
Ο συγγραφέας μιλά στο «Ε» για την πετυχημένη εκδήλωση της 9ης Απριλίου ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Άπλωσε το Χέρι σου» με την Επιτροπή Ισότητας Φύλων της ΠΑΜΘ κι εν συνεχεία υπογραμμίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα των άλλων τριών βιβλίων του
Το βιβλίο του με τίτλο «Δύο διαφορετικές μέρες – Ένα βιβλίο κατά των νταήδων» παρουσίασε στο «Ε» o Τάσος Κωνσταντινίδης μιλώντας για τον σχολικό εκφοβισμό με ήρωα τον Παναγιώτη, έναν μαθητή του δημοτικού, που στην καθημερινότητά του στο σχολείο, αλλά και εκτός από αυτό, στην ποδοσφαιρική ακαδημία βλέπει και βιώνει τον εκφοβισμό. Παρόλο που είναι επιφυλακτικός στην αρχή και σκέπτεται ότι κάτι πρέπει να γίνει για να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στο τέλος δείχνει το θάρρος και αντιδρά, μιλά! Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του βιβλίου, δηλαδή να προτρέψει τα παιδιά να μιλήσουν για αυτό που βιώνουν, να παρακινήσει τους δασκάλους και τις δασκάλες να αφουγκραστούν τη σιωπή των παιδιών, να δώσει ώθηση στους γονείς να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά, ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να απαλείψουμε τέτοιου είδους προβλήματα.
Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο που στις ημέρες μας γιγαντώνεται και πολλές φορές δυστυχώς φέρνει και τραγικά αποτελέσματα.
Ένα βιβλίο που ο κ. Κωνσταντινίδης μοιράστηκε με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της ΠΑΜΘ
«Είναι ένα βιβλίο που μοιράστηκα στην εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών ‘’Άπλωσε το Χέρι σου’’ με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία προεδρεύει η κ. Παυλακάκη. Η συνεργασία αυτή έφερε μία πολύ όμορφη εκδήλωση στις 09.04 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο. Θα ήθελα να πω ‘’ευχαριστώ’’ και στην πρόεδρο, κ. Παυλακάκη που υλοποίησε μαζί με τον Σύλλογο ‘’Άπλωσε το Χέρι σου’’ αυτή την εκδήλωση, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο με πλούσια κοινωνική προσφορά», όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.
«Να βάλουμε το λιθαράκι μας στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού»
Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον στόχο προτρέπει τα παιδιά να μην μένουν σιωπηλά, είτε βιώνουν τα ίδια τον σχολικό εκφοβισμό, είτε είναι θεατές στο περιστατικό κάποιου άλλου παιδιού που το βιώνει. Μας καλεί, λοιπόν να βάλουμε όλοι μαζί ένα λιθαράκι, ώστε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο να καταπολεμηθεί.
Το έναυσμα: Βιώματα συγγενών, γνωστών και φίλων
Αξιοσημείωτο είναι πως η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 2018 και όλα τα έσοδα τότε είχαν διατεθεί για την κάλυψη ενός μέρους των αναγκών του Ειδικού Σχολείου Γενισέας, δηλαδή απέβλεπε στην κοινωνική προσφορά.
«Δημιουργήθηκε χωρίς να υπάρχει κάποια πρόθεση για συγγραφή, προέκυψε ξαφνικά πιθανόν λόγω βιωμάτων των παιδιών μου, αλλά και φιλικών ζευγαριών που είχα υπόψιν μου. Επίσης, παρατηρεί κάποιος πως όλα τα εξώφυλλα των βιβλίων μου είναι ζωγραφιές των παιδιών», όπως σημείωσε.
Εξήγησε πως μόλις πρωτοεκδόθηκε το βιβλίο και το πήραν οι γονείς στα χέρια ακόμη και οικογενειακοί φίλοι που ήταν κοντά και δεν γνώριζε τι βιώνουν, παρατηρούσαν πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι έτσι δομημένο, ώστε να φαίνεται σαν να είχε γνώση της κατάστασής τους ο ίδιος ο συγγραφέας.
«Επίσης, πολλά παιδιά μου εκμυστηρεύτηκαν ότι πολλές φορές βρέθηκαν σε αυτές τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται και ο μικρός Παναγιώτης. Οπότε εγώ θα το θεωρήσω επιτυχία αν ακόμη και ένα παιδί βρει το θάρρος και μιλήσει για να πει ‘’stop’’ στον σχολικό εκφοβισμό ή αν δει κάποιο άλλο παιδάκι να δέχεται κάποια άσχημη συμπεριφορά να το αναφέρει», επεσήμανε.
