Αρχική Ρεπορτάζ Με σταθερά βήματα ξεκίνησε το έργο του ο νεοσύστατος Μελισσοκομικός Σύλλογος Ξάνθης

Με σταθερά βήματα ξεκίνησε το έργο του ο νεοσύστατος Μελισσοκομικός Σύλλογος Ξάνθης

0

Εγκαινίασε τα γραφεία του και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή στο Μυρωδάτο σε μία περίοδο που συμπίπτει χρονικά με το ξεκίνημα της σεζόν –Στο «Ε» μιλούν ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου, Γ. Μίχου και Ε. Διαμαντίδου, αντίστοιχα αναφερόμενοι σε προκλήσεις, αλλά και στοχεύσεις του Συλλόγου

 

Την Κυριακή φίλοι και μέλη του νεοσύστατου Μελισσοκομικού Συλλόγου Ξάνθης έδωσαν το παρών στην 1η ετήσια συνέλευση στο Μυρωδάτο πραγματοποιώντας και τα εγκαίνια των νέων τους γραφείων. Επίσης, έκοψαν και την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους σε μία περίοδο που συμπίπτει χρονικά με το ξεκίνημα της σεζόν για τους μελισσοκόμους.

Η ίδρυση του Συλλόγου ήταν δύσκολη υπόθεση, αλλά στο εξής προχωρά με αργά, αλλά ταυτόχρονα σταθερά βήματα, αφού γίνονται όλα κατόπιν μελέτης, υπάρχει συνέπεια και ομαδικότητα με κλίμα συνεργασίας μεταξύ 45 ατόμων μέχρι στιγμής.

«Φωνή» των μελισσοκόμων ο Σύλλογος

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου, Γεώργιος Μίχου τονίζει στο «Ε»:

«Το πρώτο μας μέλημα ήταν να μαζευτούν οι μελισσοκόμοι και να γνωριστούν μεταξύ τους. Αναμφισβήτητα ο Σύλλογος είναι ουσιαστικά σωματείο και ταυτόχρονα συνδικαλιστικό όργανο, επικοινωνεί τα προβλήματα του μελισσοκόμου με αυτούς που πρέπει, είναι η ‘’φωνή’’ των μελισσοκόμων».

«Τρέχουν» δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία

Αναφερόμενος στην εποικοδομητική δράση του Συλλόγου διαβεβαιώνει πως πρόκειται για την ενημέρωση που λαμβάνει χώρα στα σχολεία.

«Λόγου χάριν στις 20 Μαΐου(παγκόσμια ημέρα μέλισσας) θα μαζέψουμε μελισσοκόμους στα σχολεία με σκοπό την ενημέρωση. Τα παιδάκια στα σχολεία είναι οι μελλοντικοί μας πελάτες ή ακόμη και συνάδελφοι. Είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος για το μέλι που καταναλώνει, όπως επίσης και για τα ζητήματα του κλάδου. Εμείς θέλουμε να ξέρει ο κόσμος ποια διαφορά έχει το μέλι που προμηθευόμαστε από παραγωγό σε σύγκριση με αυτό που παίρνουμε από τον έμπορο», αναφέρει.

Γ. Μίχου: «Δύσκολα κάποιος παραγωγός θα κάνει νοθεία στο μέλι του»

Μάλιστα υποστηρίζει πως το «κυνήγι» του φθηνού είναι το επικίνδυνο χωρίς να σημαίνει ότι το μέλι του μάρκετ είναι κακό.

«Ο παραγωγός ό,τι και να γίνει 99% είναι καθαρός. Δύσκολα κάποιος παραγωγός θα κάνει νοθεία στο μέλι του», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος παρατηρεί πως το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει όλο τον πρωτογενή τομέα, από τους αγρότες μέχρι και τους μελισσοκόμους, είναι αλυσίδα σε αυτό.

Μείωση της παραγωγής φέρνει η παρατεταμένη ανομβρία

Βέβαια, αντιλαμβάνεται πως φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές κάτι πήγε να γίνει αναφορικά με τις βροχές, αλλά ο τόπος δεν έχει βραχεί επαρκώς. Η παραγωγή μελιού έχει μειωθεί ως φυσικό επακόλουθο της παρατεταμένης ανομβρίας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Ζημιές και από μελισσοφάγους

«Επίσης, έχουμε μεγάλο πρόβλημα και με τους μελισσοφάγους. Πρόκειται για αποδημητικά πουλιά που έρχονται την άνοιξη και το φθινόπωρο προκαλώντας τρομερή ζημιά», δηλώνει ο πρόεδρος.

