
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αριστοτεχνικά δεμένο με την αρχαιολογία και την ελληνική μυθολογία από τον καταξιωμένο Τούρκο συγγραφέα
Με ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα ο καταξιωμένος Τούρκος συγγραφέας Αχμέτ Ουμίτ, εμπλουτίζει την ιδιαίτερη τουρκική κουλτούρα στο αστυνομικό μυθιστόρημα, ξεφεύγοντας από τις γνωστές νόρμες και αφηγήσεις.
Αυτή τη φορά ο Ουμίτ συνδυάζει άψογα όχι μονάχα την εξιχνίαση μίας σειράς στυγνών εγκλημάτων με την Ιστορία, αλλά, αυτή τη φορά, και με την αρχαιολογία και τη μυθολογία.
Επιλέγει δε, να αφήσει το γνώριμο για εγκλήματα σκηνικό της Κωνσταντινούπολης και να μεταφέρει την πλοκή το σύγχρονο Βερολίνο όπου η γερμανοτουρκάλα αστυνομικός Γιλντίζ Καράσου, θα αναλάβει να εξιχνιάσει μία σειρά δολοφονιών που σχετίζονται με τον βωμό της Περγάμου, ένα μνημείο απίστευτου κάλλους από την Τουρκία, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο.
Μέσα από την κεντρική αφήγηση των ερευνών, ο συγγραφέας συμπεριλαμβάνει παραπομπές στην ελληνική μυθολογία, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εξιχνίαση της υπόθεσης.
Με εύσχημο και έξυπνο τρόπο ο Ουμίτ περιλαμβάνει επίσης σύγχρονα ζητήματα όπως η κοινωνική ένταξη των Τούρκων μεταναστών και την άνοδο της ακροδεξιάς.
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφει: «Όταν οι θεοί το απαιτούν, υπάρχει πάντα κάποιος που πρέπει να θυσιαστεί…
Μέσα στους πολύβουους δρόµους του Βερολίνου, ανάµεσα στο πλήθος των νέων καλλιτεχνών, των κυνηγηµένων από τους πολέµους ανθρώπων και των καταλήψεων, µια δραστήρια αστυνοµικίνα τουρκικής καταγωγής, η Γιλντίζ Καράσου, προσπαθεί, µε τη βοήθεια του φιλότιµου συνεργάτη της Τοµπίας Μπέκερ, να βρει την άκρη του νήµατος σε µια σειρά φόνων που συνδέονται µε ένα από τα πιο εµβληµατικά µνηµεία του µεγαλύτερου αρχαιολογικού µουσείου της πόλης, του Μουσείου της Περγάµου…
Η χώρα των χαµένων θεών είναι ένα µυθιστόρηµα που συνδυάζει αριστοτεχνικά την αστυνοµική πλοκή µε την αρχαιολογία και τη µυθολογία, ένα βιβλίο για την αµετάβλητη φύση του εγκλήµατος ανά τους αιώνες και τους πολιτισµούς».