Αρχική Ρεπορτάζ Είδη υπό εξαφάνιση σουπιές και χταπόδια στις θάλασσές μας

Είδη υπό εξαφάνιση σουπιές και χταπόδια στις θάλασσές μας

0

Το φυτοπλαγκτόν έχει κάνει …κατάληψη στον βυθό στην θαλάσσια περιοχή των Αβδήρων και έχει καταστρέψει τα αβγά των αλιευμάτων-Σε απόγνωση οι ψαράδες  – ΙΝΑΛΕ: Άμορφη βλέννα φυτοπλαγκτού στις ακτές της Ξάνθης

Ασήκωτα είναι τα δίκτυα των ψαράδων μας που αρμενίζουν με τα αλιευτικά τους στην παραθαλάσσια περιοχή μας. Όχι όμως από ψάρια ή άλλα αλιεύματα αλλά  από «μπουγάρια», όπως λένε στην γλώσσα τους, αυτό το πράσινο φυτοπλαγκτόν που έκανε πάλι την εμφάνισή του μετά από τρία χρόνια.

O Διευθυντής Ερευνών ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) Σωτήρης Ορφανίδης

Το φυτοπλαγκτόν έχει καταστρέψει τα αβγά – Είδος σε έλλειψη σουπιές και χταπόδια

Την απόγνωση των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής των Αβδήρων, μας μεταφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου τους Κώστας Τσολάκης και παράλληλα τον προβληματισμό του για το μέλλον των αλιευμάτων και της αλιείας: «Εδώ και 10 μέρες ο βυθός είναι καλυμμένος από ένα στρώμα απ’  αυτό το φυτοπλαγκτόν. Σηκώνουμε τα δίκτυα και βγάζουμε μόνο αυτό. Έχει καθίσει στον βυθό  και έχει καταστρέψει τα αβγά των ψαριών και των άλλων αλιευμάτων όπως της σουπιά και του χταποδιού. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχουμε σουπιές και  χταπόδια ούτε  για δείγμα. Παλιότερα ένα καΐκι έβγαζε 100 κιλά σουπιές και τώρα ούτε 5 κιλά. Είναι απελπιστική η κατάσταση. ».

Φυσάει Βορειανατολικός και φέρνει τα λύματα της Πόλης στο Θρακικό Πέλαγος

Είναι κοινό μυστικό στους ψαράδες αλλά το αποδέχονται και το εξηγούν και  οι επιστήμονες ότι το πλαγκτόν που είναι οργανική ύλη έχει ως γενεσιουργό αιτία τη ρύπανση. Οι ψαράδες υποστηρίζουν ότι δημιουργείται από τα λύματα της Κωνσταντινούπολης: «Οι Τούρκοι δεν έχουν Βιολογικό Καθαρισμό και ούτε είναι στην ΕΕ για να έχουν αυτή την υποχρέωση. Τα λύματα μιας πόλης άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων πέφτουν στον Βόσπορο και αυτά διαμέσου των Δαρδανελίων μεταφέρονται στο Θρακικό Πέλαγος. Ιδίως όταν φυσάνε Βορειανατολικοί άνεμοι 5 – 6  – 7 μποφόρ τα απόβλητα έρχονται σε μας. Γι αυτό έχουμε αυτό το πλαγκτόν από την Λήμνο και τον Αη Στράτη μέχρι σε μας και στην Χαλκιδική. Αυτό είναι μια οικολογική καταστροφή αλλά και καταστροφή για την αλιεία», κατέληξε ο κ. Τσολάκης.

