Αρχική Ρεπορτάζ Ξεκινά η «μάχη» των φορολογικών δηλώσεων

Ξεκινά η «μάχη» των φορολογικών δηλώσεων

0

Οδηγίες προς φορολογουμένoυς από τον πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων επαγγελματιών Ξάνθης Παντελή Γρηγόρη-Ποιες είναι οι αλλαγές – Φοροαπαλλαγή από μισθώματα όσοι μίσθωσαν κενά ακίνητα – Στους «κερδισμένους» όσοι ανακαίνισαν σπίτια

 

Καλή οργάνωση με τον φάκελο των παραστατικών – δικαιολογητικών που πιστοποιούν όλες τις συναλλαγές – αλλαγές της περιουσιακής του κατάστασης είναι η πρώτη οδηγία προς φορολογουμένους που δίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων επαγγελματιών Ξάνθης Παντελής Γρηγόρη. Με αφορμή της έναρξης της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων για εισοδήματα 2024, οι λογιστές μπαίνουν σε πρώτο πλάνο καθόσον είναι αυτοί που σηκώνουν όλο το βάρος της προετοιμασίας και της υποβολής των δηλώσεων ηλεκτρονικά ακόμη και της …επίβλεψης στις προ συμπληρωμένες δηλώσεις!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων επαγγελματιών Ξάνθης Παντελής Γρηγόρη

Αυστηρό το χρονοδιάγραμμα για τις δηλώσεις φέτος 17 Μαρτίου – 15 Ιουλίου

Όπως είναι γνωστό άνοιξε η πλατφόρμα του TaxisNet για τις φορολογικές δηλώσεις 2025. Οι φορολογούμενοι,  θα μπορούν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως και τις 15 Ιουλίου, ενώ έως τις 31 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλλουν τα Νομικά Πρόσωπα, δηλαδή οι εταιρείες. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά και δεν θα δοθούν παρατάσεις, όπως πέρσι για παράδειγμα.

Η αλήθεια κρύβεται στις λεπτομέρειες με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Επίσης φέτος υπάρχουν και κάποιες αλλαγές που από το υπουργείο εξαγγέλλονται ως …φοροαπαλλαγές αλλά το έμπειρο μάτι των λογιστών ξέρει να διαβάζει τις λεπτομέρειες στα ψιλά γράμματα. Όπως για παράδειγμα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις ατομικές επιχειρήσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες: «Ναι εξαγγέλθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά…μη ξεχνάμε ότι σ’ αυτούς ισχύει η τεκμαρτή φορολόγηση. Παλιότερα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται σε 650 ευρώ με την τεκμαρτή φορολόγηση  ο ίδιος φορολογούμενος το πληρώνει στο τριπλάσιο. Οπότε  με την απαλλαγή δεν …ζημιώνει το κράτος!», εξηγεί ο κ. Γρηγόρη.

Φοροαπαλλαγή από μισθώματα όσοι μίσθωσαν κενά ακίνητα – Στους «κερδισμένους» όσοι ανακαίνισαν σπίτια

Άλλη μια αλλαγή αφορά τα ακίνητα. Ειδικότερα: Ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε ανακαίνιση το 2024 θα δουν μειωμένο φόρο έως 3.200 ευρώ για δαπάνες μέχρι 16.000 ευρώ. Επίσης ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων που  εκμίσθωσαν ακίνητα που ήταν κλειστά για τουλάχιστον 3 χρόνια θα απαλλαγούν από φόρο για τα ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024 καθώς επίσης και αυτοί εκμίσθωσαν ακίνητα μέσω Airbnb.

Αλλάζει το  τέλος χαρτοσήμου σε ψηφιακό τέλος συναλλαγών

Όπως μας αναφέρει ο κ. Γρηγόρη τα παλιό τέλος χαρτοσήμου αλλάζει ονομασία και γίνεται ψηφιακό τέλος συναλλαγών που αποδίδεται μέσω της δήλωσης και ανέρχεται σε 3,6%. Απλά για τους λογιστές είναι μια επιπλέον δουλειά καθώς και 11 μήνες θα αποδώσουν τέλος χαρτοσήμου και για τον Δεκέμβριο μόνο ψηφιακό τέλος συναλλαγών. Αυτό θα ενοποιηθεί με άλλα τέλη».

