Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε καλό δρόμο τα Τοπικά Πολεοδομικά των δήμων της Ξάνθης

Σε καλό δρόμο τα Τοπικά Πολεοδομικά των δήμων της Ξάνθης

0

Δόθηκε παράταση για την β΄φάση (σενάρια) στο ΤΠΣ του δήμου Ξάνθης  – Προκρίθηκε το β’ σενάριο στο ΤΠΣ στο δήμο Αβδήρων

 

Στο δήμο Μύκης προβληματίζει η οριοθέτηση των υδατορεμάτων –  Λίγο πριν τις εγκρίσεις το ΤΠΣ στον δήμο Τοπείρου

 

Κοινή παραδοχή όλων των εμπλεκόμενων με την δόμηση αλλά και επιτακτική ανάγκη για να μπει μια τάξη στην οριοθέτηση οικισμών αποτελεί η δημιουργία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχέδιων. Αυτά προκρίνονται ως «πανάκεια» για να ξέρουν μηχανικοί και ιδιοκτήτες που και με ποιους όρους θα χτίσουν. Για το λόγο αυτό και οι δήμοι έχουν μπει στην διαδικασία να εκπονήσουν τα σχέδια αυτά για τα οποία υπάρχουν διάφορες πηγές χρηματοδότησης. Οι δήμοι της Π.Ε. Ξάνθης έχουν μπει νωρίς σχετικά σ’ αυτή την διαδικασία και ήδη βρίσκονται σ’ ένα καλό επίπεδο σ’ ότι αφορά τα στάδια της μελέτης των ΤΠΣ.

Δόθηκε παράταση για την β΄φάση (σενάρια) στο ΤΠΣ του δήμου Ξάνθης

Ξεκινώντας από τον Μητροπολιτικό δήμο Ξάνθης, να αναφέρουμε ότι βρίσκεται στο στάδιο της Β’ φάσης όπου μετά το στάδιο καταγραφής των δεδομένων  διαμορφώνονται από την μελετητική ομάδα τα σενάρια τα οποία και μετά από διαβούλευση προκρίνεται αυτό που θα ισχύσει.  Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Τριμερούς επιτροπής η οποία είναι η επιβλέπουσα της μελέτης, Βασίλης Ασημίδης αρχικά επρόκειτο μέσα στον Απρίλιο να γίνει η παρουσίαση των σεναρίων με τα πολεοδομικά και χωροταξικά δεδομένα της περιοχής σε επίπεδο προβολών 15ετίας όπως προβλέπεται. Ωστόσο δόθηκε παράταση έως τις αρχές καλοκαιρού, ενώ έχει ήδη εγκριθεί το Α’ στάδιο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών όρων από το ΤΕΕ: «Έχει γίνει η συλλογή των δεδομένων και τώρα γίνεται η επεξεργασία τους ώστε να διαμορφωθούν τα σενάρια. Δόθηκε παράταση και εκτιμώ πως έως τις αρχές του καλοκαιριού θα παρουσιαστούν», σημειώνει ο κ. Ασημίδης. Να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμος Ξάνθης έχει επιλεχθεί στο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» ύψους 400.000  ευρώ με επιβλέπουσα αρχή το ΤΕΕ που χρηματοδοτεί Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τους δήμους όλης της χώρας. Η πρώτη παρουσίαση της μελέτης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 σε ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ξάνθης από την  μελετητική ομάδα η οποία και ανέλαβε την εκπόνησή της από το Σεπτέμβριο του 2024. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο δήμος Ξάνθης διαθέτει εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την πόλη της Ξάνθης από το 1996 το οποίο επικαιροποιήθηκε το 2017.

Το νέο ΤΠΣ αφορά την ΔΕ Ξάνθης και την ΔΕ Σταυρούπολης. Η Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Ξάνθης περιέχει 19 οικιστικές συγκεντρώσεις με κυριότερη την πόλη της Ξάνθης ενώ αντίστοιχα η Δ.Ε. Σταυρούπολης περιέχει 24 οικιστικές συγκεντρώσεις με κυριότερη αυτή της Σταυρούπολης. Στον Δήμο Ξάνθης παρατηρούνται οικισμοί που γενικότερα ανήκουν σε δύο κατηγορίες

Η πρώτη κατηγορία αφορά τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Στους οικισμούς αυτούς περιέχονται τμήματα για τα οποία υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο, τμήματα διανομής από το Υπουργείο Γεωργίας και αδόμητα τμήματα. Η δεύτερη αφορά τους υφιστάμενους οικισμούς του 1923. Όσον αφορά στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, για τους οποίους δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, η δόμηση ρυθμίζεται με το Π.Δ. 24-04-85 (ΦΕΚ 181/Δ’/3-5- 85).

Επίσης να διευκρινίσουμε ότι κατά την πρώτη παρουσίαση της μελέτης η μελετητής η κα Χαραλαμπόγλου απαντώντας δε σε ερώτηση του «Ε» αν το ΤΠΣ αφορά και το Δροσερό απάντησε πως το Δροσερό δεν είναι οικισμός και πως η προσπάθεια που γίνεται έχει ως στόχο να  αποκτήσουν όρια οι οικισμοί είτε δεν έχουν είτε έχουν αποκτήσει με μια διαδικασία την εποχή του 1980 που ωστόσο έχει θέματα ως προς την εγκυρότητα τους.

