Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα «μαζεύουν» για την κατάργηση της αρτιότητας σε κάτω των 2 στρεμμάτων

Τα «μαζεύουν» για την κατάργηση της αρτιότητας σε κάτω των 2 στρεμμάτων

0

Μετά τις αντιδράσεις εξετάζεται από το ΥΠΕΝ να δημιουργηθεί μια ενδιάμεση οικιστική ζώνη,  όπου η αρτιότητα θα προσδιοριστεί μεταξύ των 4 και των 2 στρεμμάτων

 

ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης: «Ουσιαστικά δεν καταργεί την δόμηση, θέτει νέα διαδικασία στην οριοθέτηση οικισμών»

 

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται ιδιοκτήτες αλλά και μηχανικοί από το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης την Μεγάλη Τρίτη και μετατρέπει πλήθος οικοδομήσιμων οικοπέδων της περιφέρειας, σε αγροτεμάχια.

Οι μεν ιδιοκτήτες γιατί έχασαν την δυνατότητα δόμησης αφού πλέον οι ιδιοκτησίες τους κάτω των 2 στρεμμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων έχασαν την αρτιότητα και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτησίες εντός σχεδίου μετατρέπονται αμέσως σε εκτός σχεδίου και τα οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων γίνονται μη οικοδομήσιμα, με αποτέλεσμα να χάνουν όλη την αξία τους. Οι δε μηχανικοί γιατί υπάρχει μια ασάφεια γύρω από βασικά θέματα οριοθέτησης και πολεοδομικών ρυθμίσεων κι αυτό δημιουργεί προβλήματα στις σχέσειςτους με τους πελάτες τους.

 ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης: «Ουσιαστικά δεν καταργεί την δόμηση, θέτει νέα διαδικασία στην οριοθέτηση οικισμών»

Στο κλίμα μας μεταφέρει η πρόεδρος του ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης Αννέτα Τσελεπή: «Υπάρχει ένα γενικό μπέρδεμα μια ασάφεια γύρω από το θέμα. Και εμείς οι Μηχανικοί προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη. Πόσο μάλλον οι πολίτες που ακούνε ότι τα οικόπεδά τους μεταβλήθηκαν σε χωράφια. Έχει δοθεί μεγάλη έκταση στο Π.Δ. Ουσιαστικά δεν καταργεί την δόμηση, θέτει νέα διαδικασία στην οριοθέτηση οικισμών. Η απόφαση του ΣτΕ δεν αναγνώρισε την επέκτασή τους μετά το 1883 κρίνοντας ότι οι νομάρχες ήταν αναρμόδιοι για να αποφασίζουν. Τα ΤΠΣ θα δώσουν λύσεις στην οριοθέτηση οικισμών».

Οι αντιδράσεις

Το Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων καταγγέλλει ο Νίκος Ανδρουλάκης με αιχμές κατά της κυβέρνησης. Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά για το εν λόγω ΠΔ ότι “γυρίζει τη χώρα έναν αιώνα πίσω”, ενώ καταγγέλλει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας “για το πλήγμα που επιφέρει στους μικρούς ιδιοκτήτες και την ενίσχυση των τάσεων ερήμωσης της ελληνικής υπαίθρου”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πολεοδομικού σχεδιασμού και ζητά τη στήριξη της μικρής ιδιοκτησίας ως πυλώνα κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης.

Τι σκέφτεται να κάνει το υπουργείο;

Η υπόθεση αυτή έχει εξοργίσει χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων σε όλη την Ελλάδα και το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά λύση. Ειδικότερα όπως αναφέρουν πληροφορίες της τελευταίας στιγμής εξετάζεται να δημιουργηθεί μια ενδιάμεση οικιστική ζώνη, όπως αυτή που απαγόρευσε το ΣτΕ, αλλά με διαφορετικό όνομα, στην οποία οι αρτιότητες θα είναι μικρότερες των 4 στρεμμάτων.

Οι περιοχές θα ονομαστούν Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων, και θα είναι περιοχές όπου η αρτιότητα θα προσδιοριστεί μεταξύ των 4 και των 2 στρεμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο αυτή η περιοχή δεν θα είναι εντός των οικισμών, με την έννοια των οικοπέδων των 300 η των 500 τ.μ. αλλά θα μπορεί να οικοδομηθεί με αρτιότητα μικρότερη από τα 4 στρέμματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ερώτηση στη Βουλή για την ανάγκη στήριξης των αλιέων Θράκης λόγω του φαινομένου της «βλέννας»

Βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητούν άμεσες αποζημιώσεις και μέτρα προστασίας για τους αλιε…