Ελπίδα για μία καλή παραγωγή φέτος με «σύμμαχο» τον καιρό

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, η γραμματέας του ΔΣ, Ειρήνη Διαμαντίδου επισημαίνει:

«Η άνοιξη φέτος φαίνεται δυναμική, δηλαδή έρχεται λίγο πρόωρα. Αν δεν μας ‘’χτυπήσουν’’ παρατεταμένοι καύσωνες το καλοκαίρι, θεωρούμε πως θα έχουμε καλή παραγωγή. Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση είναι οι βροχοπτώσεις, που δυστυχώς δεν έχουμε πολλές. Ευχόμαστε να έχουμε καλή χρονιά, αλλά δυστυχώς η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά».

Δύσκολη η περσινή χρονιά: Η παραγωγή ήταν μειωμένη περίπου κατά 30 έως 40%

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως πέρυσι η παραγωγή ήταν μειωμένη περίπου κατά 30 έως 40%, κάηκαν βοσκότοποι τεράστιας έκτασης ειδικά στον Έβρο και την Χαλκιδική. Επιπλέον, χάθηκαν πολλά κιλά μελιού και μελίσσια. Ευτυχώς σε τοπικό επίπεδο διαβεβαιώνει ότι τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα, μιας και δεν καταγράφηκαν απώλειες. Εύχεται η παραγωγή να έχει τις αποδόσεις που είχε πριν τέσσερα χρόνια.

Νέες συνεργασίες και σεμινάρια εγκαινιάζονται το καλοκαίρι για τον Σύλλογο

Μιλώντας για την κινητικότητα του Συλλόγου την περίοδο του καλοκαιριού αποτυπώνει ως επιθυμία την διεξαγωγή σεμιναρίου με την πυροσβεστική, όπως επίσης και με τον Ερυθρό Σταυρό. Έπειτα, σκέφτονται να κάνουν καθαρισμό του περιαστικού άλσους. Φυσικά, στον προγραμματισμό είναι και η διεξαγωγή σεμιναρίων προς μελισσοκόμους, αλλά και προς καταναλωτές, καθώς είναι σημαντικό να μάθουν τι γίνεται και με την αγορά του μελιού.

Το αντικείμενο της μελισσοκομίας

Η κα Διαμαντίδου αναφορικά με το αντικείμενο της μελισσοκομίας περιγράφει: «Η μελισσοκομία βασίζεται κυρίως στο υλικό που υπάρχει, δηλαδή στις κυψέλες και στο κερί. Χωρίς αυτά δεν μπορεί κάποιος να εξασκήσει μελισσοκομία. Το κερί το λαμβάνουμε εμείς από τις μέλισσες, είναι ο σκελετός τους για το μέλι. Ουσιαστικά οι εργασίες δεν σταματούν καθόλου μέσα στο έτος, γιατί φροντίζουμε για την προετοιμασία τους προσαρμόζοντας πλαίσια και κερί για την άνοιξη. Συνήθως ξεκινάμε με τα πιο δυνατά μελίσσια, με όσα έχουν ξεχειμωνιάσει και τα μετακινούμε μόνο το βράδυ. Έπειτα, κατεβάζουμε τα μελίσσια, τα ανοίγουμε και επιστρέφουμε πίσω στο σπίτι. Έτσι γίνεται η νομαδική μελισσοκομία που ακολουθεί την ανθοφορία των φυτών. Όλες οι ορεινές περιοχές ενδείκνυνται για μελισσοκομία. Επιπλέον, στον κάμπο πολλοί μας προτιμούν για να κάνουμε επικονίαση με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας».


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ξάνθης

Πρόεδρος: Μίχου Γεώργιος

Αντιπρόεδρος: Κοντογιάννης Χρήστος

Γραμματέας: Διαμαντίδου Ειρήνη

Ταμίας: Μπαντάκης Αθανάσιος

Μέλος: Μητρακόπουλος Γεώργιος


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύλληψη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη – Οργή για την πολιτική καταστολή

Ακύρωση πτυχίου, συλλήψεις και περιορισμός κοινωνικών δικτύων – «Δεν υπάρχει πλέον ασφάλει…