Προκρίθηκε το β’ σενάριο στο ΤΠΣ στο δήμο Αβδήρων

Να αναφέρουμε ότι η περιφέρεια ΑΜΘ ήταν η πρώτη περιφέρεια που χρηματοδοτεί μέσω ΕΣΠΑ τα Τοπικά Πολεοδομικά των δήμων της. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμο Αβδήρων έχει ξεκινήσει πριν 3 χρόνια την εκπόνηση του ΤΠΣ  με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ που όμως μετά τις εκπτώσεις συμβασιοποιήθηκε στα 228.000 . Όπως μας ενημερώνει ο επιβλέπων Μηχανικός της τεχνικής Υπηρεσίας κ. Μπάμπης Χιλιώτης: « Στο ΤΠΣ του δήμου Αβδήρων έχει εγκριθεί η β΄ φάση και προκρίθηκε το β’ σενάριο. Αυτή τη στιγμή δουλεύεται  η Γ1 φάση όπου προσδιορίζονται οι συντεταγμένες, θα οριστούν οι χρήσεις γης και η οριοθέτηση οικισμών που δεν έχουν οριοθετηθεί και θα γίνει επαναπροσδιορισμός των ορίων αυτών που έγιναν μετά το 1983 με αποφάσεις νομαρχών». Όπως συμπλήρωσε οι οικισμοί αυτοί που δεν έχουν οροθετηθεί είναι το Βελοχώρι, Σήμαντρα, Π. Ζυγός, Άκαρπο. Επίσης θα γίνει και οριοθέτηση ρεμάτων. Για το λόγο αυτό το επόμενο 10ήμερο θα υπογραφεί από το δήμο συμπληρωματική σύμβαση γιατί αυτά δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση: «Είμαστε σε καλή φάση. Εκτιμούμε ότι προς τα τέλη του καλοκαιρού θα έχουμε ολοκληρώσει κι αυτή τη φάση και θα πάμε στην Γ2 φάση δηλαδή τις εγκρίσεις. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χιλιώτης το β΄σενάριο που προκρίθηκε προτείνει πολεοδομικές ρυθμίσεις Βορειοδυτικά του οικισμού «Λεύκιππος» (οικισμός μετά την παραλία Αη Γιάννη Αβδήρων μέχρι το Πόρτο Μόλος), στην Σκάλα Αβδήρων για τουριστική ζήτηση. Επίσης βιομηχανική ζώνη  στην περιοχή μεταξύ Λεύκης και Διομήδειας αγροτικές χρήσεις ενώ δεν περιλαμβάνει το κάμπινγκ Μυρωδάτου το οποίο όπως μας ειπώθηκε χρειάζεται ειδική ρύθμιση από το υπουργείο και αυτό θα αναζητηθεί.

Στο δήμο Μύκης προβληματίζει η οριοθέτηση των υδατορεμάτων

Όπως μας ενημερώνει ο επιβλέπων της τεχνικής υπηρεσίας Συμεωνίδης Δημήτρης έχει ολοκληρωθεί η β’ φάση και «δουλεύεται» η Γ’ φάση. Το κόστος του ΤΠΣ είναι 341.870 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας: «Το ΤΠΣ του δήμου Μύκης ξεκίνησε το 2022. Έχει ολοκληρωθεί η β’ φάση. Στο μεταξύ όμως έχουν αλλάξει οι νόμοι και προβλέπονται επιπλέον προδιαγραφές . Έτσι θα χρειαστεί συμπλήρωση γιατί θα γίνει οριοθέτηση οικισμών και οριοθέτηση υδατορεμάτων. Στον δήμο Μύκης λόγω του ορεινού του εδάφους υπάρχουν πολλά υδατορέματα. Γενικότερα αυτή η αστάθεια και οι παλινωδίες μας καθυστερούν. Οι ιδιοκτησίες ωστόσο έχουν παγιωθεί με το κτηματολόγιο έχουμε την βάση δεδομένων».

Λίγο πριν τις εγκρίσεις το ΤΠΣ στον δήμο Τοπείρου

Στην τελική ευθεία για τις εγκρίσεις βρίσκεται το ΤΠΣ του δήμου Τοπείρου. Όπως μας αναφέρει ο επιβλέπων της τεχνικής υπηρεσίας Ηλίας Παπασταυρινίδης: «Έχει ολοκληρωθεί και η β’ φάση που είναι η επιλογή σεναρίου και βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων. Οι εγκρίσεις βέβαια είναι μια χρονοβόρα διαδικασία γιατί πρέπει να περάσουν από πολλούς φορείς μέχρι τελικά να γίνει Π.Δ. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα είναι 36 μήνες. Είμαστε σε πολύ καλή φάση». Το ΤΠΣ του δήμου Τοπείρου είχε χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιφέρεια και συμβασιοποίηση στις 140.000 ευρώ. Χρειάστηκε ωστόσο μία σύμβαση της τάξης των 60.000ε ευρώ για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα «μαζεύουν» για την κατάργηση της αρτιότητας σε κάτω των 2 στρεμμάτων

Μετά τις αντιδράσεις εξετάζεται από το ΥΠΕΝ να δημιουργηθεί μια ενδιάμεση οικιστική ζώνη, …