Αρχική Ρεπορτάζ Η καρδιά του Πόντου χτύπησε στο Meligeysis

Η καρδιά του Πόντου χτύπησε στο Meligeysis

0

Η Γεύση Τουλουμίδου μεταφέρει στο «Ε» το κλίμα της εκδήλωσης τονίζοντας τη σημασία γνωριμίας και επαφής με την παράδοση που υπηρετεί εδώ και χρόνια το Meligeysis

Μέσα στη φύση και τα αρώματα της κυψέλης, δόθηκε έμφαση στη μνήμη, την παράδοση και την ψυχή του Πόντου, μέσα από ένα ταξίδι στις λέξεις, τις εικόνες και τα βιώματα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ζουρνατζίδη με τίτλο «Συμβολή στην έρευνα των χορών του Πόντου», στον χώρο του Meligeysis, την Κυριακή 4 Μαΐου.

Ιδιαίτερη η εκδήλωση και συγκινητικά τα λόγια του Σάββα Καλεντερίδη

Η εκπρόσωπος της επιχείρησης «Η Γεύση Τουλουμίδου», αναφερόμενη στην εκδήλωση, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή, εξηγώντας την επιλογή της βιβλιοπαρουσίασης:
«Αφενός αγαπάμε τους χορούς του Πόντου και τον ίδιο τον Πόντο, και αφετέρου πρόκειται για ένα πόνημα δεκαετιών, που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για χοροδιδασκάλους, συλλόγους και ανθρώπους που αγαπούν τον χορό».

Στο πάνελ της παρουσίασης συμμετείχαν έμπειροι χοροδιδάσκαλοι με πολυετή παρουσία στον χώρο, οι οποίοι έχουν επίσης συμβάλει στο περιεχόμενο του βιβλίου.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στον Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος, με ιδιαίτερη αγάπη, στηρίζει τόσο την ορεινή περιοχή όσο και την προσπάθεια του Meligeysis. Όπως ανέφερε, η παρουσία του στην εκδήλωση οφείλεται σε τρεις λόγους: τη φιλία του με τον συγγραφέα Νίκο Ζουρνατζίδη, την ανησυχία του για την ερημοποίηση της ορεινής περιοχής και την επιθυμία του να στηρίξει την προσπάθεια της επιχείρησης.

Δράσεις που προάγουν την βιώσιμη μελισσοκομία, την τουριστική προβολή, αλλά και την παράδοση

«Είναι σημαντικό να υλοποιούμε δράσεις που προάγουν όχι μόνο τη βιώσιμη μελισσοκομία και την τουριστική προβολή, αλλά και την παράδοση. Όπως τόνισε και ο κ. Ζουρνατζίδης, οι χοροί είναι η ταυτότητά μας», επεσήμανε η Γεύση Τουλουμίδου.

Η μέρα έκλεισε με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι

«Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από πολλούς πολιτιστικούς φορείς από όλη την περιφέρεια, καθώς και από ποντιακούς συλλόγους από την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Χρυσούπολη και την Καβάλα. Μια μεγάλη έκπληξη ήταν η παρουσία του Διοικητή της Μεραρχίας Τεθωρακισμένων από την Καβάλα. Γενικά, ο κόσμος απόλαυσε τη γνώση, χάρηκε τα παραδοσιακά εδέσματα και πιστεύω ότι ήταν μία πολύ σημαντική ημέρα», πρόσθεσε.

Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Σταυρούπολης Ξάνθης, η ημέρα συνεχίστηκε με τους Κυριάκο Ιωακειμίδη, Άκη Τζάνηνο και Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου, και «ολοκληρώθηκε με ποντιακό μουσικό πρόγραμμα, όπως ακριβώς της άρμοζε», όπως σημείωσε η ίδια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σβήνουν οι ψησταριές σε πανηγύρια και γιορτές

Έρχεται το catering δια νόμου που τίθεται σε εφαρμογή από το φετινό καλοκαίρι- Προβληματισ…