
Μαζί με την Ελένη Βουλτσίδου ίδρυσαν το Cotranspose το 2022 στην προσπάθεια να ζωντανέψουν κάθε κενό κτίριο με τέχνη, μουσική και τοπικές γεύσεις
Τη διάθεση και την ικανότητα να μεταμορφώνει ανενεργά κτίρια και να τους δίνει «πνοή» έχει η Ελένη Τσομπανίδου, με καταγωγή από τον οικισμό Δίκαια του Έβρου. Κάτι τέτοιο επιχείρησε πριν από τέσσερα χρόνια να υλοποιήσει και στον τόπο καταγωγής της.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών, η ίδια έζησε για αρκετά χρόνια στην Ολλανδία, ώσπου αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες της και να δοκιμάσει κάτι νέο, καθώς οι μνήμες των άδειων, ερημωμένων χώρων της γενέτειράς της τής προκαλούσαν μελαγχολία, κάνοντας ακόμη πιο αισθητή την εικόνα της εγκατάλειψης και της ερημοποίησης.
Ορατή στους νέους η ελλιπής πρόσβαση στον πολιτισμό, σε δραστηριότητες και ευκαιρίες
Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησαν το 2022 το Cotranspose, μαζί με την Ελένη Βουλτσίδου. Και οι δύο κατάγονται από χωριά του Έβρου, όπου πέρασαν τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής τους.
«Έπειτα, αποφασίσαμε να φύγουμε, οπότε είχαμε ήδη βιώσει εδώ την ελλιπή πρόσβαση στον πολιτισμό, σε δραστηριότητες και ευκαιρίες — κάτι που είναι κυρίως ορατό στους νέους», τόνισε στο «Ε» η κ. Τσομπανίδου.
Φιλοξενία δημιουργών: πιλοτικά από τον δικό τους κύκλο και μελλοντικά από όλο τον κόσμο
Έχοντας ήδη στη διάθεσή τους κάποια σπίτια που ανήκαν στις οικογένειές τους ή σε γνωστούς και φίλους —οι οποίοι επίσης είχαν φύγει από το χωριό— ξεκίνησαν με την ιδέα να φιλοξενήσουν δημιουργούς, αρχικά πιλοτικά από τον δικό τους κύκλο και στη συνέχεια από όλο τον κόσμο.
Η σκέψη τους ήταν να προσφέρουν σε αυτούς τους ανθρώπους χώρους δημιουργίας μέσα σε ανενεργά κτίρια, όπως παλιά καφενεία, αποθήκες και δημόσιους χώρους που πλέον δεν χρησιμοποιούνται.
Καθιερώνεται πλέον ένα φεστιβάλ με εργαστήρια, μουσική και εκθέσεις – Με συμμετοχή και τοπικών καλλιτεχνών και δημιουργών
Επιπλέον, η κ. Τσομπανίδου εξήγησε πως το φεστιβάλ προέκυψε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία. Όταν οι καλλιτέχνες και δημιουργοί επισκέφθηκαν την περιοχή, έζησαν και πέρασαν χρόνο στα χωριά, ένιωσαν την ανάγκη να αφήσουν κάτι στους ανθρώπους του τόπου.
Έτσι, όλοι μαζί συνέλαβαν την ιδέα να διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ με εργαστήρια, μουσική και εκθέσεις, σε έναν χώρο ανοιχτό και συμμετοχικό, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και τοπικοί καλλιτέχνες και δημιουργοί.

Τελικά, η επιστροφή στο χωριό αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον!
«Ήταν μια ιδιαίτερη μετάβαση από την Ολλανδία στα Δίκαια. Όταν έφυγα από το χωριό, ήμουν πολύ απογοητευμένη από την ποιότητα ζωής, και γι’ αυτό αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, λόγω της έλλειψης σε πολλούς τομείς. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα επέστρεφα. Ο λόγος και συνάμα η αφορμή, όπως προανέφερα, ήταν αυτό το πρόγραμμα που “τρέχουμε” με το Cotranspose. Με λίγα λόγια, μου έδωσε τη δυνατότητα να φέρω σε επαφή δύο κόσμους: τον καλλιτεχνικό με τον τρόπο ζωής του χωριού. Έτσι, η επιστροφή αποκτά πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον», σημείωσε.
Μεγαλώνει το ενδιαφέρον και η στήριξη: 50 οι καλλιτέχνες για φέτος
Αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου, η κ. Τσομπανίδου δήλωσε πως, ήδη από την πρώτη φορά, συγκεντρώθηκαν 25 δημιουργοί, ακόμη και στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Όσο περνά ο καιρός, ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται — τόσο από το εξωτερικό όσο και τοπικά.
«Οι άνθρωποι εδώ έρχονται, το “αγκαλιάζουν” και συμμετέχουν, δημιουργούν προγράμματα, συνεργάζονται μαζί μας. Φέτος έχουμε συνολικά 50 δημιουργούς, και η αλήθεια είναι πως είχαμε ακόμη περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να φιλοξενήσουμε. Όσο περνά ο καιρός, το ενδιαφέρον και η στήριξη που λαμβάνει το πρόγραμμα αυξάνονται», υποστήριξε.
«Οι άνθρωποι εδώ έρχονται, το “αγκαλιάζουν” και συμμετέχουν, δημιουργούν προγράμματα, συνεργάζονται μαζί μας»
Πρόθεση συνεργασίας με άλλους ανθρώπους και φορείς
Σίγουρα, πρόθεση των συνιδρυτριών είναι να προωθηθεί αυτή η πρωτοβουλία, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης κόσμου και προσβασιμότητας υπάρχει σε όλα τα χωριά, και φυσικά, υπάρχουν άδεια σπίτια και χώροι που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν. Παράλληλα, υπάρχει η θέληση για συνεργασία και με άλλους ανθρώπους και φορείς που ενδιαφέρονται για αυτό που γίνεται και ίσως θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν στο δικό τους χωριό. Άλλωστε, είναι πρόθυμες να μοιραστούν τη γνώση τους με όποιον ή όποια το επιθυμεί.
Ένα φεστιβάλ «ανοιχτό» σε όλους
Κλείνοντας, η κ. Τσομπανίδου διευκρίνισε πως τόσο το φεστιβάλ όσο και το πρόγραμμα είναι ανοιχτά σε όλους. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως οι δημιουργικοί άνθρωποι, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι πιο ξεκάθαρο πως μπορούν να συμμετέχουν προσφέροντας εργαστήρια. Επίσης, συμμετέχουν και πολλοί φορείς.
«Σίγουρα, ο κόσμος μπορεί να επισκέπτεται όλα αυτά μέσω των δωρεάν προγραμμάτων που απευθύνονται σε όλους: παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους. Σημαντική είναι και η δράση των εθελοντών, που προέρχονται από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τον τόπο. Είναι εύλογο πως μέσα από όλο αυτό στηρίζονται οι επιχειρήσεις, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά και διευρύνονται οι ασχολίες τους, μιας και προσφέρονται δράσεις και εκτός του φεστιβάλ. Είναι κάτι που «τρέχει» όλο τον χρόνο», επεσήμανε.