
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» στις 10 Μαΐου – Ο κ. Μουσόπουλος έδωσε κυρίως βαρύτητα στο ποιητικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι ποιητής
Η διοίκηση του ΠΑΚΕΘΡΑ – Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό τη βράβευση του προέδρου, κ. Στέλιου Σκιά, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» στις 10 Μαΐου.
Ο κ. Σκιάς βραβεύτηκε για την πολύχρονη προσφορά του στο ΠΑΚΕΘΡΑ κατά τη διάρκεια της 24ετούς παρουσίας του. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος, ο οποίος μίλησε για τον ποιητή Μάνο Χατζιδάκι, οι παιδικές, εφηβικές και ενήλικες χορωδίες της μουσικής σχολής «Εν Ρυθμώ», με καλλιτεχνική διευθύντρια την Εύα Ξανθοπουλίδου, καθώς και πλήθος κόσμου.
Γ. Ξανθοπουλίδης για Στέλιο Σκιά: «Οι σκέψεις, οι ιδέες και οι δράσεις του μας κατευθύνουν ακόμη και σήμερα»
Ο νυν πρόεδρος, κ. Γιώργος Ξανθοπουλίδης, τόνισε στο «Ε» πως η προσέλευση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Στη συνέχεια, επισήμανε πως ο κ. Σκιάς είχε διατελέσει πρόεδρος του ΠΑΚΕΘΡΑ για 24 χρόνια, με έντονη δραστηριότητα και πολλαπλά έργα, τα οποία ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Ξανθοπουλίδης αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Σκιά, ο οποίος δεν είναι πια πρόεδρος, αλλά τιμάται ως επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου «για να παραμένει κοντά μας, γιατί οι σκέψεις, οι ιδέες και οι δράσεις του συνεχίζουν να μας καθοδηγούν, ακόμη και σήμερα, παρόλο που δεν είναι παρών».
Επιπλέον, υπογράμμισε την ανιδιοτελή προσφορά του κ. Σκιά, ο οποίος για 24 χρόνια στήριξε και ανέδειξε τον σύλλογο. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Σύλλογος δεν έμεινε στατικός, αλλά εξελίχθηκε, φέρνοντας νέες ιδέες, δράσεις και ανθρώπους.
Θ. Μουσόπουλος: «Τιμούμε με πολλούς τρόπους τον Μάνο Χατζιδάκι. Ένας τρόπος είναι να μιλάμε για το έργο του, να ακούμε τη μουσική του, να προβληματιζόμαστε στην σκέψη του»
Ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος θεωρεί ότι θα άξιζε να μην περιοριστούμε μόνο στο μουσικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά να τον δούμε και ως έναν δημιουργό του λόγου και του πολιτισμού γενικότερα. Αφορμή για αυτήν την προσέγγιση αποτέλεσε η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, γεγονός που συμπίπτει, μάλιστα, με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Στην εισήγησή του, ο κ. Μουσόπουλος προσπάθησε να αναδείξει το έργο του Χατζιδάκι πέρα από το μουσικό του έργο, εστιάζοντας στις ποιητικές του συλλογές, τα κείμενα-δοκίμια που έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και τα κείμενα που παρουσίασε ο ίδιος στο Τρίτο Πρόγραμμα, στο οποίο υπηρέτησε και ως διευθυντής για κάποιο διάστημα. Ήταν εκείνος που εισήγαγε το καινούργιο πνεύμα στο ραδιόφωνο. Έτσι, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ποιητικό έργο του Χατζιδάκι, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα αν ήταν ποιητής.
«Φυσικά, με τα ίδια του τα λόγια διαπιστώνουμε ότι είναι ποιητής και προσέγγιζε τη δημιουργία ως ένα κοινωνικό λειτούργημα, με μια ευρύτερη αποστολή στην κοινωνία», όπως παρατήρησε ο κ. Μουσόπουλος.
Πληροφορίες και στοιχεία που ακούγονταν για πρώτη φορά
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ακροατές και οι ακροάτριες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, οι πληροφορίες και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν άγνωστα σε αυτούς, γεγονός που έκανε τον κ. Μουσόπουλο να δηλώσει πολύ ικανοποιημένος.
Αναφορικά με την εκδήλωση, πρόσθεσε πως αυτή πραγματοποιήθηκε στο λεγόμενο Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι. Ωστόσο, κατ’ ουσίαν, ο πατέρας του είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα του κτιρίου για ένα διάστημα, οπότε είναι υπερβολή να αποκαλούμε το συγκεκριμένο μέρος «Σπίτι του Μάνου». Αντίθετα, διευκρίνισε πως είναι πιο σωστό να λέμε το «Σπίτι στο οποίο ο Μάνος έκανε τα πρώτα του παιδικά βήματα». Κοντά σε αυτό το σπίτι του Ντανιέλ βρισκόταν και το σπίτι της δασκάλας μουσικής, της κ. Αλτουνιάν, κοντά στον Άι Γεώργιο, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση και κινδυνεύει να καταρρεύσει.
«Τιμώ τον Μάνο: Φροντίζω το κτίριο όπου ήταν η δασκάλα του»
«Τιμούμε τον Μάνο Χατζιδάκι με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να μιλάμε για το έργο του, να ακούμε τη μουσική του, να προβληματιζόμαστε από τη σκέψη του. Από την άλλη πλευρά, τιμώ τον Μάνο σημαίνει ότι φροντίζω το κτίριο όπου ήταν η δασκάλα του. Δεν μπορώ να το αφήσω να καταρρεύσει», όπως επεσήμανε.
Στ. Σκιάς: « Είχαμε τη χαρά να συνδεθούμε με επιφανείς ανθρώπους από ιδρύματα και με άλλους επιχειρηματίες, πατριώτες και ανθρώπους με παιδεία, που μας βοήθησαν οικονομικά»
Καταληκτικά, ο λόγος δόθηκε στον Στέλιο Σκιά, ο οποίος, βαθύτατα συγκινημένος, παρουσίασε εκτενώς το έργο του ΠΑΚΕΘΡΑ κατά τη διάρκεια των 24 χρόνων του.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Το ΠΑΚΕΘΡΑ ξεκίνησε ως μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με μικρό αριθμό μελών, αλλά στην πορεία απέκτησε πολλούς φίλους και μέλη. Είχαμε τη χαρά να συνδεθούμε με επιφανείς ανθρώπους από διάφορα ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Αναστάσιος Λεβέντης, το οποίο μας αγόρασε το κτίριο στην Μπότσαρη 20, το Ίδρυμα Κωστόπουλου, άλλους επιχειρηματίες, πατριώτες και ανθρώπους με παιδεία, οι οποίοι μας βοήθησαν οικονομικά».
Στη συνέχεια, ανέφερε διάφορα έργα που υλοποιήθηκαν στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, καθώς και στον φιλανθρωπικό τομέα. Επιπλέον, μίλησε για ηλεκτρονικά έργα, όπως για παράδειγμα τη βάση δεδομένων με τα περίπου 4.000 κειμήλια που βρίσκονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τον ηλεκτρονικό θησαυρό για τη Θράκη, ο οποίος περιλαμβάνει τουριστικές πληροφορίες, καθώς και τους χάρτες της Ανατολικής Θράκης.
«Έχουμε κάνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και σε περιβαλλοντικά θέματα. Τιμήσαμε, επίσης, πολλούς ανθρώπους που μας είχαν βοηθήσει στο έργο μας»,
Χορωδίες και ερμηνεία τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι
Αξιοσημείωτο είναι πως δύο μαθήτριες του τμήματος φωνητικής, η Ηλιάνα Λαζαρίδου και η Χρυσή Καπαγερίδη, ερμήνευσαν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
Τις χορωδίες διηύθυνε η Θεοδοσία Δελή, ενώ υπεύθυνη του τμήματος φωνητικής ήταν η Μαρίνα Παύλου, καθώς στο πιάνο συνόδευε η Μαριάμ Κοσμίδου.