ΙΝΑΛΕ: Άμορφη βλέννα φυτοπλαγκτού στις ακτές της Ξάνθης

Το «Ε» απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Αλιείας Ινστιτούτο Αλιείας και μίλησε με τον Διευθυντή Ερευνών ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) Σωτήρη Ορφανίδη προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για το φαινόμενο και τις αιτίες που το προκαλούν. Να σημειώσουμε ότι το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ μελετούν το φαινόμενο στο πλαίσιο του προγράμματος της Θαλάσσιας Στρατηγικής Ι και ΙΙ (2018-2029) που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε πως πρόκειται για εμφανείς άμορφες μάζες «βλέννας» χρώματος καφέ, ορατές με γυμνό μάτι που σχηματίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα ύδατα του Βορείου Αιγαίου και στις ακτές της Ξάνθης και συγκεκριμένα στα Άβδηρα. «Πρόκειται για το φαινόμενο της δημιουργίας αιωρούμενων οργανικών συσσωματωμάτων (κολλώδη μακρο-συσσωματώματα), που τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα την άνοιξη του 2021, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αλιείς του Βορείου Αιγαίου. Προσκολλάται στα αλιευτικά τους εργαλεία, π.χ., δίκτυα, δυσκολεύοντας τη χρήση τους», σημείωσε ο κ. Ορφανίδης.

Πολλές οι αιτίες – Σε ποιες περιοχές έχει παρατηρηθεί

Αναφορικά με τα αίτια που το προκαλούν επεσήμανε: «Γενικά, τα αίτια των επεισοδίων της δημιουργίας των κολλωδών μακρο-συσσωματωμάτων, ένα απρόβλεπτο και μη-περιοδικό φαινόμενο μέχρι τώρα, δεν είναι μέχρι σήμερα πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, στην περιοχή μας θα πρέπει να αναζητηθούν στη συνέργεια βιολογικών παραμέτρων, όπως η αύξηση του φυτοπλαγκτού, ιδιαιτέρως διατόμων των γενών Chaetoceros και Skeletonema και του δινομαστιγωτού Gonyaulax και η έκκριση πολυσακχαριτών από αυτά, με τις ιδιαίτερες υδρογραφικές συνθήκες της περιοχής, όπως είναι η ύπαρξη των ποταμών του Έβρου και του Νέστου και των ρευμάτων της Μαύρης Θάλασσας, που εμπλουτίζουν με θρεπτικά άλατα το Θρακικό Πέλαγος. Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε θέρμανση των επιφανειακών υδάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανάμειξης και την ενίσχυση της στρωματοποίησης, η οποία αν ενταθεί εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, περιορίζει την ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών μεταξύ των στρωμάτων δημιουργώντας τροφική πενία και καταπόνηση του φυτοπλακτού, ο οποίο μάλλον εκκρίνει πολυσακχαρίτες, ως μηχανισμό επιβίωσης. Με αυτούς τους πολυσακχαρίτες που μπορούν να σχηματίσουν ένα ζελατινώδες, κολλώδες υλικό συγκολλούνται βακτήρια, που επίσης παράγουν πολυσακχαρίτες, ανόργανα σωματίδια, θρύμματα και αερομεταφερόμενοι γυρεόκοκκοι και μύκητες και δημιουργούν τη γνωστή «βλέννα».

Σε ποιες περιοχές έχει παρατηρηθεί

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ορφανίδης το φαινόμενο είναι γνωστό στη Μεσόγειο Θάλασσα κυρίως από τη Βόρειο Αδριατική θάλασσα, με πρώτη καταγραφή το έτος 1729, από Βενετό χρονογράφο. «Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Αδριατικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου μεγάλης έκτασης και έντασης επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων κολλώδη μακρο-συσσωματώματα κάλυψαν μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις, με σημαντικές συνέπειες στην αλιεία και στον τουρισμό.

Το φαινόμενο παρατηρείται και στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου και έχει συνδεθεί με οξεία περιστατικά ρύπανσης και άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Ποσότητες βλέννας περνάνε μέσω των Στενών των Δαρδανελίων και στο Θρακικό Πέλαγος, όπως είχε καταγραφεί μέσω δορυφορικών εικόνων τον Ιούνιο του 2021».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στον «αέρα» η χρηματοδότηση της γέφυρας στον Γέρακα

Παραλήφθηκε από το δήμο η μελέτη –  Μετά το Πάσχα ξεκινά το έργο στο Λιβάδι – Αναμέν…