Ο λόγος στα υπόλοιπα τρία βιβλία με κοινό επίκεντρο την κοινωνική προσφορά
Το δεύτερο βιβλίο του κ. Κωνσταντινίδη με τίτλο «Δύο διαφορετικές μέρες ΙΙ – Σεβασμός στη διαφορετικότητα» έχει ήρωα πάλι τον Παναγιώτη. Συγκεκριμένα, πραγματεύεται τη διαφορετικότητα και τις περιπέτειες του ήρωα, όταν πλέον εγγράφεται στο σχολείο και είναι στην ίδια τάξη ένας νέος μαθητής, ο Αϊλάν.
«Το όνομα το έχω δανειστεί από το τρίχρονο παιδάκι που δυστυχώς το έβγαλε η θάλασσα πνιγμένο κοντά στο Μπόντρουμ πριν χρόνια. Στις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης μπορεί να δει δύο γραμμές, μία μπλε και μία κόκκινη, που είναι τα χρώματα των ρούχων του μικρού Αϊλάν. Θέλω να πω από τη δική μου την πλευρά ένα μεγάλο συγγνώμη σε όλα τα παιδιά του κόσμου που δεν μπορέσαμε και δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε πολύτιμα πράγματα όπως είναι ένα χαμόγελο και μία ζεστή αγκαλιά», δήλωσε.
Ο Παναγιώτης, λοιπόν βλέπει πως αυτό το «διαφορετικό παιδί» δεν είναι και τόσο διαφορετικό και έτσι γίνονται φίλοι. Περνά το μήνυμα ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, η φύση είναι διαφορετική, αλλά όλοι είμαστε ίσοι.
Αξίζει να σημειωθεί πως την φιλολογική επιμέλεια όλων των βιβλίων του κ. Κωνσταντινίδη είχε ο Θανάσης Μουσόπουλος, ο οποίος είναι πολύ κοντά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις την συμβολή του οποίου αναγνωρίζει και εκτιμά πολύ ο συγγραφέας. Το πρώτο βιβλίο προλόγισε ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, κ. Δεμιρτζόγλου, ενώ το δεύτερο ο Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος είναι ο Ξανθιώτης αρχηγός της Εθνικής Ομάδας.
Το δεύτερο βιβλίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να προσφέρει στα Παραρτήματα παιδιού Δράμας και Καβάλας δυστυχώς, όμως ήρθε ο κορωνοϊός και τα βιβλία μοιράστηκαν δωρεάν στα παιδιά. Το τρίτο βιβλίο με τίτλο «Σεισμός – Ο χορός της Γης» προλογίζει εκτός από τον Διευθυντή της Μεγάλης του Γένους Σχολής, κ. Δημήτριο Ζώτο και ο Πατριάρχης μας, κάτι που αποτελεί μέγιστη τιμή. Είναι ένα βιβλίο που έχει ήρωες των παραμυθιών μεταποιημένων των ονομάτων τους και είναι κάτι που λείπει από τα σχολεία. Το βιβλίο γράφτηκε με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτιστικής Προστασίας του Ο.Α.Σ.Π. και περικλείει ό,τι ακριβώς ισχύει στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μπορεί ένας εκπαιδευτικός να βασιστεί σε αυτό. Με λίγα λόγια, αποτελεί εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών κυρίως για την πέμπτη τάξη, όταν τα παιδιά μαθαίνουν για τη δημιουργία των σεισμών, των ηφαιστείων και των φυσικών καταστροφών. Το εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης με αντιπεριφερειάρχη τον κ. Ευφραιμίδη και μοιράστηκε στα σχολεία.
Τέλος, το τέταρτο βιβλίο «Πυρκαγιά – Ο φόβος των δασών» έχει να κάνει με συμβουλές για την πυρκαγιά όπως διατυπώνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα. Υπάρχουν πάλι οι ήρωες των παιδικών παραμυθιών. Μιλά για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς περνώντας ένα μήνυμα και για τον εθελοντισμό που πρέπει να είναι και τρόπος ζωής. Έτσι, φέρνει πολλά μηνύματα προστασίας και προσφοράς. Το βιβλίο εξέδωσε ο δήμος Αβδήρων και εν συνεχεία μοιράστηκε στα σχολεία του.