
Του Άγγελου Καβουρτζικλή
Η φετινή μας θεματική στο City Lab 2025 περιεργάζεται την ιδέα της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία εκείνα που βοηθούν ένα συγκεκριμένο σημείο της γης να διαφέρει από τα υπόλοιπα. Που δημιουργεί ανθρώπους με συγκεκριμένη κουλτούρα, επιρροές, βιώματα, ενώ όλα τα θετικά και τα αρνητικά που προσφέρει, θα ιζηματοποιηθούν στον χαρακτήρα τους και θα καθορίσουν την ατομική τους σύνθεση.
Έπειτα από προσωπική διεργασία θα ήθελα να σταθώ σε δύο έννοιες κλειδιά, που θεωρώ πως χαρακτηρίζουν τον τόπο μας και οι οποίες μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Ανεκτικότητα και Συμβίωση. Ανεκτικότητα απέναντι σε ανθρώπους με διαφορετικές παραδόσεις, γλώσσες και συνήθειες αλλά και ειρηνική συμβίωση μεταξύ τους.
Υπο ένα ευρύτερο πρίσμα, οι δύο αυτές λέξεις μου θυμίζουν τον αξιακό πυρήνα του δημοκρατικού διαλόγου που το συνέδριο μας προωθεί. Δεν είναι παρά ένα κάλεσμα στην νέα γενιά της πόλης να ανοίξει δημοκρατικό διάλογο για θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων.
Στο διήμερο αυτό θα παρατεθούν διάφορες, όμοιες και αντίθετες απόψεις, ωστόσο η ανεκτικότητα απέναντι σε κάτι με το οποίο δε συμφωνούμε, θα βοηθήσει στην μεταξύ μας συμβίωση και στο κοινό μας αποτέλεσμα. Ο διάλογος αποτελεί θεμέλιο λίθο του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Στέκομαι ιδιαίτερα στην σημασία του δημοκρατικού διαλόγου, μολονότι θεωρώ πως αυτή η κοινωνική διαδικασία κλονίζεται ιδιαίτερα στην εποχή του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, όπου τυχαίνει να ζούμε. Η πόλωση και η ιδεολογική περιχαράκωση μας ωθεί στο να είμαστε ακατάδεκτοι, δύσπιστοι απέναντι στην άλλη άποψη, να δημιουργούμε τις δικά μας περιβάλλοντα ενημέρωσης και συζήτησης, αφήνοντας έξω οπτικές που δε συμβαδίζουν με τα πιστεύω μας, είτε ευσταθούν είτε όχι. Ο τρόπος που έχουν δομηθεί οι πλατφόρμες που χειρίζονται την ενημέρωση μας, δεν ενδιαφέρεται για τον δημοκρατικό πλουραλισμό, παρά για το πόσο περισσότερο μπορούμε να καταναλώσουμε περιεχόμενο που μας αρέσει ή που απεχθανόμαστε σε μεγάλο βαθμό.
Εν αντιθέσει αυτού του τοπίου, εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε αυτό τον πολυπόθητο πλουραλισμό. Σε αυτή της διαδικασία δεν είμαστε μόνοι-ες. Αποτελούμε στην πραγματικότητα έναν φορέα πολιτών και χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους και έναν δέκτη, που σέβεται και λαμβάνει υπόψιν τις αποφάσεις μας. Ο δέκτης δεν είναι άλλος από τον Δήμο Ξάνθης, όπου με την αρωγή του δημιουργείται η δημοκρατική αυτή αλληλόδραση.
Άγγελος Καβουρτζικλής
Συντονιστής του City Lab
*To City Lab πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25 και 26 Απριλίου 2025 με 30 μαθητές και μαθήτριες να συζητούν στο Δημαρχείο Ξάνθης και στο Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης ‘’Οικία Μάνου Χατζιδάκι’’ παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης Ευστάθιου Κοντού, του Προέδρου του Δ.Σ. Ξάνθης Ιωάννη Δρεμσίζη, της Αντιδημάρχου Παιδείας Ελένης Γιάνναρου και του Δημοτικού Συμβούλου και μέλους της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.) Χρήστου Κυρπόγλου. Ευγενικοί Χορηγοί του City Lab φέτος ήταν το Φροντιστήριο ‘’Ηρακλής Ζωγράφος’’, ‘’Ορόσημο’’, ‘’Πορεία’’ και οι ‘’Ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης’’.