Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέθηκε σε λειτουργία ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Τέθηκε σε λειτουργία ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

0

Σε λειτουργία μπήκε από τη Δευτέρα ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, ο οποίος εντάσσεται στην Ψηφιακή Υγεία.  Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν ένα πρόπλασμα και η νέα εφαρμογή θα αφορά δεδομένα από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα με την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας το τέλος 2025, θα σταματήσουν να υπάρχουν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και η πιστοποίηση της αναπηρίας θα γίνεται αυτόματα ψηφιακά.

Στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα βρίσκονται όλα τα ιατρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δημογραφικών στοιχείων, ιατρικού ιστορικού, φαρμάκων και αλλεργιών, εμβολιασμού, αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων, ακτινολογικών εικόνων, ζωτικών σημείων, προσωπικών στατιστικών, όπως ηλικία και βάρος, ιατρικά ραντεβού.

Τα αρχεία μοιράζονται μέσω συνδεδεμένων στο δίκτυο, επιχειρησιακών συστημάτων πληροφοριών ή άλλων δικτύων και ανταλλαγών πληροφοριών. Μέσα από αυτή την εφαρμογή θα δοθεί η δυνατότητα στην ιατρική κοινότητα και στους πολίτες, να έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο των ιατρικών δεδομένων των ασθενών.

Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αντλεί στοιχεία των ασθενών από επιμέρους πηγές δεδομένων του συστήματος υγείας (ΕΟΠΥΥ, ΠΦΥ, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Νοσοκομεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιώτες ιατρούς, ιδιωτικές Μονάδες υγείας, Κεντρικό αποθετήριο ιατρικών εξετάσεων, κεντρικό αποθετήριο απεικονιστικών εξετάσεων, μητρώα ασθενών, κ.λ.π.).

Η σημαντικότερη πρόκληση είναι η διαλειτουργικότητα μεταξύ ετερογενών συστημάτων για τη συγκέντρωση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα θα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και θα διασυνδεθούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Όπως αναφέρθηκε, είναι ήδη διαθέσιμη η αναβαθμισμένη εφαρμογή του My Health App.

Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει τους πολίτες στη διεπαφή τους με τις υπηρεσίες υγείας καθώς και στη βελτίωση της διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΥ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, αυτό που γίνεται είναι ένα μικρό θαύμα. Αυτόματα η εξέταση μπαίνει στο σύστημα και με ένα κλικ ο γιατρός θα μπορεί να δει όλο το ιστορικό.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συνόλου του συστήματος υγείας και υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσοχή εφιστά στους μελισσοκόμους ο δήμος Μύκης

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τους καλεί να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια…