Αρχική Ρεπορτάζ Παιχνίδι διαδρομών, γρίφων και αποστολών «ξεκλειδώνει» την Παλιά Πόλη

Παιχνίδι διαδρομών, γρίφων και αποστολών «ξεκλειδώνει» την Παλιά Πόλη

0

Με τίτλο «Ανακαλύψτε την παλιά Ξάνθη» το επιδαπέδιο παιχνίδι σχεδιάστηκε με αφορμή το Φεστιβάλ Γρίφων, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου-Ο Νίκος Κυριακίδης, εκπροσωπώντας την ομάδα έργου της EXAGON μιλά στο «Ε» για τον απώτερο σκοπό με επίκεντρο την αξιοποίηση θεματικών περιηγήσεων για τη γνωριμία με την περιοχή

 

Ευκαιρία γνωριμίας με τον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Πόλης, με τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της περιοχής προσφέρει το παιχνίδι με τίτλο «Ανακαλύψτε την παλιά Ξάνθη», το οποίο σχεδιάστηκε με αφορμή το Φεστιβάλ Γρίφων, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη στις αρχές Απριλίου. Πρόκειται για ένα επιδαπέδιο παιχνίδι που παίζεται πάνω στο χάρτη της παλιάς πόλης της Ξάνθης, ένα παιχνίδι στρατηγικής, που παρακινεί τους παίκτες να λύσουν γρίφους σχετικά με κρυμμένα μυστικά που υπάρχουν σε κτίρια και μνημεία της παλιάς πόλης.


«Το ιδιαίτερο και για το παιχνίδι είναι ότι η σύγχρονη ζωής της πόλης της Ξάνθης βασίζεται και εδράζει στους συγκεκριμένους χώρους, οπότε συνεχίζεται η χρήση και η ιστορία της Παλιάς Πόλης»
Νίκος Κυριακίδης
Εκπρόσωπος ομάδας έργου της EXAGON

Ένα παιχνίδι αποστολών με συγκεκριμένους δρόμους πάνω στον χάρτη της Παλιάς Πόλης

Σχετικά με το πρότζεκτ, ο Νίκος Κυριακίδης εκπροσωπώντας την ομάδα έργου της EXAGON ανέφερε πως πρόκειται για ένα παιχνίδι αποστολών, δηλαδή κάθε παίκτης ανάλογα με την ζαριά που φέρνει προχωράει σε διαδρομές πάνω στον επιδαπέδιο χάρτη, αλλά οι διαδρομές που κάνει αφορούν πραγματικούς δρόμους.

«Υποθετικά, βέβαια κινείται πάνω σε συγκεκριμένους δρόμους πάνω στον χάρτη της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Έπειτα, στη διαδρομή του συναντά κάποιες στάσεις που είναι σημεία ενδιαφέροντος. Εκεί του αναθέτουμε, είτε έναν γρίφο να λύσει, είτε μία απλή ερώτηση, αλλά ενδεχομένως και μία κατασκευή. Όταν απαντήσει σωστά, κερδίζει κάποιους πόντους», όπως σημείωσε.



Ένα παιχνίδι στρατηγικής και όχι τύχης: Σημασία έχει ποιος θα μαζέψει τους πιο πολλούς πόντους

Αναφορικά με τον στόχο του παιχνιδιού εξηγεί πως δεν είναι να φτάσει κάποιος σε έναν προορισμό πρώτος, αλλά έχει σημασία ποιος θα μαζέψει τους πιο πολλούς πόντους. Ο ίδιος συμπληρώνει πως πρόκειται για παιχνίδι στρατηγικής κι όχι τύχης. Εν συνεχεία, παρακινεί ουσιαστικά τους παίκτες να περάσουν από όσο το δυνατό περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος της Παλιάς Πόλης. Αυτό, δηλαδή ορίζει πως είναι το βασικό σκεπτικό της διαδρομής, πόσους πόντους θα μαζέψει ο καθένας.

Επιλογή 20 σημείων με αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον με βάση τη σελίδα του δήμου

«Στον σχεδιασμό μας για το Φεστιβάλ Γρίφων βασιστήκαμε στη σελίδα του δήμου που έχει συγκεκριμένες θεματικές περιηγήσεις. Αυτές που υπάρχουν στο σάιτ αναφέρονται σε εκατό σημεία. Εμείς, όμως διαλέξαμε είκοσι από αυτά, από τα οποία άλλα έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ άλλα ιστορικό, κάποια συνδέονται με κάποια γεγονότα, άλλα αφορούν τη σημερινή ζωή στην Παλιά Ξάνθη, με ομίλους και δραστηριότητες των ομίλων στη σύγχρονη εποχή», όπως υπογράμμισε ο κ. Κυριακίδης.

Το παιχνίδι ως αφορμή για γνωριμία με την πόλη της Ξάνθης, μέσω της ιστοσελίδας του δήμου

Ο ίδιος δήλωσε, άλλωστε πως ο κάθε παίκτης πρέπει να λύσει αυτούς τους μικρούς γρίφους με τη βοήθεια που θα λάβει από το σάιτ. Οπότε, ο ίδιος καταλήγει πως το παιχνίδι λειτουργεί ως αφορμή για σύνδεση με το σάιτ του δήμου με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή του, αλλά και τη γνωριμία με την περιοχή εν γένει.

Όταν η Παλιά Πόλη συναντά την σύγχρονη ζωή

Αυτό που ξεχωρίζει ο κ. Κυριακίδης στην Παλιά Πόλη είναι το ισχυρό χαρακτηριστικό που έχει να κάνει με την οικονομία που αναπτύχθηκε τον 19ο και 20ο αιώνα, με τις ιστορικές περιόδους που έχουν αποτυπωθεί στα κτίρια και τα γεγονότα των Βαλκανικών και Παγκοσμίων Πολέμων.

«Υπάρχουν σημεία που συνδέονται άμεσα με όλη αυτή την ιστορία. Όλα αυτά δεν είναι μνημειακού χαρακτήρα, αλλά είναι ζωντανά, δηλαδή η σύγχρονη ζωής της πόλης της Ξάνθης βασίζεται και εδράζει στους συγκεκριμένους χώρους, οπότε συνεχίζεται η χρήση και η ιστορία της Παλιάς Πόλης. Από τη μία είναι η Παλιά Πόλη κι από την άλλη η σύγχρονη ζωή».

Προτάσσεται η συνεργασία με τον Δήμο ή άλλους φορείς με γνώμονα την ανάδειξη της περιοχής

«Θα θέλαμε μία συνεργασία ή με τον δήμο για να περάσει στα χέρια του και να το αξιοποιήσει, ή με άλλους φορείς, αφού το παιχνίδι είναι έτσι σχεδιασμένο για την ανάδειξη της περιοχής χωρίς να είναι το μοναδικό που έχουμε κάνει. Επιπλέον, έχουμε επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο και για το Κιλκίς και τον Θερμαϊκό Κόλπο», επεσήμανε αναφορικά με τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης του παιχνιδιού.

Ν. Κυριακίδης: «Είμαστε πρόθυμοι φυσικά να κάνουμε ό,τι άλλο μπορούμε για να συνεισφέρουμε, τόσο στην ανάδειξη της πόλης, όσο και στην  ανάδειξη της προσπάθειας που έχει κάνει ο δήμος με το σάιτ μέσω ενός ωραίου και συνάμα τεκμηριωμένου υλικού»

Ο κ. Κυριακίδης στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως μπορούν να πάρουν μέρος και άλλες ομάδες, όπως επίσης και πολιτιστικοί φορείς με τη συνδρομή τους στο περιεχόμενο των γρίφων που έχει το παιχνίδι. Είναι δυνατό, λόγου χάριν να συμμετάσχει ένας φορέας και να προσθέσει γρίφους, αποστολές ή περιεχόμενο στο παιχνίδι.

«Όλο αυτό βασίζεται σε μία λογική συμμετοχικού σχεδιασμού του περιεχομένου του παιχνιδιού ‘’crowdsourcing’’. Συνεπώς, μπορεί ο Δήμος παίρνοντας την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει κι άλλους φορείς. Πάντως εμείς θα θέλαμε να μεταφέρουμε το παιχνίδι σε ένα τέτοιο σχήμα και είμαστε πρόθυμοι φυσικά να κάνουμε ό,τι άλλο μπορούμε για να συνεισφέρουμε, τόσο στην ανάδειξη της πόλης, όσο και στην  ανάδειξη της προσπάθειας που έχει κάνει ο δήμος με το σάιτ μέσω ενός ωραίου και συνάμα τεκμηριωμένου υλικού», όπως είπε καταληκτικά στο «Ε» ο κ. Κυριακίδης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο: Πράσινη τεχνολογία ή κίνδυνος για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία;

Το Παράρτημα ΑΜΘ του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκ…