Αρχική Ρεπορτάζ Αφρικανική πανώλη σε χοίρους: Και στα ορεινά της Ξάνθης επεκτείνεται η ζώνη επιτήρησης

Αφρικανική πανώλη σε χοίρους: Και στα ορεινά της Ξάνθης επεκτείνεται η ζώνη επιτήρησης

0

Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ, Νίκος Φωτεινιάς τονίζει στο «Ε» ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην οχύρωση των συστηματικών εκμεταλλεύσεων-Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 36 εστίες σε αγριόχοιρους, αλλά εκτιμάται ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα-Προσοχή εφιστάται στα μέτρα βιοασφάλειας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα νέο κύμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην ΑΜΘ και ειδικότερα στην ΠΕ Δράμας, με τις αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη λήψη κατάλληλων και έγκαιρων μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας στην ΠΑΜΘ. H συγκεκριμένη νόσος είναι επικίνδυνη για τα ζώα η οποία μεταδίδεται μόνο σε αυτά και όχι στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, στις 13 Δεκεμβρίου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς επιβεβαίωσε μία εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε θηρευμένο αγριόχοιρο, στο δάσος της Ελατιάς, του Δήμου Δράμας, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Η εστία εντοπίστηκε εντός Απαγορευμένης Ζώνης ΙΙ.

Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί τριάντα έξι εστίες της νόσου σε αγριόχοιρους της ΠΕ Δράμας. Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2023/594 της Επιτροπής και στο υπ. αριθ. 260918/22.01.2009 Εθνικό Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωσή της εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανόμενων στις παραπάνω σχετικές εγκυκλίους.

«Ο ιός μπορεί να παραμένει σε ένα νεκρό αγριογούρουνο και για έναν χρόνο, αλλά να το μεταδώσει στη συνέχεια»
Νίκος Φωτεινιάς
Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ

Ν.Φωτεινιάς: «Yπάρχει ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο τα χοιρινά πρέπει να σφάζονται μόνο εντός της ΠΕ Δράμας»

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ, Νίκος Φωτεινιάς σημειώνει στο «Ε» πως πράγματι έχουν ληφθεί δείγματα που έχουν επιβεβαιώσει θετικότητα εδώ και τρεις με τέσσερις μήνες, πρόκειται για δείγματα από άγριους χοίρους.

«Στην αρχή εντοπίστηκαν στα ορεινά της Δράμας, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν και χαμηλότερα με αποτέλεσμα να κλείνεται ο νομός ως προς τις σφαγές, καθώς υπάρχει ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο τα χοιρινά πρέπει να σφάζονται μόνο εντός της ΠΕ Δράμας. Οι ζώνες επιτήρησης αυτή την στιγμή έχουν εξαπλωθεί και στα ορεινά της Ξάνθης, καθώς φτάνουν μέχρι την Σταυρούπολη. Βέβαια, δεν έχουν εντοπιστεί εκεί νεκροί αγριόχοιροι. Ευτυχώς το νόσημα εντοπίζεται μόνο στους νεκρούς αγριόχοιρους», όπως προσθέτει.

Να παραμείνει η πανώλη εκτός συστηματικών εκμεταλλεύσεων

Έπειτα, διευκρινίζει πως δημιουργήθηκαν συνεργεία δίωξης από τον Κυνηγετικό Σύλλογο της Δράμας, μολονότι δεν εντοπίστηκαν ζωντανοί αγριόχοιροι μέσα στις περιοχές αυτές που βρέθηκε το νόσημα, αλλά μόνο νεκροί.

«Η προσπάθειά μας είναι να παραμείνει εκτός συστηματικών εκμεταλλεύσεων. Στους αγριόχοιρους θα έχουμε την αφρικανική πανώλη των χοίρων στο βουνό, αλλά θα προσπαθήσουμε να μην πληγούν συστηματικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», υποστηρίζει.

Έμφαση στα μέτρα βιοασφάλειας προστατεύοντας τις οικόσιτες εκμεταλλεύσεις

Εν συνεχεία, ενημερώνει πως ως Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στο εξής θα φροντίσουν να συντονίσουν τις κινήσεις, ώστε να μην γίνει διασπορά του νοσήματος δίνοντας έμφαση στα μέτρα βιοασφάλειας προστατεύοντας τις οικόσιτες εκμεταλλεύσεις σε όλη την περιφέρεια.

Καινούργιες εστίες πανώλης κάθε μέρα

«Οι εστίες της νόσου σε αγριόχοιρους στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας πιθανόν να ξεπερνούν και τις τριάντα έξι, αφού συνεχώς βγαίνουν και καινούργιες εστίες. Σε έναν χώρο αν βρεθούν πέντε νεκροί αγριόχοιροι, θα δειγματίσουμε τον έναν, δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να δειγματιστούν όλοι. Όλοι τους είναι σε μία κοινή τοποθεσία. Οι 36 εστίες δείχνουν ότι εντοπίστηκαν 36 νεκροί αγριόχοιροι, αν και είναι πολύ περισσότεροι», δηλώνει.

Όσον αφορά τη μετάδοση της νόσου ο κ. Φωτεινιάς επισημαίνει επιπροσθέτως πως τα τσιμπούρια έχουν άμεση σχέση στην μετάδοση, μέσω του τσιμπουριού μπορεί να πηδήξει και να πάει στο ήμερο γουρούνι.

Φρόνιμη η φροντίδα για καλές περιφράξεις και απολυμάνσεις

Ο ίδιος αναφέρει πως υπάρχει φόβος μόνο στις εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν τα μέτρα βιοασφάλειας όπως είναι οικόσιτες, των ημιάγριων. Θεωρεί συνετή επιλογή την ύπαρξη καλών περιφράξεων και την φροντίδα απολυμάνσεων, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο απομακρυσμένη η επαφή των ήμερων με τα άγρια ή τα ημιάγρια με τα άγρια χοιρινά.

«Ήρθε για να μείνει αυτό το νόσημα»

«Δυστυχώς, αυτό το νόσημα ήρθε για να μείνει, έχει μεγάλο κύκλο ζωής. Ο ιός μπορεί να παραμένει σε ένα νεκρό αγριογούρουνο και για έναν χρόνο, αλλά να το μεταδώσει στη συνέχεια. Έπειτα, οι κυνηγοί που έχουν σχέση με τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις πρέπει να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται, να μην πηγαίνουν για κυνήγι. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και για τους χοιροτρόφους, μιας και υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταδώσουν το νόσημα στις δικές τους εκμεταλλεύσεις», όπως διαπιστώνει καταληκτικά ο κ. Φωτεινιάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι «παίκτες» και οι κινήσεις τους στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα

Τους «γρίφους»  των διεθνών σχέσεων και των γεωπολιτικών συσχετισμών σε Μέση Ανατολή και Ο…