ενεργή εστία ευλογιάς σ’ όλη την περιφέρεια καθώς η κατάσταση στη Σαμοθράκη βρίσκεται σε ύφεση ενώ από το τελευτάιο κρούσμα στην Ελευθερούπολη έχει παρέλθει ένας μήνας.

Σηκώνουν τα χέρια οι κτηνιατρικές αρχές

Η επανεμφάνιση της ευλογιάς μετά από 5, 5 μήνες στην Ξάνθη έχει προβληματίσει τις κτηνιατρικές αρχές που ψάχνουν να βρουν από που τους …ήρθε ξανά ο ιός! «Δεν είναι νέα μόλυνση. Τα νέα κρούσματα ήταν πρόσφατα και μέσα στην ζώνη των 10 χιλιομέτρων από την προηγουμένη εκτροφή. Γενικά σ’ αυτή την ακτίνα οι εκμεταλλεύσεις είναι πολύ πυκνές. Υπάρχουν 350 εκτροφές και 28.000 ζώα. Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε τεράστιες προσπάθειες να την σταματήσουμε αλλά είναι πολύ δύσκολο. Μπορεί να κόλλησαν από ζωοτροφή ή αν δεν τηρήθηκε σωστά κάποιο μέτρο όπως η απολύμανση. Εκτός από την απώλεια ζωικού κεφαλαίου έχουμε και το πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους που θέλουν να κάνουν ανασύσταση μονάδας και δεν μπορούν αν δεν περάσουν 6 μήνες από την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος. Οπότε τώρα ενώ θα μπορούσαν το καλοκαίρι, θα μετατεθεί για τέλος του χρόνου», επισημαίνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Ξάνθης Δήμος Τέγος.

Σε πλημμελή τήρηση των μέτρων αποδίδει την αναζωπύρωσης της ευλογιάς στην Ξάνθη,  η Κτηνιατρική της περιφέρειας

Σε ανθρωπογενή αίτια αποδίδει την ενεργοποίηση του ιού της ευλογιάς στην Ξάνθη και τις νέες μολύνσεις ο Διευθυντής της Περιφερειακής Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Νίκος Φωτεινιάς. Σημειώνει μάλιστα ότι δεν πρόκειται για τον εαρινό κύκλο της νόσου καθώς δεν καταστράφηκε ο ιός παρά την ύφεση και βρήκε την ευκαιρία να επανακάμψει από την πλημμελή τήρησης των μέτρων.: « Μπορεί να κόλλησε ένα ζώο που βόσκησε σε μολυσμένο βοσκότοπο . Μπορεί κάποιος να πέταξε το κουφάρι ενός ζώου και κάποιο σκυλί να μετέφερε τον ιό στην εκτροφή. Δεν τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας σωστά. Κάποιοι το ρισκάρουν με την ελπίδα ότι δεν θα κολλήσουν και δεν λαμβάνουν όλες τις προφυλάξεις με τις περιφράξεις με την σωστή απολύμανση με τους τάφρους . Χρειάζεται σχολαστικότητα και κάποιοι δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε. Είναι δύσκολο το ξέρουμε αλλά αναπόφευκτο.  Το λέμε μετα λόγου γνώσης αυτό. Είναι ανθρωπογενή τα αίτια που συνεχίζει να υπάρχει ενεργή εστία ευλογιάς».

Ο κ. Φωτεινιάς πρόσθεσε πως η υπηρεσία έχει καταθέσει αίτημα στο Υπουργείο να δοθεί η δυνατότητα σε περιφερειακές ενότητες που δεν έχουν κανένα κρούσμα για πάνω από 6 μήνες όπως ο Έβρος να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να κάνουν ανασύσταση μονάδας τηρώντας βέβαια κάποιους όρους, όπως απολύμανση και εγκλεισμό ζώων και πως αναμένεται απάντηση από το ΥΠΑΑΤ. Να σημειώσουμε ότι έως τώρα κανένας κτηνοτρόφος στην ΑΜΘ δεν έχει κάνει ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου ενώ έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

Δημήτρης Ψεμματάς, πρόεδρος κτηνοτρόφων Ξάνθης: «Δεν βοηθά η πολιτεία τους κτηνοτρόφους να ανασυστήσουν τις εκτροφές τους»

Για αργή καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου του νομού μας, μιλά ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς μεταφέροντας την αγωνία των κτηνοτρόφων: «Δεν λέει να κλείσει η «πληγή» της ευλογιάς και η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δραματική επειδή δεν έχουμε και την στήριξη που χρειαζόμαστε από την πολιτεία. Ζητήσαμε και παλαιότερα αλλά και στην πρόσφατη σύσκεψη στην Καβάλα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να «παγώσουν» οι φορολογικές και ασφαλιστικές  υποχρεώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων, που έχουν χάσει τα ζώα τους αλλά, δεν λάβαμε καμιά απάντηση. Όπως επίσης και καμιά εξέλιξη για το αίτημα των κτηνοτρόφων, που αφορά την καταβολή αποζημιώσεων για τα έγκλειστα ζώα της καραντίνας, που μετρά πάνω από 9 μήνες, καθώς η αποζημίωση αυτή, όπως έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο θα ανέρχεται σε 5-6 ευρώ ανά ζώο, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχουν ζητήσει 50 ευρώ ανά ζώο, προκειμένου να αναπληρωθεί μέρος από την απώλεια εισοδήματος τους.

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι ζητούν την άμεση προκήρυξη του μέτρου 5 – 2 που αφορά την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου με χρηματοδότηση 100% . Όπως διευκρίνισε, για να γίνει ανασύσταση των εκτροφών και να παραμείνει ζωντανή θα πρέπει να έχει ουσιαστική χρηματοδότηση γιατί διαφορετικά μόνο με τις αποζημιώνεις που πήραν μόνο ένα ποσοστό 20% θα μπει στην διαδικασία της ανασύστασης. Καταλήγοντας ο κ. Ψεμματάς συνέστησε την προσοχή στους κτηνοτρόφους, τήρηση των μέτρων αλλά και να μην κάνουν αγοραπωλησίες αμνοεριφίων στην περίοδο της μουσουλμανικής γιορτής Κουρμπάν Μπαιράμ καθώς απαγορεύεται ρητά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηρεμία και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον έχουν ανάγκη οι υποψήφιοι πανελλαδικών

Στο «Ε» μιλά η ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης «Έκφραση», Παγώνα Διούδη, παροτρύνει τους γον…