Φοροαπαλλαγή έως 300 ευρώ στα tips (φιλοδωρήματα)

Μια καινοτομία που όμως ήταν απαίτηση της αγοράς είναι να οριστεί ένα αφορολόγητο ποσό για τα φιλοδωρήματα.: «Έτσι ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να μη φορολογηθεί ανά μήνα για το ποσό έως 300 ευρώ για φιλοδωρήματα κι  αυτό θα δώσει ανάσα τόσο στις επιχειρήσεις της εστίασης και σ’ άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως τα κομμωτήρια, τα κουρεία κ.λ.π.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Για τους φορολογούμενους που διαπιστώνουν ότι τα στοιχεία στη φορολογική δήλωση είναι πλήρως προσυμπληρωμένα και ακριβή, δεν απαιτείται καμία ενέργεια, με την ΑΑΔΕ να οριστικοποιεί την υποβολή στις 25 Απριλίου 2025.

Αν για οποιονδήποτε λόγο τα προσυμπληρωμένα στοιχεία είναι ανακριβή ή ελλιπή, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή να συμπληρώσουν με τα ορθά στοιχεία. Για το σκοπό αυτό, μπορούν να υποβάλουν:

Αρχική Δήλωση: Αν δεν έχουν υποβάλει δήλωση μέχρι την Πέμπτη, 24 Απριλίου 2025, θα πρέπει να το κάνουν πριν την ημερομηνία αυτή.

Τροποποιητική Δήλωση: Αν η αρχική δήλωση έχει ήδη υποβληθεί αλλά περιέχει λάθη ή ελλείψεις, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις, από την Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025, μέχρι την Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025. Αυτή η τροποποιητική δήλωση θα θεωρείται αρχική, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Ο κ. Γρηγόρη εφιστά την προσοχή στους φορολογούμενους που έχουν προσυμπληρωμένη δήλωση αν έχουν κάνει κάποια αλλαγή όπως αγορά δίτροχων ή διάφορες μικρές συναλλαγές αν έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα ή κάποιοι νεότεροι με μικρές δηλώσεις που χρειάστηκε να ενοικιάσουν ένα σπίτι για μικρό διάστημα πρέπει να τα δηλώσουν όλα αυτά. Όπως είπε είναι πολλοί οι φορολογούμενοι με προσυμπληρωμένες δηλώσεις που ωστόσο απευθύνονται στους λογιστές για μια ματιά στις δηλώσεις και αυτό όμως είναι δουλειά που πρέπει να κοστολογηθεί.

Άνοιξε η πλατφόρμα αλλά δεν αναρτήθηκαν όλες οι βεβαιώσεις

Ο κ. Γρηγόρη επεσήμανε πως ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λογιστές είναι ότι παρότι η πλατφόρμα έχει ανοίξει στην ώρα της δεν έχουν αναρτηθεί και δεν έχουν κοινοποιηθεί όλες οι βεβαιώσεις ώστε να διεκπεραιωθεί η διαδικασία της υποβολής ανεμπόδιστα αλλά ωστόσο έιναι θετικό ότι «κλείδωσε» η ημερομηνία και δεν θα δοθεί παράταση ώστε όλο το καλοκαίρι οι λογιστές να είναι σκυμμένοι πάνω από τις δηλώσεις!.

Οδηγίες προς φορολογουμένους – Το «τυράκι» του 4%

Συνοψίζοντας ο κ. Γρηγόρη εφιστά στους φορολογουμένους δύο βασικά πράγματα προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία με τις δηλώσεις. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι μπορούν να καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο για να λάβουν την έκπτωση του 4% και αν δεν είναι να μην πιέζουν τους λογιστές να υποβάλουν τις δηλώσεις του έως τις 30/4 ώστε να πάρουν την έκπτωση . Και το δεύτερο επίσης πολύ βασικό είναι όταν κλείνουν ραντεβού και προσέρχονται στον λογιστή να είναι οργανωμένοι και ο φάκελος με τα δικαιολογητικά έιναι πλήρης. Επίσης μπορούν να τηλεφωνούν προηγουμένως για τα παραστατικά που απαιτούνται σε κάθε είδους συναλλαγή τους ώστε να φροντίσουν να τα συλλέξουν/ Τέλος όπως συμπλήρωσε καλή οργάνωση χρειάζονται και οι λογιστές – συνάδελφοι  αλλά και καλή  υπομονή γιατί ο αγώνας των δηλώσεων μόλις άρχισε!.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύλληψη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη – Οργή για την πολιτική καταστολή

Ακύρωση πτυχίου, συλλήψεις και περιορισμός κοινωνικών δικτύων – «Δεν υπάρχει πλέον ασφάλει…