Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Η μακρά λίστα για το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2025: 13 βιβλία από όλο τον κόσμο

Η μακρά λίστα για το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2025: 13 βιβλία από όλο τον κόσμο

0

Μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων μικρής έκτασης με μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια λογοτεχνία

Το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2025 ανακοίνωσε τη μακρά λίστα με τα 13 βιβλία που ξεχώρισαν από 154 υποψήφιες υποβολές. Με επικεφαλής τον διάσημο συγγραφέα Μαξ Πόρτερ, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε 11 μυθιστορήματα και 2 συλλογές διηγημάτων που μεταφράστηκαν στα αγγλικά και εκδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία από τις 1 Μαΐου 2024 έως και τις 30 Απριλίου 2025.

Ανάμεσα στους υποψήφιους, ξεχωρίζει το μυθιστόρημα «Solenoid» του Ρουμάνου συγγραφέα Μίρτσεα Καρταρέσκου, το οποίο με τις 627 σελίδες του είναι το μεγαλύτερο έργο της λίστας, ενώ τα υπόλοιπα 10 μυθιστορήματα δεν ξεπερνούν τις 200 σελίδες και ανήκουν σε μεγάλο ποσοστό στην κατηγορία της νουβέλας.

Η λίστα περιλαμβάνει έργα από 15 διαφορετικές εθνικότητες, καθώς και 11 ανεξάρτητους εκδότες, γεγονός που αναδεικνύει τη διεθνή διάσταση του βραβείου. Η ανακοίνωση της βραχείας λίστας θα γίνει στις 8 Απριλίου, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 20 Μαΐου στην Tate Modern του Λονδίνου.

Τα υποψήφια βιβλία του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ 2025:

  1. A Leopard-Skin Hat – Anne Serre (Γαλλία)
  2. On a Woman’s Madness – Astrid Roemer (Ολλανδία)
  3. Heart Lamp – Banu Mushtaq (Ινδία)
  4. Perfection – Vincenzo Latronico (Ιταλία)
  5. Eurotrash – Christian Kracht (Γερμανία)
  6. Under the Eye of the Big Bird – Hiromi Kawakami (Ιαπωνία)
  7. Hunchback – Saou Ichikawa (Ιαπωνία)
  8. Small Boat – Vincent Delecroix (Γαλλία)
  9. Reservoir Bitches – Dahlia de la Cerda (Μεξικό)
  10. Solenoid – Mircea Cărtărescu (Ρουμανία)
  11. There’s a Monster Behind the Door – Gaëlle Bélem (Ρεϋνιόν)
  12. On the Calculation of Volume I – Solvej Balle (Δανία)
  13. The Book of Disappearance – Ibtisam Azem (Παλαιστίνη)

Trivia για τη λίστα:

  • Δεκατρείς συγγραφείς κάνουν το ντεμπούτο τους με το Διεθνές Βραβείο Booker, με τρεις από αυτούς να είναι και πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς.
  • Ένα βιβλίο, το Hunchback του Saou Ichikawa, έχει μόλις 100 σελίδες.
  • Η λίστα περιλαμβάνει βιβλία από 10 πρωτότυπες γλώσσες, με την Κανάντα και τα Ρουμανικά να είναι οι πιο πρόσφατες προσθήκες.
  • Η φετινή λίστα εντυπωσιάζει με το μεγάλο ποσοστό ανεξάρτητων εκδοτών, με 11 από τα 13 βιβλία να προέρχονται από μικρούς εκδοτικούς οίκους.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών: Αφιέρωμα στον Άλφρεντ Χίτσκοκ

Το αφιέρωμα θα αναδείξει το μοναδικό ύφος του Χίτσκοκ, τη χρήση του «MacGuffin» ως αφηγημα…