Αρχική Ρεπορτάζ “Διψά” για βροχή η γη της Ξάνθης

“Διψά” για βροχή η γη της Ξάνθης

0

Μόνο 24 χιλιοστά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Στην τέταρτη θέση με την μεγαλύτερη ανομβρία στην Θράκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης – Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Τ. Παπαδάκης: «Είναι η τρίτη συνεχιζόμενη χρονιά με ανομβρία με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειμμα σε υπόγεια νερά»

Στις τέσσερις πιο άνυδρες περιοχές της Θράκης συγκαταλέγεται η Ξάνθη αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης για το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου του 2025   δέχθηκε μόνο 24 χιλιοστά βροχής! Σε ακραία κατάσταση το Φανάρι Ροδόπης με μόλις 9mm! Ενδεικτικό είναι ότι – όπως άλλωστε επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ – ότι για την φετινή χρονιά (2025) την στιγμή που η θεωρητικά ξηροθερμική νότια Ελλάδα (Αθήνα-Πειραιάς) δέχθηκε το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 80-90 χιλιοστά βροχής!

Η ανομβρία πλήττει την Θράκη – «Διψάνε» Φανάρι, Αμαξάδες, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ: «Θεωρητικά και στατιστικά επιβεβαιωμένο είναι ότι οι χειμερινοί μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι αυτοί που δίνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες υετού (βροχής και χιονιού). Όμως τα προηγούμενα τρία χρόνια (2022, 2023 & 2024) παρατηρήθηκε σημαντική μείωση και απόκλιση από τους μέσους όρους. Η επίπτωση της Κλιματικής Αλλαγής στην Θράκη εκτός από την άνοδο της των μέσων τιμών της θερμοκρασίας έχει μεγάλη αλλαγή στο ύψος των βροχοπτώσεων με τις αποκλίσεις σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι χαώδεις.

Για την φετινή χρονιά (2025) την στιγμή που η θεωρητικά ξηροθερμική νότια Ελλάδα (Αθήνα-Πειραιάς) δέχθηκε το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 80-90 χιλιοστά βροχής, οι μετεωρολογικοί σταθμοί της ΕΜΥ έδειξαν στο Φανάρι Ροδόπης 9 mm και στους Αμαξάδες Ροδόπης 14 mm, που είναι και οι ακραίες τιμές στην Θράκη. Επίσης οι προγνώσεις μέχρι τα μέσα Μαρτίου δείχνουν μηδενικές τιμές στις βροχοπτώσεις.

Η αγροτική παραγωγή και ειδικά τα μη αρδευόμενα σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι κλπ), το σπαράγγι και τα σκόρδα πλήττονται, ενώ οι εδαφικές υγρασιακές συνθήκες δεν θα είναι κατάλληλες για τις πρώιμες σπορές καλαμποκιού (Μαρτίου) και βαμβακιού (Απρίλιο)».

Αναλυτικά τα στοιχεία από τους βροχοβράχους της Θράκης

Αναλυτικά το πρώτο δίμηνο του 2025 οι τιμές που έδειξαν οι βροχογράφοι στην Θράκη σε ύψος βροχής και ισοδύναμο ύψος χιονιού είναι:

  • Φανάρι Ροδόπης 9mm
  • Αμαξάδες Ροδόπης 14mm
  • Αλεξανδρούπολη λιμάνι 21mm
  • Ξάνθη 24mm
  • Βυρσίνη Ροδόπης 27mm
  • Κέχρος Ροδόπης 30mm
  • Δίκαια Έβρου 33mm
  • Ίμερος Ροδόπης 34mm
  • Προσκυνητές Ροδόπης 34mm
  • Παλαγία Έβρου 39mm
  • Κόσμιο Ροδόπης 40mm
  • Ορεστιάδα 42mm
  • Διδυμότειχο 50mm
  • Μεταξάδες Έβρου 80mm
  • Σαμοθράκη 87mm

Η ανομβρία είναι «κακοκαιρία», λέει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Τ. Παπαδάκης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στο «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης Τριαντάφυλλος Παπαδάκης επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η Θράκη πλήττεται από ένα κύμα «κακοκαιρίας» αφού ενώ θα έπρεπε να έχει βροχοπτώσεις έχει ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασία. Η ανομβρία που είναι επί τρία χρόνια τώρα έχει πλέον εδραιωθεί και είναι αιτιατό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Το ζητούμενο όμως είναι τι κάνουμε εμείς σαν αγρότες και σαν αστοί για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της: «Η  Θράκη και γενικά όλη η Βόρεια Ελλάδα πλήττεται από  ανομβρία που φέρνει ξηρασία στην γη με σοβαρές επιπτώσεις στην γεωργία, καθώς επηρεάζει την ποσότητα παραγωγής, αλλά και δημιουργεί προβλήματα με την άρδευση και τους υδάτινους πόρους. Ήδη τους δύο μήνες τώρα που δεν έβρεξε τα σιτηρά θα αρχίσουν να χρειάζονται πότισμα. Θα επηρεαστούν και οι εαρινές καλλιέργειες. Είναι η τρίτη συνεχιζόμενη χρονιά με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειμμα σε υπόγεια νερά. Η κατάσταση παγιώνεται και θα πρέπει οι αγρότες να την αντιμετωπίσουν, βάζοντας καλλιέργειες με μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία και φυτεύοντας τα φυτά πιο αραιά ώστε να έχουν μεγαλύτερη ρίζα και να αντλούν περισσότερη υγρασία αλλά και να σταματήσουν την σπατάλη του νερού, τοποθετώντας άρδευση με σταγονίδια. Επίσης να μπουν υδρόμετρα που θα πληρώνουν το νερό που καταναλώνουν. Οι αστοί αυτό που μπορούν να κάνουν είναι σωστή διαχείριση του νερού και όχι σπατάλη, αν και το νερό για αστική χρήση είναι μόλις το 10 – 20%  της συνολικής κατανάλωσης ενώ για αγροτική το 70% και εκεί γίνεται μεγάλη σπατάλη.».

Συνοψίζοντας, o κ. Παπαδάκης τόνισε πως η Θράκη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει καθοριστικά την γεωργία και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της και πρέπει να μπει στη διαδικασία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες υιοθετώντας πρακτικές εξοικονόμησης υδάτινων πόρων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στον «αέρα» η χρηματοδότηση της γέφυρας στον Γέρακα

Παραλήφθηκε από το δήμο η μελέτη –  Μετά το Πάσχα ξεκινά το έργο στο Λιβάδι – Αναμέν…