
Διευκρινήσεις από το Οικονομικό Επιτελείο
Με αφορμή την εκτόξευση του πλεονάσματος στην Ελλάδα στα 11,4 δισ. ευρώ ή 4,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η EΛΣΤΑΤ, και σε συνέχεια των μέτρων στήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διευκρινίσεις. Μετά τα επίπεδα ρεκόρ του πρωτογενούς πλεονάσματος δόθηκε στην κυβέρνηση το “πράσινο φως” ώστε να προχωρήσει στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων ενίσχυσης των ελληνικών νοικοκυριών.
Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις αποτελούν μόνιμα μέτρα δομικού χαρακτήρα -κι όχι προσωρινές / στοχευμένες παρεμβάσεις- που θα τεθούν σύντομα σε εφαρμογή, καθώς θα ισχύσουν από το 2025.
Η εξειδίκευση των μέτρων
Όπως ανέφερε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, «τα έργα αυτά είναι η γέφυρα ώθησης που πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι τα «μέτρα έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο». Όπως είπε, εξαγγελίες γίνονται τώρα και όχι στη ΔΕΘ, το μέρος από το πλεόνασμα, πρέπει να γίνει μέσα στο 2025. Στη ΔΕΘ όσα ανακοινώνονται, αφορούν το επόμενο έτος.
Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη είπε ο υπουργός, προχωρώντας στην ανάλυση των μέτρων. Όσον αφορά τα ενοίκια, η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα ενίσχυσης της στεγαστικής πολιτικής. Ακούμε τους πολίτες, κατανοούμε τις αγωνίες σας και πάμε σε λύσεις. Η στέγαση δεν είναι πολυτέλεια. Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα ενοικίου. Διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια. Για άγαμους 20.000, για έγγαμους 28.000. Το δεύτερο μέτρο αφορά τους συνταξιούχους. «Είναι υποχρέωσή μας να τους στηρίξουμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται μέχρι τον Νοέμβρη κάθε έτους. Αφορά περίπου 1.44 εκατομμύριο πολίτες. Το τρίτο μέτρο αφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
«Το δρόμο για τα ανωτέρω άνοιξε το πρωτογενές πλεόνασμα. Το στέρεο έδαφος για υγιή οικονομία είναι η δημοσιονομική σταθερότητα» είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και συνέχισε λέγοντας: «Για να προλάβω την αντιπολίτευση, το πλεόνασμα προέρχεται από τρεις πηγές. Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από την ανάπτυξη της οικονομίας και από την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών».
Ποιοι θα λάβουν επιστροφή ενοικίου
Όπως εξήγησε αρχικά ο ΥΠΟΙΚ, με βάση το νέο δημοσιονομικό κανόνα το πλεόνασμα του 2024 πρέπει να διανεμηθεί φέτος ενώ στη ΔΕΘ τα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα αφορούν την επόμενη χρόνια. Εκεί ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα μέτρα για το 2026. «Απολύτως συνεπείς προς τους πολίτες, ο σχεδιασμός έχει μόνο και έναν άξονα να μετατρέπουμε το πλεόνασμα σε κοινωνικό κεφάλαιο σε συνθήκες σταθερότητας», προσέθεσε.
«Έτσι σήμερα στο επίκεντρο είναι οι οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο για πρώτη κατοικία, για φοιτητές, και συνταξιούχους», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. Όπως εξήγησε το μέγιστο ποσό που θα επιστρέφεται στις οικογένειες για ενοίκιο πρώτης κατοικίας θα είναι 800 ευρώ. Αν υπάρχει και φοιτητής στην οικογένεια για τον οποίο καταβάλλεται ενοίκιο το μέγιστο ποσό της επιστροφής θα είναι 1.700 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιστροφή ενοικίου θα αντιστοιχούν σε αυτά του “Σπίτι μου 2”
-Για τον άγαμο φθάνει τις 20.000 ευρώ
-Για τους έγγαμους τις 28.000 ευρώ.
-Για τη φοιτητική κατοικία δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο.
1.188.000 νοικοκυριά στη χώρα πληρώνουν ενοίκιο με συνολική δαπάνη 3,6 δισ. ευρώ. Επιλέξιμα θα είναι το 80% των νοικοκυριών που πληρώνουν ενοίκιο. Το ετήσιο κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 230 εκατ. ευρώ. Εξήγησε ότι το ποσό της επιστροφής θα γίνεται με βάση τη φορολογική δήλωση. «Δεν συμφέρει τους πολίτες να αποδέχονται να μην δηλώνεται όλο το ενοίκιο. Καθώς το επίδομα θα καταβάλλεται με βάση τη φορολογική δήλωση. Συνεπώς δηλώστε όλο το ενοίκιο», προσέθεσε.
Τα κριτήρια για τα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ
Το επίδομα των 250 ευρώ θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες με κριτήρια. Έως 30 Νοεμβρίου θα καταβάλλονται 250 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και θα είναι αφορολόγητα.
Οι δικαιούχοι θα είναι:
-Οι άνω των 65 ετών
-Ασφαλισμένοι στον e-efka, άνω των 65 ετών με οικογενειακά εισοδήματα για άγαμους 14.000 ευρώ και 26.000 για εγγάμους.
-Σύνολο αξίας οικογενειακής περιουσίας 200.000 για άγαμους και 300.000 έγγαμους.
-Για τους επιδόματος ΑμεΑ δεν υφίστανται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Αν είναι και οι δύο δικαιούχοι, το λαμβάνουν και οι δύο.
-Οι δικαιούχοι θα είναι το 62% των συνταξιούχων.
-Συνολικά δικαιούχοι ξεπερνούν τα 1,4 εκατ. και το κόστος ανέρχεται στα 340 εκατ. ευρώ.